Onderzoeksproject
De Nederlandse Femicide Monitor
De Nederlandse Femicide Monitor heeft als doel om vrouwenmoord beter te begrijpen. De ontwikkeling van de Femicide Monitor geeft inzicht in tien jaar aan zaken waarin vrouwen vermoord zijn.
- Looptijd
- 2024 - 2029
- Contact
- Jolien van Breen
Welkom bij de Femicide Monitor
Femicide is het doden van een vrouw of meisje, (deels) omdat zij een vrouw is. Veel mensen willen graag meer weten over femicide in Nederland – hoe vaak komt het voor, en in welke omstandigheden?
Om die vragen te beantwoorden, is het nodig om data over femicide op een overzichtelijke manier bij te houden. Dat is het doel van de Femicide Monitor. De monitor bevat alle gevallen van moord en doodslag met vrouwelijke slachtoffers in Nederland in de periode 2014-2024. Door middel van de Femicide Monitor hopen wij onderzoekers, journalisten, beleidsmakers en het algemene publiek inzicht te geven in zaken waarin vrouwen gedood worden.
De Femicide Monitor is officieel gelanceerd op 3 april 2025. In de kolom rechts vindt u de Factsheet Femicide waarin de eerste bevindingen uit de Monitor worden samengevat.
De Femicide Monitor bedankt namens alle betrokkenen de donateurs die een bijdrage hebben geleverd. Mede door jullie steun is deze cruciale rol en noodzakelijke tool in de strijd tegen vrouwenmoord werkelijkheid geworden.
Hoe komt de Monitor tot stand?
In de Femicide Monitor staan alle zaken van moord en doodslag met een vrouwelijk slachtoffer. De data waarop de Femicide Monitor is gebaseerd bestaat uit data van de politie, data van het Openbaar Ministerie, rechterlijke uitspraken en mediaberichten.
Zoals eerder op deze pagina genoemd is femicide het doden van een vrouw of meisje (deels) omdat ze een vrouw is. Daarom is het belangrijk hier op te merken dat niet elke moord op een vrouw een femicide hoeft te zijn. Er zijn ook zaken waarbij het incident niets met gender te maken had.
Toch staan deze zaken ook in de Femicide Monitor, omdat we momenteel geen goede wetenschappelijke manier hebben om dit onderscheid te kunnen maken. Dit is een belangrijk onderwerp voor toekomstig onderzoek binnen onze groep – het doel is om de Femicide Monitor te verbeteren aan de hand van inzichten uit die onderzoekslijn.
Hoe kan ik de Monitor gebruiken?
De Monitor is bedoeld om een overzicht te geven van femicide in Nederland. In de rechterbalk vindt u de Factsheet Femicide, waar een overzicht gegeven wordt van alle zaken in de laatste 10 jaar. De statistieken die in de monitor voorkomen, mag u overnemen (als u de Monitor als bron vermeldt), met daarbij als kanttekening dat het gaat om alle zaken waarin vrouwen om het leven zijn gebracht. Zoals vermeld onder Methode, kunnen we niet altijd zeker zijn dat al deze zaken daadwerkelijk femicide betreffen.
Privacy van betrokkenen
Zoals u zich kunt voorstellen liggen femicide-zaken gevoelig. Om de privacy van slachtoffers en nabestaanden (en plegers) te beschermen, is het dus erg belangrijk dat de slachtoffers (en plegers) van femicide-zaken anoniem blijven in de data. Ook al worden persoonlijke gegevens verwijderd, toch kan de combinatie van verschillende aspecten van de zaak (e.g. leeftijd van pleger/leeftijd van slachtoffer/nationaliteit) al snel tot identificatie van een zaak leiden. Daarom worden in de Monitor alleen overzichts-statistieken gegeven.
Hebt u te maken (gehad) met femicide in uw eigen kring?
Femicide is extreem ingrijpend. Wetenschappelijke data, zoals in de Monitor, kan nooit recht doen aan iemands persoonlijke ervaringen. Wetenschappelijke data is vaak “droog” en technisch, soms kan dat schuren of zelfs pijnlijk zijn. Wij zijn van mening dat persoonlijke ervaringen en wetenschappelijke data allebei belangrijk zijn in het bestrijden van femicide.
Als u na het bezoek van deze website behoefte hebt aan steun, dan verwijzen wij u naar Slachtofferhulp Nederland. Slachtofferhulp Nederland helpt mensen hun leven weer op te pakken na een ingrijpende gebeurtenis. Zij staan gratis slachtoffers en nabestaanden bij met emotionele ondersteuning, praktische begeleiding en juridische dienstverlening, zoals het verzoeken van beschermingsmaatregelen. Daarnaast is het mogelijk om via hen in contact te komen met lotgenoten. U kunt met hen bellen, mailen of chatten. Ga naar slachtofferhulp.nl.

De Femicide Monitor wordt ontwikkeld met de genereuze ondersteuning van onze donateurs:
- Han Crebolder Fonds
- Emancipatie Expertise Centrum Feniks
- Sarah's Sweeties
- Soroptimistclub Amsterdam Centrum West
- Servoy
- Sander van Arum
- Jolande Ter Avest
- Bjørghild des Bouvrie
- Marieke Cambeen
- Tom Curfs
- Bob Dijkgraaf
- CL van Doeselaar
- Myriam Everard
- Ingrid Foeken
- Ingrid Frijlink
- Janneke Fruin
- Aynur Hasanzadeh
- Jeroen Helb
- Marie-José Hermans
- Koen Hoeijmakers
- Anna Koole
- Henk Korvinus
- Miranda van Loenhout
- Wendyvan Nassau
- Jouke Osinga
- Marianne Passchier
- Maria Remmerswaal
- Chris R. Staalman
- Aletta Stas-Bax
- Daniela Stojkovic
- Richard Stokvis
- Leo Veehof
- Hedwig Vos
- Sabine Vroom
- Helène Webers
