Informatica (BSc)

Bachelor

Bij ons leer je de wereld kennen

Specialisaties
  • Informatica (specialisatie)
  • Informatica & Economie (BSc)

Bij de bachelor Informatica in Leiden leer je alles over de werking van computers, algoritmen en data. Je ontdekt hoe je op een wetenschappelijke manier alledaagse problemen oplost met behulp van software en technieken op het gebied van machine learning. De opleiding heeft een duidelijk bèta karakter, en bereid je voor op een masteropleiding en baan als allround informatica-expert.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom Informatica studeren aan de Universiteit Leiden?

Andere studierichtingen

Naast deze “gewone” variant van de bachelor Informatica, biedt de Universiteit Leiden ook de specialisatie Informatica & Economie. Meer informatie over deze specialisatie van de bachelor Informatica, met een focus op economie en het bedrijfsleven, vind je op de pagina van Informatica & Economie.

Studenten met interesse op het snijvlak van biologie en informatica kunnen terecht bij de specialisatie van de bachelor Biologie met de naam Bioinformatica.

Studenten met een specifieke interesse in artificial intelligence en cognitieve wetenschap kunnen ook de internationale bachelor Data Science and Artificial Intelligence overwegen.

Voor sterk gemotiveerde studenten bestaat er de mogelijkheid om een dubbelstudie te doen: Informatica & Wiskunde

Past de bachelor Informatica bij jou?

Met een vwo-diploma en Wiskunde B ben je toelaatbaar tot deze opleiding. Lees meer over de toelatings- en aanmeldingseisen voor Informatica. Let op: toelating verloopt via een verplicht matchingstraject.

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Informatica? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Waarom Universiteit Leiden?

Bij de bachelor Informatica in Leiden krijg je een sterke theoretische basis, die je kunt toepassen in de praktijk.

Redenen om Informatica in Leiden te gaan studeren:

Studeren aan de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen

Ontdek hoe de wereld in elkaar zit om ook in de toekomst te kunnen innoveren. De faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen is een toonaangevende faculteit in het hart van het Leiden Bio Science Park. Medewerkers en studenten werken dagelijks in een dynamische, internationale omgeving, waar persoonlijke en academische ontwikkeling belangrijke uitgangspunten zijn. Studenten krijgen onderwijs in een inspirerende en moderne onderzoeksomgeving en zijn vanaf het begin van hun studie betrokken bij het onderzoek: een ideale omgeving om te leren door onderzoek te doen.

Studeren aan een universiteit van wereldklasse

De Universiteit Leiden is de oudste universiteit van Nederland en heeft al ruim vier eeuwen wereldwijd een goede reputatie. Sinds 1575 hebben we honderdduizenden studenten van over de hele wereld opgeleid, met goed en persoonlijk onderwijs. Wij doen er alles aan om je zo goed mogelijk te begeleiden en we dagen je uit als je meer kunt én wilt. Hierdoor behoren we al vele jaren tot de koplopers in de nationale rankings, zoals de Keuzegids Universiteiten. Ook staan we tot op de dag van vandaag op verschillende internationale ranglijsten in de wereldtop.
Meer redenen om te kiezen voor de Universiteit Leiden

Over de opleiding

Bij de bachelor Informatica in Leiden leer je alles over de werking van computers, algoritmen en data. Je ontdekt hoe je op een wetenschappelijke manier alledaagse problemen oplost met behulp van software en technieken op het gebied van machine learning. De opleiding heeft een duidelijk bèta karakter, en bereid je voor op een masteropleiding en baan als allround informatica-expert.

Opbouw van de bacheloropleiding

Alle studenten werken in de eerste twee jaren van de studie aan een stevige basis. Je maakt kennis met de wetenschappelijke theorie en je leert je vakgebied kennen. In het eerste deel van het 3e jaar heb je een half jaar vrije keuzeruimte, die je zowel verdiepend als verbredend in kunt vullen; zie voor meer informatie het Studieprogramma. Je sluit je bachelor af met je eigen bachelor thesis project. Ieder studiejaar bestaat uit 60 studiepunten (EC), samen goed voor 180 EC.

Onderwijsvormen

De bacheloropleiding duurt drie jaar. Je kiest al in het eerste jaar een specialisatie. Informatica studeren kost je een volle werkweek. In het eerste jaar heb je gemiddeld 20 contacturen, waarin je hoorcolleges krijgt en werkcolleges volgt. Daarnaast ben je tot 20 uur per week bezig met zelfstudie en het uitwerken van opdrachten.

Docenten presenteren de leerstof en verbinden die met de actualiteit en eigen onderzoek. Van jou wordt verwacht dat je deze colleges voorbereidt door de opgegeven literatuur te bestuderen.

Samen met andere studenten werk je aan opgaven of projectopdrachten die zijn gebaseerd op de collegestof.

Tijdens de practica ga je vaak samen met een medestudent aan de slag achter de computer. Zo leer je de theorie toepassen in  de praktijk.

Thuis werk je aan opdrachten die mee kunnen tellen voor het eindcijfer van het vak.

Waar zie je jezelf over vijf jaar? | Muziekliefhebber Merijn wil bijdragen aan de wetenschap

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Studiebegeleiding

Om je te helpen je studie succesvol en vlot te doorlopen biedt de Universiteit Leiden begeleiding en advies aan. Zowel op inhoudelijk gebied als op het gebied van bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling zijn er verschillende mensen en afdelingen bij de Universiteit Leiden die je daarbij kunnen helpen. De studieadviseur van jouw opleiding is de deskundige op het gebied van je studie en eventuele problemen, zoals studievertraging, planning, examenregelingen, etc.

