Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeksproject

Litigation in Name of the Public Interest

Hoe zetten belangenorganisaties in Nederland strategisch procederen in om politieke, maatschappelijke of juridische veranderingen te realiseren, en hoe verhoudt deze strategie zich tot andere klassieke vormen van beleidsbeïnvloeding?

Looptijd
2024 - 2026
Contact
Rowie Stolk
Financiering
KIEM

Doel

Het doel van Litigation in Name of the Public Interest is om meer inzicht te krijgen in hoe belangenorganisaties in Nederland de rechtsgang gebruiken om politieke, maatschappelijke of juridische veranderingen te realiseren. Het project onderzoekt de aard en omvang van dit fenomeen en hoe strategisch procederen zich verhoudt tot andere klassieke strategieën van beleidsbeïnvloeding. 

Interdisciplinair

Er zijn twee faculteiten verbonden aan dit project: de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en de Faculteit Governance and Global Affairs. Het project combineert juridische, politicologische en bestuurskundige inzichten om het strategisch gebruik van procedures van belangenorganisaties beter te begrijpen en onderzoekt de democratisch-rechtsstatelijke implicaties ervan.

Samenvatting

Belangenorganisaties lijken de rechtsgang steeds vaker strategisch in te zetten om politieke, maatschappelijke of juridische verandering te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan de klimaatzaak van Urgenda, de stikstofzaken van Mobilisation for the Environment, en de procedures over de kwaliteit van de asielnoodopvang van Vluchtelingenwerk Nederland. Deze strategisch procederende belangenorganisaties en hun rechtszaken bevinden zich op het grensvlak tussen politiek en recht. In dit onderzoeksproject combineren we juridische, politicologische en bestuurskundige inzichten om meer inzicht te krijgen in de aard en omvang van dit fenomeen en de wijze waarop procederen zich verhoudt tot andere (klassieke) strategieën van beleidsbeïnvloeding. Daarvoor zetten wij een survey uit onder Nederlandse belangenorganisaties. We gebruiken het survey-instrument dat eerder ontwikkeld is binnen het Comparative Interest Group Survey Project uit 2018, maar met belangrijke aanpassingen om de vraagstelling beter aan te laten sluiten op de Nederlandse juridische context waarbinnen belangenorganisaties al dan niet toegang zoeken tot de rechter. Zo komen we tot een unieke longitudinale en interdisciplinaire benadering van het fenomeen van strategisch procederende belangenorganisaties, en leveren we een belangrijke eerste systematische, empirische bijdrage aan het verder doordenken van de democratischrechtsstatelijke implicaties ervan. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.