Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeksproject

Een goed begin

Met dit onderzoek willen wij meer te weten komen over ouderschap en opvoeding bij jonge moeders en ontwikkeling van baby's en peuters. Elk pasgeboren kind is anders en elke moeder voedt haar kind op een andere wijze op. Niet alleen hebben ervaringen van de moeder en de manier van opvoeden invloed op de ontwikkeling van het kind, ook de eigenschappen van het kind zelf beïnvloeden de ontwikkeling van het kind en de wijze waarop de moeder op haar kind reageert. Het is belangrijk om te onderzoeken hoe jonge moeders het ouderschap ervaren wanneer zij voor het eerst moeder worden en wat de invloed hiervan is op de opvoeding en de ontwikkeling van jonge kinderen.

Contact
Kristiaan van der Heijden
Financiering
Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie

Deze kennis kan gebruikt worden om toekomstige jonge moeders goed te kunnen voorbereiden op het ouderschap en de opvoeding na de geboorte van hun kind. Met het onderzoek ‘een goed begin’ onderzoeken wij welke factoren nu bijdragen aan een goed begin voor zowel de moeder als het kind. Een goed begin is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind en vergroot de kans op succes bij het leren op school en vermindert de kans op problemen in de ontwikkeling. 

Kan ik meedoen aan dit onderzoek? Stappenplan

Wanneer u meedoet met het onderzoek, dan volgen er in totaal vijf afspraken van elk twee uur. Deze afspraken zijn verspreid over de periode vanaf uw zwangerschap totdat uw kind tweeënhalf jaar oud is. Bij deze afspraken verzamelen wij informatie over hoe het gaat met uw kind, maar ook hoe het gaat met u en uw eventuele partner. In totaal zijn er vijf afspraken: drie bij u thuis en twee bij de Universiteit Leiden.

Opvoedingsbegeleiding

Aan ongeveer de helft van de moeders die willen deelnemen aan het onderzoek zal worden gevraagd of zij ook willen meedoen aan een programma waarbij een opvoedingscoach regelmatig (elke twee weken) bij hen thuis komt gedurende de eerste tweeënhalf jaar van het leven van hun kind. Deze coach bespreekt met hen de ervaringen die zij hebben als moeder en kan bij opvoedingsvragen ondersteuning bieden.

Stappenplan

  • Zodra u heeft besloten om mee te doen, maken we op korte termijn een afspraak bij u thuis. U bent dan ongeveer 27 weken zwanger. We stellen dan vragen over uw gezondheid, woonsituatie en zwangerschap.
  • Als uw kind 6 maanden oud is, komen we nog eens bij u thuis langs. Dan zullen we een aantal spelletjes doen met u en uw kind om te kijken hoe uw kind zich ontwikkelt. Ook zullen we u vragen stellen om te kijken hoe het gaat met u en uw eventuele partner.
  • Als uw kind 1 jaar oud is, komt u met uw kind op bezoek op het babylab van de Universiteit Leiden. Ook dan zullen we een aantal spelletjes doen met uw kind om te kijken hoe uw kind zich ontwikkelt en reageert in verschillende situaties. We kijken dan naar het gedrag van uw kind, maar we zullen bijvoorbeeld ook de hartslag van uw kind meten.
  • Het laatste huisbezoek vindt plaats wanneer uw kind 20 maanden oud is. Niet alleen gaan wij kijken naar de ontwikkeling van uw kind, maar ook hoe uw kind samenspeelt.
  • Ten slotte, als uw kind 2,5 jaar oud is, brengt u weer een bezoek aan het babylab van de Universiteit Leiden. Hier gaan we verschillende taakjes doen met uw kind en zal er een speelsessie worden gedaan met leeftijdsgenootjes.

Wat gebeurt er met de informatie?

De informatie die wij verzamelen tijdens dit onderzoek zal vertrouwelijk worden behandeld.

Vergoeding

Als dank voor uw deelname krijgt u na afloop van elk bezoek een cadeaubon. Ook krijgt uw kind elke keer een klein cadeautje. Daarnaast krijgt u aan het eind van het gehele onderzoek, als uw kind tweeënhalf jaar oud is, een leuke DVD met daarop de filmpjes die we tijdens het onderzoek van uw kind hebben gemaakt. De reiskosten die u maakt voor deelname aan dit onderzoek worden vergoed.

Meedoen

Het is niet langer mogelijk om deel te nemen aan dit onderzoek.

Meer weten bezoek dan de website: www.eengoedbegin-leiden.nl

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.