Alles over begeleiding en advies

Studieprogramma

Alle studenten volgen in de eerste twee jaar een basispakket aan informaticavakken waarin zowel de fundamentele theorie als praktische toepassingen aan bod komen.Onderwerpen die aan bod komen zijn theorie, wiskunde, onderzoeksvaardigheden, data, artificial intelligence, hardware, systemen, software, programmeren. In het eerste deel van het 3e jaar heb je een half jaar vrije keuzeruimte, die je zowel verdiepend als verbredend in kunt vullen (zie hieronder). Het tweede deel van het 3e jaar staat grotendeels in het teken van het bachelor thesis project, waarin je onder de hoede van je bachelor-afstudeerbegeleider een eigen vraagstuk uit de informatica analyseert en oplost.

Enkele Informatica vakken uitgelicht

Het vak Algoritmiek behandelt diverse algemene algoritmische methoden voor het oplossen van problemen. Elke methode wordt geïllustreerd aan de hand van bekende of minder bekende voorbeelden. Bij het vak horen drie programmeeropdrachten in de programmeertaal C++ of Python, in elk waarvan een besproken oplossingsmethode toegepast moet worden om een gegeven probleem op te lossen.

In dit vak leer je over de basisprincipes, technieken en bouwstenen die worden gebruikt voor het ontwerpen van moderne digitale systemen (zoals controllers, processors, computers, enz.). Meer specifiek komen de volgende onderwerpen aan bod: digitale systemen en informatie, getallensystemen, binaire rekenkundige bewerkingen, decimale en alfanumerieke codes, Booleaanse algebra, gecombineerde logische circuits, logische functies en circuits, rekenkundige functies en circuits, sequentiële circuits, geheugenbasics, registers en Registreer overdrachten, Computer Design Basics.

Dit vak geeft een inleiding tot het vakgebied van de wiskundige logica door de syntaxis en semantiek van de propositielogica en van de rijkere taal van de predikaatlogica voor te stellen. Het doel is om de bovenstaande logica's te beschrijven en te onderzoeken door middel van eindige methoden, en om studenten te trainen in het formaliseren van specificaties en in het verifiëren van eigenschappen van systemen.

Dit vak is een vervolg op het college Algoritmiek. Het leren ontwerpen en begrijpen van algoritmen staan hier centraal. Je leert data handig structureren en representeren. In dit vak verkrijg je inzicht in het gebruik van standaard datastructuren en bijbehorende algoritmen, en leer je abstract denken.

Bij het ontwikkelen van een software systeem kom je voor een aantal uitdagingen te staan: het gaat vaak om grote projecten die meerdere jaren doorlopen en waarbij verschillende mensen betrokken zijn, de eisen die aan een systeem worden gesteld, veranderen daardoor steeds. Bij Software Engineering wordt ingegaan op de methoden en technieken die nodig zijn of software systemen te ontwerpen en bouwen. Als een professional ga je in groepen aan de slag om een toolset te ontwikkelen. Met behulp van de aangeleerde methoden en technieken leer je de uitdagingen die je tegenkomt op te lossen.

Bekijk alle vakken van de bachelor Informatica

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

In je 3e jaar heb je een vrije keuzeruimte van een half jaar die je kunt invullen met verdiepende keuzevakken, bijvoorbeeld op het gebied van theorie, systemen, of machine learning. Deze vakken bereiden je verder voor op het afsluitende bachelorproject aan het eind van het 3e jaar.

Daarnaast kun je ook kiezen voor een verbredende minor uit het aanbod minoren van Leiden, Delft en Rotterdam, bijvoorbeeld op het gebied van natuurkunde, geschiedenis, recht, cyber security of AI & society. 

Extra uitdagingen

Wil je extra uitdaging? Je kunt aan het honours programma deelnemen. Met de studierichting Informatica kan je kiezen voor een dubbele bachelor met Wiskunde.

Dubbele bachelor

Studenten van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen krijgen de kans om de studie te verbreden door een zwaarder studieprogramma te volgen: als je het aankunt, kun je kiezen voor een dubbele bètastudie. De combinatie Informatica & Wiskunde is mogelijk.

Waarom een dubbele bachelor?
Meerdere studies volgen, betekent science studeren in de breedte en in de diepte. Het betekent ook een persoonlijke invulling geven aan je studie(s): werken op een boeiend grensvlak tussen vakgebieden, op onderwerpen die jou fascineren en inspireren.

Studiebelasting
Alle combinaties zijn roostertechnisch op elkaar afgestemd. Vanwege de raakvlakken tussen de opleidingen onderling, zul je met een combinatie een extra studiebelasting krijgen van zo’n 30%. Je ontvangt na afronding van een dubbele bachelor twee bachelordiploma’s en je hebt daarmee toegang tot de masteropleiding van beide studierichtingen die je hebt afgerond.

Extra-curriculaire vakken bij Informatica

In Leiden bieden we studenten extra uitdagingen naast het reguliere curriculum. Studenten die zich verder willen ontplooien kunnen kiezen om deel te nemen aan (en getraind te worden voor) nationale en internationale programmeerwedstrijden. Daarnaast is er een Artificial Intelligence and Robotics challenge, waar je in competitieverband robots leert programmeren. Ook is er op het gebied van cyber security een Capture the Flag (CTF) initiatief waarbij je leert om (ethisch) computersystemen te hacken.

Honoursonderwijs

Wil jij je verder ontwikkelen naast je studie? Dan is honoursonderwijs iets voor jou! Je experimenteert in de onderwijsproeftuin en groeit op persoonlijk, academisch en professioneel vlak. 

