Boek
Brein in de Groei
De nieuwste inzichten in de ontwikkeling van gedrag en de bijbehorende hersenmechanismen staan in het cahier ‘Brein in de Groei’ van Biowetenschap & Maatschappij. Wetenschappers en jeugdprofessionals vanuit heel Nederland leveren een bijdrage, onder wie 11 wetenschappers van de Universiteit Leiden. Eveline Crone schrijft het voorwoord.
- Auteur
- Laura van der Aar, Marieke Bos, Renske Cruijsen, Jorien van Hoorn, Sandy Overgaauw, Sabine Peters, Stephanie Rap, Annelinde Vandenbroucke, Bart Vogelaar, Michiel Westenberg en Geert-Jan Will
- Datum
- 01 april 2019
- Links
- Brein in de groei - Biowetenschap & Maatschappij
Onze hersenen blijven in ontwikkeling tot zeker het 22e levensjaar. De adolescentie (10-22 jaar)is een belangrijke periode voor de vorming van je identiteit. Dit gaat gepaard met opstandig en risicovol gedrag, maar er is ook veel creativiteit in deze leeftijdsfase. Daarnaast staan adolescenten ook open voor nieuwe ervaringen. Het boek gaat onder meer over sociaal-emotionele ontwikkeling en risico- en antisociaal gedrag, maar ook over de invloed van omgevingsfactoren zoals slaap, voeding en sociale media. En wat gebeurt er als de ontwikkeling anders verloopt dan gemiddeld?
Dit cahier kwam tot stand in opdracht van Biowetenschap & Maatschappij, onder redactie van:
- Sabine Peters (Onderwijs-en Ontwikkelingspsychologie, Universiteit Leiden)
- Annelinde Vandenbroucke (NeuroLabNL, Universiteit Leiden)
- Katy de Kogel (NeuroLabNL, WODC)
- Bas Defize (Utrecht University College)
- Astrid van de Graaf (inContekst)