Universiteit Leiden

nl en

Boek

De vereeuwigde stad. Een literaire reisgids door het antieke Rome

In De vereeuwigde stad staan literaire beschrijvingen van twintig bekende Romeinse locaties centraal.

Auteur
Nathasja van Luijn, Mark Oldenhave, Christoph Pieper (red.)
Datum
06 april 2018

Al sinds de Oudheid staat Rome bekend als de Eeuwige Stad. En terecht, want de stad herbergt vele eeuwenoude overblijfselen. Er zijn in de loop van de tijd ook talloze gebouwen verloren gegaan, die echter nog voortleven in de antieke literatuur. 

Met auteurs als Ovidius, Cicero en Vergilius geeft deze gids je een indruk van het effect dat de monumenten hadden op de oude Romeinen. Met behulp van enkele plattegronden, oude prenten en schetsen en enige verbeelding stap je terug in de tijd en wandel je rond in het oude Rome.

Je kunt bij dit boek ook gebruik maken van de website, waar je een handige plattegrond, wandelroutes en leuke extra informatie kunt vinden.

Boekpresentatie in het Rijksmuseum van Oudheden op vrijdag 6 april (’s avonds), als onderdeel van de Week van de Klassieken.

Korte beschrijving van het proces

Het boek is als samenwerking van docenten en studenten van de BA opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur/MA Classics tot stand gekomen. Uitgangspunt was een excursie naar Rome. Op de basis van de toen samengestelde reader werkten Antje Wessels (hoogleraar Latijn), Susanna de Beer (UHD Latijn) en Christoph Pieper (UD Latijn) met zes studentische deelnemers in een vrijwillige werkgroep aan een literaire reader.

Hiervoor werden voor een twintigtal plaatsen of gebouwen in Rome antieke teksten gezocht die deze plaatsen/gebouwen verlevendigen en onze fantasie kunnen prikkelen: hoe was het om 2000 jaar geleden vóór dit gebouw/op deze plaats te staan? Wat deden Romeinen daar? Oder de redactie van twee studenten (Nathasja van Luijn, Mark Oldenhave) en een docent (Christoph Pieper) verscheen het boek nu bij AUP.

Het project is een mooi voorbeeld van de verwevenheid van onderzoek en onderwijs dat de Universiteit Leiden nastreeft. De betrokken studenten hebben veel geleerd: ze hebben inzicht gekregen in wat het betekent onderzoek voor een boek te verrichten; ze hebben gezien hoe zorgvuldig een tekst geredigeerd moet worden voordat die gereed is voor publicatie. De studenten in de redactie hebben bovendien meegemaakt wat verder bij een publicatie hoort: contact leggen en onderhandelen met uitgevers, beeldrechten regelen, met auteurs over deadlines onderhandelen etc.

Korte beschrijving van de website

Het idee om bij het boek ook een mobiele website te maken kwam direct voort uit een Digital Humanities onderzoeksproject van Susanna de Beer (Mapping Visions of Rome), dat in een interactieve database Latijnse teksten over Rome beschikbaar maakt en annoteert. In deze omgeving was het al mogelijk om teksten aan locaties in Rome te koppelen en op de kaart te visualiseren. Deze omgeving is nu in samenwerking met het bedrijf Lab1100, Amsterdam University Press en twee student-assistenten (Caroline van den Oever, Mark Hannay) geschikt gemaakt om als basis te dienen voor een website die zowel op desktop, tablet als telefoon kan worden geraadpleegd: www.devereeuwigdestad.nl. Hier kun je ter plekke bij monumenten in Rome de klassieke teksten met vertaling uit het boek te lezen, maar ook meer informatie over de locaties, teksten en auteurs vinden, en een aantal thematische wandelingen volgen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.