Benieuwd wat kan honours voor jou kan betekenen? Bekijk het aanbod hieronder. Je kunt kiezen uit volledige programma's en losse vakken. 

Honours College (30 EC)

Verbreed je horizon met het Honours College! Je volgt een meerjarig traject van 30 EC bij je eigen of een andere faculteit. Je gaat aan de slag met actuele thema's, verdiept en verbreedt je kennis en ontmoet studenten van andere opleidingen. 

Je kunt je aanmelden voor het Honours College in het tweede semester van je eerste studiejaar, of in het eerste semester van je tweede studiejaar. 

Bachelor Honours Classes (5 EC)

Volg je nieuwsgierigheid, volg een Bachelor Honours Class! In deze vakken (5 EC) neem je een kijkje bij een ander vakgebied. Je ontdekt je interesses, ervaart experimenteel onderwijs en leert vaardigheden waar je in je bachelor geen ruimte voor hebt.

Derdejaars bachelorstudenten van alle opleidingen zijn welkom om zich aan te melden. Er is ruime keuze uit meer dan 20 vakken per jaar!

LDE Sustainability Honours (15 EC)

Wil jij graag handvatten om iets te betekenen op het vlak van duurzaamheid? In het LDE Sustainability Honours Programme doe je relevante kennis op, ontwikkel je vaardigheden en ga je met concrete duurzaamheidsuitdagingen aan de slag. Studenten van alle opleidingen zijn welkom!

Dit programma is een samenwerking tussen de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam (LDE). Tweede en derdejaars bachelorstudenten van alle drie de universiteiten nemen deel.

LDE Space & Society Honours  (15 EC)

Wil jij een bijdrage leveren aan de maatschappij en heb je affiniteit met ruimtevaart? In het LDE Space & Society Honours Programme (15 EC) word je opgeleid tot een innovatieve denker en ga je aan de slag met een space challenge. Studenten van alle opleidingen zijn welkom!

Dit programma is een samenwerking tussen de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam (LDE). Tweede en derdejaars bachelorstudenten van alle drie de universiteiten nemen deel.

Academy of Creative and Performing Arts (ACPA)

Geïnteresseerd in muziek, beeldende kunst of vormgeving? ACPA biedt onderwijs aan in de vorm van keuzevakken, talentprogramma's Practicum Musicae (PM) en Practicum Artium (PA) en Honours Classes. Een keuzevakkenpakket van 15 of 30 EC, als invulling van keuzeruimte in de Bachelorstudie, is mogelijk. Een overzicht van dit onderwijs is in de Studiegids te zien. Meer informatie over de ACPA.

Na je studie

De beroepsperspectieven voor afgestudeerde informatici zijn erg gunstig.

Wat weet je en kan je na je bachelordiploma?

Toekomstperspectief

Het overgrote deel van de bachelorstudenten stroomt door naar een masteropleiding. Je kunt aan het werk bij de overheid of in het bedrijfsleven, waar IT-systemen en big data een steeds grotere rol spelen. Een aantal voorbeelden van functies:

Bas

Wat heeft Bas aan zijn studie gehad?

Bas

‘De studie vergt wel wat van je doorzettingsvermogen, maar toch vond ik het heel motiverend. Ik heb dat nu ook nodig in mijn werk. Je moet van nature nieuwsgierig zijn en het leuk vinden om in een probleem te duiken.’

Bogumila

Wat heeft Bogumila aan haar studie gehad?

Bogumila

‘Tijdens mijn studie Informatica heb ik door de verschillende vakken op veel gebieden kennis opgebouwd: programmeren, netwerken en databases bijvoorbeeld. Alle basiskennis kan ik goed gebruiken en ik weet overal wel iets van.’

Stefan

Wat heeft Stefan aan zijn studie gehad?

Stefan

‘In de wiskunde die we tijdens de studie kregen, zaten algoritmes die Netflix en Amazon nu gebruiken om persoonlijke aanbiedingen te doen. Het zijn vooral zulke concepten, samen met het vermogen tot analytisch denken, die je meeneemt uit deze studie.’

Oriënteren op je eerste baan

De Universiteit Leiden helpt je met het oriënteren op je loopbaan, door workshops over loopbaanoriëntatie en solliciteren. Bovendien is er jaarlijks een Bètabanenmarkt, waar studenten en bedrijven elkaar ontmoeten. Veel studenten vinden er een stageplaats of hun eerste baan. Ook studievereniging De Leidsche Flesch, de Science Career Service en het Alumni Mentornetwerk helpen je met oriëntatie en advies over je loopbaan.

Vervolgopleidingen

Na het afronden van de bacheloropleiding volgen verreweg de meeste studenten de masteropleiding.

Masteropleidingen

Om zoveel mogelijk uit je studie te halen, ga je na je bachelor verder met een masteropleiding.

Bekijk alle masteropleidingen van de Universiteit Leiden

Arbeidsmarkt

De kennis en vaardigheden die je tijdens de bachelor Informatica opdoet zijn zeer gewild. Je bent daarom gegarandeerd van een goede baan.

Wat doet een informaticus?

Als informaticus weet je data op een handige manier inzichtelijk te maken en kun je werkende software en technische systemen ontwikkelen die afgestemd zijn op de vragen en behoeften van de gebruikers. Deze kennis en vaardigheden zijn gewild voor uiteenlopende sectoren: het bedrijfsleven, de wetenschap en overheidsinstanties waar IT-systemen en big data een steeds grotere rol spelen.

Onze studenten starten na hun studie bij bijvoorbeeld banken, corporate instellingen en bedrijven. Maar ook bij ziekenhuizen, overheidsinstanties en publieke instellingen. 

