Boek
Rumoer: Nederlandse kiezers en politiek, 1998-2012
De Nederlandse politiek werd lange tijd gekenmerkt door orde en stabiliteit. Maar sinds de eeuwwisseling is het gedaan met de rust. De boze buitenwereld lijkt steeds dichterbij te komen; gezag van en vertrouwen in onze politici is niet langer vanzelfsprekend. In ‘Rumoer’ bezien vier Nederlandse politicologen de turbulente jaren 1998-2012 door het oog van de Nederlandse kiezer.
- Auteur
- Jean Tillie, Joop van Holsteyn, Henk van der Kolk & Kees Aarts
- Datum
- 02 juni 2016
Het behoeft geen betoog dat de Nederlandse politiek in de eerste jaren van deze eeuw op zijn minst ‘dynamisch’ te noemen is. De opkomst en neergang van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) en Trots op Nederland (TON); de moordaanslagen op Pim Fortuyn en Theo van Gogh; de opkomst van de PVV; de groei van de SP; de gevolgen van 9/11; de financiële crisis en het referendum over Europa.
Het zijn maar enkele van de ontwikkelingen en gebeurtenissen in deze periode. Vaak spreekt men over de toegenomen wispelturigheid van de Nederlandse kiezer en over afnemend vertrouwen in en interesse voor de politiek. Het is de hoogste tijd deze periode te duiden vanuit het perspectief van de kiezer.
Rumoer bespreekt drie thema’s die in deze periode van belang zijn: Europa en de Europese integratie; het immigratie-en integratiedebat; de financiële crisis, de verzorgingsstaat en hun relatie tot de (inter)nationale solidariteit. Daarnaast is er aandacht voor het Nederlandse electoraat, vooral de zwevende kiezer, en voor de mate van vertrouwen en interesse in de Nederlandse politiek en het democratische systeem.