
Altijd vegan en gezellig: studenten runnen Community Kitchen met dank aan Haagse markt
Campus Den Haag beeld: Judith van Doorn
Gezonde en gezellige maaltijden die ook nog eens voedselverspilling voorkomen. De Haagse wethouder Robert Barker nam op 4 maart een kijkje in de keuken van de LUC Community Kitchen, een bijzondere samenwerking tussen studenten en de Haagse markt.
Sissende pannen, kruidige geuren en hakkende geluiden: de Community Kitchen is in vol bedrijf als Robert Barker, de Haagse wethouder Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu, een bezoek brengt aan de keuken. De ene student snijdt snel tientallen avocado’s, de ander roert in een grote pan linzensoep en weer een ander voegt grote bergen taugé en koolbladeren samen. Chef-kok Rosa, eveneens student, licht het initiatief toe. ‘We zijn trots op onze Community Kitchen die volledig vegan en duurzaam is.’
-
Chef-kok Rosa in gesprek met wethouder Robert Barker. -
-
Voorbereidingen in de keuken. -
De delegatie wordt ontvangen door LUC-decaan Giles Scott-Smith. -
Student Isabel vertelt over de groene daktuin.
Samenwerking met de markt
‘Hoe kwamen jullie op dit idee?’, vraagt Barker nieuwsgierig. In dit gebouw van het Leiden University College (LUC) aan het Anna van Buerenplein wonen een paar honderd studenten, legt Rosa uit. LUC moedigt studenten aan duurzame initiatieven te ontwikkelen en daarom ontstond vorig jaar dit idee voor de Community Kitchen. Een groep studenten kwam erachter dat marktkooplieden iedere week veel groenten weggooien, omdat er niet iedere dag markt is en de verse producten niet lang houdbaar zijn. De studenten klopten aan bij de verkopers die hiermee in hun maag zaten en zo ontstond een mooie samenwerking, vertelt Rosa.
Duurzaam en sociaal
Met zakkenvol gratis groenten keren studenten nu iedere maandag terug van de Haagse markt en vullen dat aan met een paar betaalde producten. De dag erna kookt een roulerende keukenploeg een vegan maaltijd voor een prijs van drie euro. Dat is een uitkomst voor studenten die goed willen eten en niet veel geld hebben. ‘We bestrijden op deze manier voedselverspilling en studenten vinden het heel fijn om samen gezellig en gezond te eten’, legt Rosa de gasten uit. Barker prijst het initiatief. ‘Dit is duurzaam én sociaal. Goed dat jullie volledig vegan koken. Was daar nog een discussie over?’ Rosa vertelt dat vegan juist een inclusieve oplossing is, omdat hierdoor alle studenten kunnen mee-eten.
Bovendien is er nog een voordeel: ‘We leren organiseren en koken voor grote groepen - vanavond eten er minstens zestig studenten mee. Dat is ook waardevolle werkervaring voor later.’
'Als dierenfan is het heel goed om te zien dat het hier altijd vegan is!’
Meer groene en sociale initiatieven
Hierna geeft een andere student, Isabel, een rondleiding aan de wethouder en drie adviseurs van de gemeente. Ze wijst op andere milieuvriendelijke en sociale initiatieven, zoals de gezamenlijke daktuin met een compostsysteem en het recyclen van afval. Barker en zijn team vertellen op hun beurt over de diverse duurzame initiatieven van de Gemeente Den Haag. Zo stimuleert de gemeente met schooltuinen en eigen lespakketten scholen en leerlingen om groen bezig te zijn. Daarnaast helpt de gemeente duurzame voedselinitiatieven, vertelt Barker.
LUC-decaan Giles Scott-Smith en onderwijsdirecteur Hanne Cuyckens zijn zeer geïnteresseerd in deze Haagse voorbeelden. Scott-Smith: ‘Het zou mooi zijn om de samenwerking met de gemeente te versterken en onze studenten zouden de middelbare scholen kunnen helpen. Ze willen integreren in de stad.’ De wethouder en adviseurs willen daar graag meer over horen.
-
Links: Caitlin Utama (onderwijsadviseur LUC), Robert Barker (wethouder), Brenda Poot (adviseur gemeente). Rechts: Hanne Cuyckens (onderwijsdirecteur LUC), Giles Scott-Smith (decaan LUC). -
Op het menu vandaag: rijke linzensoep en kool-taugésalade met een vleugje citroen en guacamole
Maaltijd in de kantine
Na de rondleiding schuift het gezelschap aan in de grote kantine waar tientallen studenten aan lange tafels al aan de maaltijd zitten. De rijke linzensoep en kool-taugésalade met een vleugje citroen en guacamole valt in de smaak bij de gasten van de gemeente. Barker, die wethouder is namens de Partij voor de Dieren, merkt op: ‘Het is nu de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel. Als dierenfan is het heel goed om te zien dat het hier altijd vegan is!’