Bogumila Keur-Sobolewska

Alumna

Bogumila Keur-Sobolewska

‘Tijdens mijn studie ben ik al begonnen met werken, een baan voor drieënhalve dag in de week, zodat ik mijn studie kon afmaken en colleges kon volgen. Op mijn werk leerde ik dingen die ik in mijn studie kon toepassen: projectmanagement bijvoorbeeld.’

Lucas van der Meer

Alumnus

Lucas van der Meer

‘Als ondernemer leer je zo gigantisch veel: ik doe hier marketing, sales, personeelsmanagement, consultancy en financiën. We zijn tijdens onze studietijd al begonnen met het opbouwen van ons bedrijf en zijn nu met dertien man. Een hoogleraar van de opleiding heeft ons aan onze eerste klant geholpen.’

Jerome Jochems

Alumnus

Jerome Jochems

‘De bachelor was redelijk praktisch, met veel programmeren. Het aantrekkelijke van dit promotieonderzoek is voor mij de combinatie: enerzijds is het een intellectuele uitdaging, anderzijds gaat het zinnige toepassingen krijgen.’

Toelating en aanmelding

Is Informatica de studie die bij je past? Dan kun je je inschrijven aan de hand van onderstaand stappenplan.

Stappenplan

  1. Check de toelatingseisen
  2. Check de aanmelddeadlines
  3. Verzamel de benodigde documenten
  4. Start de aanmeldingsprocedure
  5. Meld je aan voor de verplichte matching
  6. Betaal je collegegeld
  7. Je aanmelding is voltooid. Bereid je voor op je studie aan de Universiteit Leiden

Toelatingseisen

Check de volgende toelatingseisen voordat jij je aanmeldt voor de opleiding Informatica.

Je wordt rechtstreeks toegelaten tot de afstudeerrichting Informatica als je in het bezit bent van een Nederlands vwo-diploma met:

Als je een ander diploma hebt behaald dan vwo (bijvoorbeeld HBO) of je hebt een vwo-diploma zonder Wiskunde B, dan moet je altijd een officieel verzoek tot toelating indienen. Hiervoor meld je je eerst aan voor de opleiding in Studielink. Daarna ontvang je een link naar het online toelatingsportaal van de Universiteit Leiden en dien je daar je toelatingsverzoek in.

Neem in de onderstaande gevallen altijd eerst contact op met de studieadviseur (per e-mail of telefonisch 071 527 7051). Ook voor andere vragen betreffende de toelating kun je bij de studieadviseur terecht:

  • Je hebt een VWO-diploma met Wiskunde A: Je kunt een deelcertificaat Wiskunde B behalen via Boswell Beta of andere instanties.
  • Je hebt een HBO-propedeuse: Een deelcertificaat VWO-Wiskunde B moet worden behaald. Afhankelijk van de soort HBO kan er nog een eis bijkomen.

We verwachten van studenten dat ze een gewone laptop meebrengen (of Linux voor sommige opleidingen). Een chromebook, iPad of tablet voldoet dus niet. MacOS kan in de meeste gevallen ook volstaan (met Parallels voor Windows geïnstalleerd), maar mogelijk worden niet alle gespecialiseerde applicaties ondersteund en is er mogelijk minder ondersteuning en support beschikbaar.

Laptop-profiel Faculteit W&N:

  • Compatibel met Windows 11 – 64-bits (of Linux voor sommige opleidingen)
  • Processor/CPU – modern, middelgroot bereik
  • Geheugen/RAM – 8 GB, indien mogelijk 16 GB
  • Opslag – 512 GB, indien mogelijk 1 TB

Laptop-profiel Opleiding Informatica:

  • Besturingssysteem naar keuze: Linux en/of Windows (MacOS volstaat doorgaans ook, maar ondersteuning is mogelijk beperkter)
  • Moderne medium-range GPU (indien mogelijk CUDA-capable, zeker niet high end)

Voor intensieve berekeningen wordt gebruikgemaakt van servers van de universiteit.

Taaleisen

De opleiding Informatica is een Nederlandstalige opleiding.Een goede Nederlandse taalvaardigheid is dus vereist. Sommige colleges worden wel in het Engels gegeven.  Lesmateriaal, zoals studieboeken en artikelen, zijn ook regelmatig Engelstalig. Een goede beheersing van de Engelse taal is daarom ook nodig om de studie succesvol af te ronden.

 

Deadlines voor aanmelden

Check hieronder de aanmelddeadlines voor de opleiding Informatica

Als je in september wilt beginnen aan de bacheloropleiding Informatica, moet je je eerst aanmelden bij Studielink. Dit doe je voor 1 mei.

Benodigde documenten

Om je aan te melden voor de bacheloropleiding Informatica heb je meerdere documenten nodig. Zorg ervoor dat je deze documenten bij de hand hebt.

Extra benodigde documenten bij verzoek tot toelating

Geeft jouw diploma niet direct toegang tot een bachelor aan de Universiteit Leiden? Dan moet je onderstaande documenten toevoegen aan je toelatingsaanvraag.

