Universiteit Leiden

nl en

Boek

Stemmen op berkenbast

Persoonlijke briefjes uit middeleeuws Rusland? We kennen wel veel officiële en kerkelijke documenten, maar de vondsten van stukjes beschreven berkenbast uit Novgorod geven op een unieke wijze inzicht in hoe 'gewone' mensen dagelijks met elkaar communiceerden.

Auteur
Jos Schaeken
Datum
01 mei 2012

"Van Boris aan Natasja. Zodra deze brief aankomt, stuur me een man op een hengst, want ik heb hier veel te doen. En stuur een hemd; ik ben een hemd vergeten."

Prof.dr. Jos Schaeken laat in 'Stemmen op berkenbast' zien dat schrijven op berkenbast in de Middeleeuwen een wezenlijke rol speelde in de communicatie en sociale organisatie van verschillende Russische steden, met name de stad Novgorod, gelegen ten zuiden van het huidige Sint-Petersburg.

De korte mededelingen op berkenbast doen ons vaak denken aan hedendaagse e-mails of sms'jes. Ze waren bedoeld voor alledaagdse communicatie over geld en macht, afspraken en conflicten, management en huishouden, ellende en liefde. De persoonlijke 'stemmen' die zijn overgeleverd op berkenbast, doen het reilen en zeilen van een middeleeuwse samenleving op een fascinerende wijze herleven.

Het corpus berkenbastteksten is de grootste en meest veelzijdige verzameling persoonlijke briefjes uit de Europese middeleeuwen. 'Stemmen op berkenbast' is de eerste uitgave buiten het Russische taalgebied die deze verzameling voor een breed publiek toegankelijk maakt.

Jos Schaeken is hoogleraar Balto-Slavische talen en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Schaeken was tussen 2005 en 2009 Academic Director van het Leiden University Centre of Linguistics (LUCL), doceert sinds 2003 Balto-Slavische talen en culturele geschiedenis en heeft tevens een Pre-University programma over 'Stemmen op berkenbast' in het leven geroepen.

Informatie

Leiden University Press
ISBN: 978 90 8728 161 8
182 pagina's
Mei 2012

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.