Boek
Krijgsgeweld en kolonie. Opkomst en ondergang van Nederland als koloniale mogendheid 1816-2010
Dit recent verschenen boek analyseert en verklaart de opkomst en ondergang van Nederland als koloniale mogendheid vanuit militair perspectief.
- Auteur
- Petra Groen, Anita van Dissel, Mark Loderichs, Rémy Limpach en Thijs Brocades Zaalberg
- Datum
- 21 juni 2021
- Links
- Boom uitgevers Amsterdam
Een van de fascinerendste historische vragen is hoe een kleine Europese mogendheid als Nederland een kolossaal koloniaal rijk in Zuidoost-Azië en het Atlantisch gebied kon veroveren, consolideren en verdedigen en waarom Nederland dit rijk na de Tweede Oorlog verloor. Het is evident dat militair optreden en koloniale staatsvorming nauw met elkaar samenhangen. Hieraan lag geen masterplan ten grondslag. Het tempo werd bepaald door de militaire kwaliteiten van de tegenstander, de eigen militaire middelen en inzichten, de geografische omstandigheden, de Nederlandse koloniale ideologie en het wereldwijde imperialisme. De thematiek spitst zich toe op de relatie tussen koloniaal militair geweld en de verovering en teloorgang van het koloniale rijk en het asymmetrische karakter van koloniale oorlogvoering.
Krijgsgeweld en kolonie vergelijkt voor het eerst het Nederlandse militaire optreden in Nederlands-Indië, Suriname en op de Caribische eilanden. Nieuw is ook dat het optreden van het Nederlandse en koloniale leger en de vloot in hun onderlinge samenhang is onderzocht. Er is aandacht voor de organisatie, het personeel, de bewapening, de doctrine, het vijandbeeld en de militaire ethiek, inclusief de traditie van extreem geweld.
Krijgsgeweld en kolonie is het vierde deel in de reeks Militaire Geschiedenis van Nederland. Talrijke illustraties en kaarten ondersteunen het betoog.