  • Upload documenten van je gevolgde vooropleidingen (middelbaar én hoger onderwijs, afgerond én onafgerond). Indien van toepassing, voeg ook je resultaten toe van nationale- of toelatingsexamens.
  • Allereerst vragen we om scans van deze documenten. Als je wordt toegelaten tot de bachelor ontvang je instructies over hoe je het Admissions Office gewaarmerkte kopieën stuurt voor verificatie van je documenten.
  • De documenten moeten opgemaakt zijn in de originele taal. Als de documenten niet in het Nederlands, Engels, Frans of Duits zijn, voeg dan een officiële vertaling toe.
  • Als je je opleiding nog niet hebt voltooid, vermeld dan de verwachte afstudeerdatum en voeg een actuele cijferlijst en, indien dit niet op je cijferlijst vermeld staat, een lijst met je eindexamenvakken toe.
  • International Baccalaureate diploma studenten dienen hun cijferlijst met behaalde IB resultaten te uploaden, met in ieder geval de eindcijfers van het eerste jaar, en een lijst met examenvakken en bijbehorende niveaus.
  • European Baccalaureate diploma studenten dienen de onderwerpen te vermelden waarin zij hun schriftelijke en mondelinge examens zullen afleggen. 
  • US High School studenten dienen hun behaalde AP, SAT of ACT resultaten te uploaden en/of te vermelden in welke vakken ze de Collegeboard AP examens gaan afleggen.
  • Colloquium doctum aanvragers moeten ook een CV en motivatiebrief uploaden. Vermeld in de motivatiebrief duidelijk dat je je wil aanmelden via het colloquium doctum.
  • De Universiteit Leiden biedt vluchtelingstudenten die niet beschikken over verifieerbare documenten van hun vooropleiding een alternatieve procedure. Als dit van toepassing is op jouw situatie, upload dan een uitgebreid CV met uitleg over welke documenten je in je bezit hebt, en gedetailleerde informatie over je gevolgde vooropleidingen.

Je mag een toelatingsaanvraag indienen voordat je de uitslag hebt van je Engelse taaltoets. Als een taaltoets vereist is en je tot de bachelor wordt toegelaten, zal dat zijn op voorwaarde dat je een taaltoets met voldoende resultaat inlevert. Als je al een taaltoets gedaan hebt kan je de resultaten direct uploaden.

Meld je je aan voor een Nederlandstalige opleiding maar heb je geen onderwijs in Nederland gevolgd? Voeg dan ook documentatie toe van je Nederlandse taalvaardigheid (bijvoorbeeld, certificaten, diploma’s of cijferlijsten van Nederlandstalig onderwijs of taalcursussen).

Aanmeldprocedure

Deel 1: Meld je aan voor de opleiding in Studielink

Als je in september wilt beginnen aan een bacheloropleiding aan de Universiteit Leiden moet je je eerst aanmelden bij Studielink, het Nederlandse registratiesysteem voor hoger onderwijs. Studielink staat open voor inschrijvingen vanaf 1 oktober.

Log hiervoor in op Studielink en volg de instructies. Na deze eerste stap van je aanmelding in Studielink ontvang je binnen enkele dagen verschillende e-mails, waaronder:

  • Een bevestiging dat je een aanmelding voor een bacheloropleiding hebt ingediend in Studielink.
  • Login gegevens voor het online toelatingsportaal van Universiteit Leiden (uSis).

Via het online toelatingsportaal van Universiteit Leiden verneem je of je direct toelaatbaar bent tot de bachelor of niet. Daarnaast leidt het online toelatingsportaal van Universiteit Leiden je langs alle noodzakelijke stappen om je registratie te voltooien en andere belangrijke zaken na je aanmelding.

Hoe meld ik me aan in Studielink?
Ga naar Studielink. Houd onderstaande documenten en gegevens bij de hand wanneer je je gegevens invoert via Studielink:

  • Je DigiD of een geldig paspoort of Europese ID-kaart
  • Als je je diploma al gehaald hebt: je cijferlijst van de middelbare school en de datum waarop je je diploma hebt gehaald.

Woon je in Nederland en heb je een Burgerservicenummer?
Dan meld je je op Studielink aan met je DigiD, het digitale identificatieplatform van de Nederlandse overheid.

  • Heb je geen DigiD? Vraag DigiD aan.
    Dit duurt ongeveer 5 dagen.
  • Lukt dit niet? Meld je dan in de app van Studielink aan door je paspoort of Europese ID-kaart te scannen.

Woon je niet in Nederland of heb je geen Burgerservicenummer?
Dan kun je bij Studielink inloggen met aan account op basis van je e-mailadres met een wachtwoord. Hiervoor heb je een geldig paspoort of Europese ID-kaart nodig.

a. Direct toelaatbaar
Als jouw diploma direct toegang geeft tot de bachelor van je keuze, dan zal het online aanmeldportaal van Universiteit Leiden je laten weten dat je direct toelaatbaar bent. Je hoeft dan geen toelatingsverzoek in te dienen en ontvangt per e-mail nadere instructies over de vervolgstappen.
Let op: je moet daarna nog wel je aanmelding in Studielink voltooien! 

Kan ik vooraf controleren of ik direct toelaatbaar ben?
Sommige diploma’s geven direct toegang tot bepaalde bacheloropleidingen. Raadpleeg de toelatingseisen bij stap 1 om te ontdekken of jouw diploma direct toegang verschaft tot de bachelor van je keuze.

b. Niet direct toelaatbaar (zie stap 1)
Als je vooropleiding niet direct toegang geeft tot de bachelor van je keuze, dan zal het online aanmeldportaal van Universiteit Leiden (uSis) je laten weten dat je niet direct toelaatbaar bent. Je moet dan vóór de deadline een toelatingsverzoek indienen via het online portaal.

Deel 2: Ga naar het online aanmeldportaal van de Universiteit Leiden (uSis)

De logingegevens die toegang geven tot uSis en het aanmeldportaal krijg je via e-mail na je aanmelding in Studielink.

