Universiteit Leiden

nl en

Proefschrift

De essentie van de constitutionele hervorming van 1999-2002 in Indonesië

Op 28 juni verdedigde Jakob Tobing het proefschrift 'De essentie van de constitutionele hervorming van 1999-2002 in Indonesië: het vormgeven van de Negara Hukum. Een rechtssociologisch onderzoek'. Het promotieonderzoek is begeleid door Jan Michiel Otto en Adriaan Bedner.

Auteur
Jakob Tobing
Datum
28 juni 2023
Links
De essentie van de constitutionele hervorming van 1999-2002 in Indonesië

In een continu proces van oktober 1999 tot augustus 2002 heeft Indonesië met succes haar grondwet van 1945 gewijzigd. Het verandert Indonesië, het vierde grootste land ter wereld, in de derde grootste democratie na India en de Verenigde Staten van Amerika. De wijziging van de grondwet van deze grootste moslimbevolking ter wereld werd in vier opeenvolgende fasen uitgevoerd door het bevoegde orgaan, de People's Consultative Assembly (de MPR-RI). Deze MPR is in 1999 tot stand gekomen via democratische verkiezingen onder toezicht van binnen en buitenlandse waarnemers, onder meer uit de Europese Unie en de VS.
De grondwet van 1945 werd opgesteld tijdens de Japanse bezetting. Behalve de preambule is de oorspronkelijke grondwet van 1945 beladen met fascisme. Toen het op 18 augustus 1945 van kracht werd, een dag na de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië, werd besloten het zo snel mogelijk te hervormen.

Het was echter een zeer geëerd symbool van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Amendementen werden voorbereid door ad-hoccommissie I en commissie A. Tijdens dit proces werden openbare hoorzittingen en seminars gehouden. Ook vergelijkende studies in het buitenland. Alle amendementen op de 45e grondwet, behalve met een van de aangewezen vertegenwoordigers in de MPR-RI, werden met succes aangenomen bij consensus.

Nu bevat de grondwet van 1945 alle principes van democratie, d.w.z. volkssoevereiniteit, de rechtsstaat, checks and balances, onafhankelijke rechterlijke macht, mensenrechten en regelmatige en eerlijke machtscirculatie. Schrijver was voorzitter van de ad-hoccommissie I en commissie A van de 45e wijziging van de grondwet. In 1999 was hij voorzitter van de Indonesische verkiezingscommissie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.