Universiteit Leiden

nl en

Proefschrift

Retour afzender: Een multimethodenonderzoek naar guardianship tegen transnationaal seksueel kindermisbruik

Op 22 juni verdedigde Anneke Koning het proefschrift 'Retour afzender: Een multimethodenonderzoek naar guardianship tegen transnationaal seksueel kindermisbruik'. Het promotieonderzoek is begeleid door Joanne van der Leun, Masja van Meeteren en Johan van Wilsem.

Auteur
Anneke Koning
Datum
22 juni 2023
Links
Retour afzender: Een multimethodenonderzoek naar guardianship tegen transnationaal seksueel kindermisbruik

Transnationaal seksueel kindermisbruik (TSK) -ook wel ‘kindersekstoerisme’ genoemd- is een verborgen en complex probleem. Overheden over de hele wereld, zowel in bestemmingslanden waar kinderen misbruikt worden als in bronlanden waar daders vandaan reizen, nemen steeds meer maatregelen om dit fenomeen te bestrijden. Zo worden reizigers via publiekscampagnes opgeroepen om signalen van TSK te melden. Toch staat kennis over TSK nog in de kinderschoenen. Dit project onderzoekt daarom wat derden kunnen doen om TSK te (helpen) bestrijden. Hoe kunnen overheden en individuele burgers, in bronlanden én bestemmingslanden, toezicht uitoefenen tegen TSK? Welke lessen kunnen worden getrokken voor een effectievere aanpak?

De vier deelonderzoeken uit dit proefschrift illustreren, door middel van uiteenlopende onderzoeksmethoden, de mogelijkheden en uitdagingen voor overheden en burgers om dit onderbelichte probleem tegen te gaan. Het onderzoek laat zien dat de manier waarop mogelijke 'guardians' kijken naar het probleem een belangrijke rol speelt in de mate en manier waarop toezicht vormgegeven wordt. Om oppervlakkige oplossingen te voorkomen is het van belang kritisch te blijven over onze percepties van transnationaal seksueel kindermisbruik, om te reflecteren op de verantwoordelijkheden van bronlanden, en om populaire opvattingen over TSK waar nodig ter discussie te stellen.De vier deelonderzoeken uit dit proefschrift illustreren, door middel van uiteenlopende onderzoeksmethoden, de mogelijkheden en uitdagingen voor overheden en burgers om dit onderbelichte probleem tegen te gaan. Het onderzoek laat zien dat de manier waarop mogelijke 'guardians' kijken naar het probleem een belangrijke rol speelt in de mate en manier waarop toezicht vormgegeven wordt. Om oppervlakkige oplossingen te voorkomen is het van belang kritisch te blijven over onze percepties van transnationaal seksueel kindermisbruik, om te reflecteren op de verantwoordelijkheden van bronlanden, en om populaire opvattingen over TSK waar nodig ter discussie te stellen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.