In de online aanmeldportaal van de Universiteit Leiden kun je alle benodigde documenten uploaden en krijg je een aantal aanvullende vragen. In het toelatingsportaal vind je ook een overzicht van alle opeenvolgende stappen die je moet doorlopen om je toelatingsverzoek compleet te maken en in te dienen. Volg de aanwijzingen hierbij zorgvuldig op.

We raden je aan om je toelatingsverzoek zo vroeg mogelijk in te dienen, zodat je op tijd weet waar je aan toe bent.

Alle studenten met een buitenlands diploma moeten administratiekosten betalen van € 100,-, waarbij terugbetaling niet mogelijk is, en geeft je het recht om je aan te melden voor maximaal drie programma's/specialisaties binnen hetzelfde academische jaar*. Als de Universiteit Leiden de betaling heeft ontvangen, nemen we je toelatingsverzoek in behandeling. Betaal de administratiekosten daarom zo snel mogelijk, want anders loopt de behandeling van je toelatingsverzoek vertraging op. 

In het online toelatingsportaal staat exact beschreven hoe je de administratiekosten kunt betalen.

*Heb je je ook aangemeld bij het Leiden University College (LUC)? Het inschrijfgeld van LUC geeft je geen recht om je aan te melden voor andere opleidingen die niet bij LUC zijn. In plaats daarvan moet je het inschrijfgeld opnieuw betalen.

Vrijstelling administratiekosten
Heb je een Nederlands vwo-diploma en/of een propedeuse diploma van een Nederlandse hogeschoolof universiteit? Dan ben je vrijgesteld van de € 100,-, administratiekosten. Dit geldt ook voor studenten met een vwo-diploma of propedeuse diploma van een hogeschool of universiteit van een hoger onderwijsinstelling in Aruba, Curaçao of Sint-Maarten.

Daarnaast geldt een vrijstelling voor:

  • Studenten met een European Baccalaureate diploma van de Nederlandse afdeling (NE = Taal 1).
  • Studenten die al eerder ingeschreven hebben gestaan als Bachelor/Master/Pre-master of SAP/Exchange student bij Universiteit Leiden (dit geldt niet voor studenten van Leiden University College).
  • Studenten die een vluchtelingenstatus in Nederland hebben (verblijfsvergunning voor asiel).
  • Studenten die eerder toegelaten zijn tot een opleiding aan de Universiteit Leiden en hebben verzocht om op een later moment te mogen instromen bij deze opleiding. Dit geldt niet als je je voor een andere opleiding of andere specialisatie wilt aanmelden.

Andere redenen voor vrijstelling van betaling van de administratiekosten worden niet geaccepteerd.

Let op: als jouw toelatingsaanvraag verloopt via de colloquium doctum procedure kan je niet worden vrijgesteld van de administratiekosten, ongeacht je eerdere opleiding(en).

Als je je toelatingsverzoek hebt ingediend, vind je - indien van toepassing -  in het online toelatingsportaal informatie over het aanbod van hulp bij het vinden van huisvesting, het aanvragen van een visum of verblijfsvergunning of het aanvragen van een studiebeurs. Houd bij deze aanvragen rekening met de deadlines.

  • Het Admissions Office controleert of je de € 100,- administratiekosten betaald hebt. Zo niet, dan kijken ze of je in aanmerking komt voor vrijstelling van de betaling. Als de betaling van de administratiekosten verwerkt is of als je in aanmerking komt voor vrijstelling, krijg je bericht dat je verzoek compleet is of dat er nog (extra) documenten/gegevens nodig zijn.
  • Als je toelatingsverzoek compleet is, wordt deze doorgestuurd naar de toelatingscommissie van de betreffende faculteit. Deze commissie beslist of je voldoet aan de gestelde toelatingsvoorwaarden van de opleiding van je keuze.
  • De Universiteit Leiden probeert je binnen vier tot zes weken na ontvangst van jouw toelatingsverzoek en betaling van de administratiekosten te informeren over het besluit. In de tussentijd kun je de status van je verzoek online raadplegen.
  • Hou altijd je email in de gaten en volg de instructies op.

Het Admissions Office zal je na vier tot zes weken mailen over het besluit van de Toelatingscommissie. Er zijn dan drie mogelijkheden:

  1. Je bent onvoorwaardelijk toegelaten.
    Je hebt aan alle toelatingsvoorwaarden voldaan.
  2. Je bent voorwaardelijk toegelaten.
    Je wordt toegelaten als je vóór de start van het collegejaar aan bepaalde voorwaarden voldoet. De voorwaarden staan vermeld in het toelatingsbesluit.
  3. Je bent niet toegelaten, omdat je niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet.
    De redenen worden duidelijk vermeld in de afwijzingsbrief.

Mocht je het bericht ontvangen dat je toegelaten bent: gefeliciteerd! Je moet nu nog wel een aantal vervolgstappen doorlopen om je inschrijving te voltooien.

Als je (voorwaardelijk) toegelaten bent, vraagt het Admissions Office je om je deelname aan de opleiding te bevestigen via het online aanmeldportaal (uSis).

1.    Ga naar ‘Aanmelden Opleiding’ in het online aanmeldportaal (uSis).
2.    Open het scherm ‘Bevestiging’. Hier vind je drie opties:

  • Ja, ik wil starten met deze opleiding.
  • Nee, ik ga deze opleiding niet doen en ik annuleer hierbij mijn aanmelding.
  • Misschien later; ik wil niet dit semester/studiejaar beginnen. Ik wil graag een e-mail met instructies ontvangen.

Hoe eerder, hoe beter
Maak je keuze zo snel mogelijk. Zo voorkom je dat je deadlines of belangrijke informatie over je opleiding mist.

