Universiteit Leiden

nl en

Van onderzoek naar praktijk: Leidse wetenschappers krijgen Europese subsidie

Diverse Leidse wetenschappers hebben een Europese subsidie gekregen om hun eerdere onderzoeksresultaten geschikt te maken voor commerciële of maatschappelijke implementatie.

Om voor een zogenaamde ERC Proof of Concept beurs in aanmerking te komen, moeten onderzoekers al een eerdere Europese onderzoekssubsidie hebben gekregen. Met de nieuwe beurs van 150.000 euro kunnen ze dat onderzoek in de praktijk gaan brengen met als doel: commerciële of maatschappelijke innovatie.

Hieronder de namen en projecten van de Leidse wetenschappers die een ERC Proof of Concept gekregen hebben:

YourFutureU

Jean-Louis van Gelder (Instituut Pedagogische Wetenschappen)

Het project YourFutureU vloeit voort uit eerder onderzoek naar het gebruik van virtual reality en smartphone-apps waarin gebruikers in contact kwamen met hun toekomstige zelf. Dit idee wordt nu verder ontwikkeld tot een door AI aangedreven gesprekspartner, waarmee gebruikers in gesprek gaan met een oudere versie van henzelf. Dit kan zelfreflectie bevorderen en zelfdestructief gedrag verminderen. De methode heeft de potentie om doelgerichtheid, studieprestaties en mentaal welzijn te verbeteren en zelfondermijnend gedrag, zoals uitstelgedrag, tegen te gaan. Het onderzoeksteam, naast Van Gelder bestaande uit gedragswetenschapper dr. Esther Mertens, klinisch psycholoog Maggie Webb en computerwetenschapper Janis Butz, zal de interventie testen in gerichte studies en onderzoeken hoe deze kan worden toegepast als preventie en in combinatie met therapie.

SUPRAHEART

Roxanne Kieltyka (Leids Instituut voor Chemisch Onderzoek)

Het SUPRAHEART-project heeft tot doel om een synthetisch materiaal te ontwikkelen voor het kweken van gemanipuleerd hartweefsel (EHT's). Momenteel zijn EHT's vaak afhankelijk van natuurlijke materialen zoals collageen of Matrigel, waardoor het moeilijk is om ze op grote schaal te produceren. Door een volledig synthetisch materiaal te gebruiken dat bijeengehouden wordt door dynamische interacties, willen Kieltyka en haar team hartweefselmodellen maken die consistenter, aanpasbaar en schaalbaar zijn. Dit zou ze ideaal kunnen maken voor het efficiënter testen van nieuwe medicijnen. Het plan omvat het verhogen van de productie van deze supramoleculaire hydrogels, het in detail bestuderen van hun eigenschappen en het ontwikkelen van methoden om er hartweefsel van hoge kwaliteit mee te kweken. Tegelijkertijd zal het team de zakelijke kant verkennen, zoals marktonderzoek en patentering, om deze innovatie uiteindelijk samen met lokale partners op de markt te brengen.

MYSTIC

Sebastian Pomplun (Leiden Academic Centre for Drug Research)

Het MYSTIC-project heeft als doel de behandeling van kanker te veranderen door de ontwikkeling van HeloMYC te bevorderen, een baanbrekende therapeutische kandidaat die gericht is tegen MYC, een belangrijke driver in veel menselijke kankers. MYC wordt beschouwd als zeer moeilijk te bestrijden met conventionele geneesmiddelen omdat het geen duidelijke bindingsplaatsen heeft voor kleine moleculen. HeloMYC is een synthetisch verbeterd eiwitmedicijn dat effectief kankercellen kan binnendringen en de MYC-functie kan blokkeren. In de komende 18 maanden zal het onderzoek zich richten op drie hoofddoelen: het verder ontwikkelen en testen van HeloMYC, het verkrijgen van patenten om de uitvinding te beschermen en het bedenken van een strategie om het op de markt te brengen. Dit project zou niet alleen kunnen leiden tot een nieuwe behandeling voor MYC-gedreven kankers, maar ook meer in het algemeen een nieuwe strategie introduceren om ziekten aan te pakken die voorheen onbehandelbaar waren met traditionele medicijnen. Het is bedoeld om miljoenen patiënten hoop te geven en heeft het potentieel om de toekomst van precisiegeneeskunde te veranderen.

Opto-AF-Therapy

Daniël Pijnappels (LUMC)

Meer informatie volgt.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.