Universiteit Leiden

nl en

Het Horzelnest

‘Het horzelnest’, zo noemde Robert van Genechten, overtuigd nazi en ijverig NSB’er, de Leidse universiteit in 1941. Hij was blij dat het eindelijk was uitgebrand en keek ernaar uit dat uit de as een nieuwe, genazificeerde instelling zou oprijzen. Het is anders gegaan.

Auteur
Willem Otterspeer
Datum
05 februari 2019

Het horzelnest vertelt de geschiedenis van de Leidse universiteit in de Tweede Wereldoorlog. Het is het legendarische verhaal van een universiteit die als geen ander getest werd op de waarde van haar wetenschappelijke idealen.

Maar het is ook een historisch verhaal, met een paar echte helden, echte collaborateurs en een grote hoeveelheid schuwe, wereldvreemde of bange mensen. Hoe de Leidse universiteit dan toch zo ongeschonden uit de strijd tevoorschijn kon komen, met welke middelen en volgens welke tactiek, wordt hier uit de doeken gedaan.

De vele oorspronkelijke documenten, brieven, dagboeken en memoires maken het mogelijk op een unieke manier de gedachten, de aarzelingen, de beslissingen op de voet te volgen. 

Interviews

Wetenschappelijk medewerker Jan de Jongste kreeg in de jaren zestig van de vorige eeuw de opdracht om, onder strikte geheimhouding, interviews af te nemen van sleutelfiguren binnen de Leidse universiteit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nadat het embargo van 50 jaar was verlopen, heeft Willem Otterspeer dit boek op deze interviews gebaseerd en het boek aan Jan de Jongste opgedragen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.