Keuze wijzigen
Je kunt je keuze nog wijzigen in uSis of doorgeven aan het bachelorteam van het Admissions Office.

Deadline definitieve keuze
Heb je een visum of verblijfsvergunning nodig? Die kun je pas aanvragen nadat je hebt bevestigd. Bevestig je deelname dus vóór de deadline voor de aanvraag van je visum/verblijfsvergunning.

Als je geen visum of verblijfsvergunning nodig hebt, is de uiterste deadline de start van je opleiding.

Deel 3: Rond je inschrijving af

Je bent toegelaten? Gefeliciteerd! Volg onderstaande stappen om je in te schrijven als student aan de Universiteit Leiden.

Verplichte matching

Voor Informatica is het doorlopen van de matchingsactiviteit een verplicht onderdeel van de toelatingsprocedure voor studenten met een Nederlandse vooropleiding.

Wat is verplichte matching?

Tijdens de matching volg je online studieactiviteiten en maak je kennis met de studie voordat je aan de opleiding begint. Sluit de focus en het niveau van de opleiding aan bij jouw interesses en capaciteiten?

Hoe meld je je aan?

Mocht je problemen ondervinden met aanmelding voor verplichte matching, neem dan direct contact op met de opleiding via matching@liacs.leidenuniv.nl.  

Heb je je aangemeld voor de verplichte matching, maar wil je toch niet mee doen? Meld je dan tijdig af bij de opleiding. Als je je niet voor de aanmelddeadline afmeld, blijft je aanmelding (en deelname) voor verplichte matching gewoon staan.

Programma verplichte matching

De matching bestaat uit een online module met een aantal inhoudelijke onderdelen zoals het bestuderen van colleges en het beantwoorden van vragen, van maximaal 8 uur. Na de online module ontvang je een persoonlijke terugkoppeling, die een van de volgende uitkomsten kan hebben:

  • Er is sprake van een match. Als je aan alle reguliere ingangseisen voldoet kun je je inschrijving voor de opleiding Informatica voltooien.
  • Er is sprake van twijfel of Informatica wel de juiste studie voor jou is. Je ontvangt een uitnodiging voor een matchingsgesprek. Je aanwezigheid bij dit gesprek is onderdeel van de verplichte matching.

Nadat je je in studielink hebt aangemeld zul je per e-mail bericht ontvangen van de opleiding over de matching. Deze zal in het voorjaar plaatsvinden. 

Op basis van je eigen ervaringen en de terugkoppeling van de opleiding kun je zelf een goede en weloverwogen definitieve studiekeuze maken. Voor vragen over verplichte matching neem je contact op met de opleiding.

Privacyverklaring studiekiezers Leiden 
Juridisch Kader Leiden Matching  

Collegegeld

De hoogte van het collegegeld is afhankelijk van een aantal factoren: uit welk land je afkomstig bent, welke opleiding je doet en of je eerder al eens een opleiding hebt afgerond.

Wettelijk collegegeld

Het wettelijk collegegeld geldt voor studenten die voor het eerst een bekostigde opleiding volgen en die de nationaliteit hebben van een van de volgende landen: Nederland, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Suriname, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.

Studenten van buiten de EER, Suriname of Zwitserland

Kom je niet uit de EER, Suriname of Zwitserland, dan betaal je in principe een instellingstarief. Maar als je op basis van je verblijfsdocument in aanmerking komt voor studiefinanciering via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), dan betaal je alsnog het wettelijke collegegeld. Welke verblijfsdocumenten je dan moet hebben kun je terugvinden op de website van DUO.

Als je geen recht op studiefinanciering hebt en kom je niet uit de EER, Suriname of Zwitserland, dan kun je hieronder terugvinden wat het collegegeld van je opleiding is. Dit tarief geldt zowel voor voltijd- als deeltijdstudenten.

Let op! Studeer je aan de Universiteit Leiden in het kader van een samenwerkingsovereenkomst, dat zijn de tarieven van toepassing die in de overeenkomst opgenomen zijn.

Collegegeld: €18.100,- (collegejaar 2025-2026)

Tweede bacheloropleiding

Ga je een tweede bacheloropleiding doen, dan betaal je daar veelal een instellingstarief voor, dat hoger is dan het wettelijk collegegeld.

Voor studenten met de nationaliteit van een EER-land (Nederland, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, en Zweden), Suriname of Zwitserland, die na september 1991 al een bachelorgraad, doctoraal, ingenieurs- of hbo-diploma hebben behaald, geldt het volgende instellingstarief.

Instellingstarief: €13.400,- (collegejaar 2025-2026)

Let op! Voor studenten van buiten de EER, Suriname of Zwitserland geldt een ander tarief. Kijk daarvoor onder het betreffende kopje ‘Studenten van buiten de EER, Suriname of Zwitserland’.

 

Uitzonderingen
Als je de nationaliteit van een land uit de EER, Suriname of Zwitserland hebt, dan mag je in sommige gevallen toch het tarief ter hoogte van het wettelijk collegegeld betalen.

Studentenleven

Leiden is een echte studentenstad en heeft alles in huis om van jouw studententijd een onvergetelijke tijd te maken.

Als je in Leiden studeert, vind je alles in en rondom de gezellige binnenstad. Op je fiets ben je zo van je studentenkamer naar college en van de bibliotheek naar het sportcentrum. Winkels, verenigingen, bioscopen, terrasjes, cultuur en feesten: je vindt het allemaal in de binnenstad. De gebouwen van de faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen bevinden zich op het Bio Science Park Leiden. Hier bevinden zich bedrijven en kennisinstellingen in de biotechnologiesector. Het Leiden Bio Science Park behoort tot de top 5 meest succesvolle Science Parks van Europa.

Lennard Schaap

Student

Lennard Schaap

‘Na colleges ga ik vaak met studiegenoten aan het werk. Aansluitend ga ik regelmatig met studiegenoten naar activiteiten van studievereniging De Leidsche Flesch. Dat is een heel actieve vereniging die allerlei activiteiten organiseert.’

Jaap Blok

Hoe vindt Jaap de sfeer bij de opleiding?

Jaap Blok

'Er is een actieve studievereniging met veel verschillende soorten activiteiten. Je leert veel mensen kennen, ook buiten je eigen studie, omdat de studievereniging een gemeenschappelijke vereniging is van sterrenkunde, natuurkunde, wiskunde en informatica.'

'Ons faculteitsgebouw heeft ook een eigen bar. Dit zorgt er voor dat er een speciale gemeenschap binnen het gebouw bestaat. Dit is een leuke toevoeging aan de studie.' 

Studievereniging De Leidsche Flesch

De Leidsche Flesch is de studievereniging voor studenten Natuurkunde, Sterrenkunde, Wiskunde, Informatica en Data Science & Artificial Intelligence aan de Universiteit Leiden. Aan het begin van het collegejaar organiseert de vereniging een kennismakingsweekend waarin je kunt kennismaken met je studiegenoten. Daarnaast zijn er door het hele jaar heen vakinhoudelijke activiteiten als excursies, lezingen en een buitenlandse studiereis, maar ook filmavonden en feesten. Ook koop je bij De Leidsche Flesch met korting je boeken.

Studentenverenigingen

Je kunt ook lid worden van een vereniging waarbij je persoonlijke talenten ontwikkelt zoals muziek, zang of sport. Bekijk hier welke vereniging bij je past.

Voorlichtingsactiviteiten

Wil je meer weten over de opleiding Informatica en beleven hoe het is om in Leiden te studeren? Informatica biedt verschillende voorlichtingsactiviteiten om je te helpen bij je studiekeuze.

Maak kennis met de opleiding

Onze voorlichtingsactiviteiten kunnen je helpen bij het maken van de juiste studiekeuze. Gedurende het hele jaar kun je op verschillende manieren kennismaken met deze opleiding, de Universiteit Leiden en jouw toekomstige studentenstad. Vanaf het starten met je studiekeuze tot de definitieve beslissing helpt de universiteit je met diverse voorlichtingsactiviteiten.

Start hier je studiekeuze! Oriënteer je breed tijdens de Open Dag in Leiden en Den Haag en maak kennis met alle studies van de Universiteit Leiden. Tijdens de talkshows krijg je een goede indruk van bijvoorbeeld het vakkenpakket, de arbeidsmarkt en de onderwijsmethoden. Studenten en docenten vertellen over hun ervaring met de opleiding. Stel je vragen op de informatiemarkten: onze studenten, docenten en studieadviseurs staan voor je klaar met hun antwoorden. Vergeet niet deel te namen aan een city tour: zo ontdek je alles over de studentensteden Leiden en Den Haag.
Bekijk vooraf de video’s met de belangrijkste informatie over de bacheloropleidingen. Het is handig om voor de start van de Open Dag deze video’s te bekijken. Zo ga je goed voorbereid naar de Open Dag!

De volgende Bachelor Open Dag is op 1 november 2025.

Je kunt tijdens Proefstuderen deelnemen aan het programma van de opleiding waar jij interesse in hebt. Je volgt dan een korte opleidingspresentatie en neemt actief deel aan een hoor- en/of werkcollege. Tijdens Proefstuderen ontmoet je onze studenten en docenten, die klaar staan om al je vragen te beantwoorden. Zo krijg je een goed beeld van de studie én het onderwijs aan de universiteit.

Tijdens de (online) meeloopdagen volg je een of meerdere colleges voor eerstejaarsstudenten. Studentambassadeurs zullen je natuurlijk ook alles vertellen over de opleidingen en over studeren in Leiden of Den Haag. Tenslotte is er ook alle gelegenheid om je vragen te stellen aan de studentambasadeurs. 

Contact

Heb je nog vragen over de opleiding Informatica? Neem dan gerust contact met ons op!

Contact met de opleiding

Onderwijscoördinator
Heb je vragen die niet op deze site worden beantwoord? Dan kun je je vraag per mail stellen aan de onderwijscoördinator.

Studentambassadeurs
Met vragen over je opleiding kun je ook terecht bij de studentambassadeurs: Behrad Farahani, Dylan Dingjan en Jip Nahon. Zij studeren zelf Informatica en staan als studentambassadeur klaar om al je vragen over de opleiding te beantwoorden via informaticaVoorlichtingsteam@liacs.leidenuniv.nl.

Neem contact op met de universiteit over algemene vragen

Heb je algemene vragen over studeren aan de Universiteit Leiden?
Wil je meer weten over een of meerdere opleidingen of over onze voorlichtingsactiviteiten? Neem dan contact op met de Studielijn per mail of telefoon 071 527 11 11. De Studielijn is  op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur. Je krijgt een student aan de telefoon om je vragen te beantwoorden.

Heb je vragen over je toelating en inschrijving?
Voor vragen over je toelating en inschrijving neem je contact op met het Studenteninformatiecentrum. Je kunt ze bereiken op telefoonnummer 071 527 80 11 (bereikbaar tussen 11.00 en 16.00 uur op werkdagen) of je vraag stellen in het online contactformulier.

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Informatica? Kom direct in contact met één van onze studenten!