Universiteit Leiden

nl en

NWO Open Competitie subsidie voor Leidse onderzoekers

Twee onderzoeksprojecten van de Universiteit Leiden ontvangen subsidie vanuit de NWO Open Competitie ENW-M. Hiermee wordt vernieuwend, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit binnen het domein Exacte en Natuurwetenschappen gefinancierd.

In totaal kregen 17 projecten subsidie vanuit de NWO. De gehonoreerde onderzoeksprojecten van de Universiteit Leiden ontvangen beiden een bedrag rond de 800.000 euro.

Hieronder een korte samenvatting van de twee projecten.

Wiskundig model om onderzoeker meer vrijheid te geven

Aanvragers: Jelle Goeman (Universiteit Leiden) en Rianne de Heide (Universiteit Twente)

Jelle Goeman en Rianne de Heide willen met de NWO-beurs een wiskundige theorie ontwikkelen voor het toestaan van heel veel hypotheses tegelijk. Goeman: 'Onderzoekers gebruiken statistische methoden om te garanderen dat hun onderzoeksresultaten betrouwbaar zijn. De gebruikelijke methoden eisen echter dat wetenschappers vooraf precies vastleggen hoe ze hun gegevens gaan verzamelen en welke vragen gaan ze stellen. Bijvoorbeeld het aantal proefpersonen en de precieze onderzoeksvragen. Als onderzoeker deze keuzes in een later stadium toch herzien, is de betrouwbaarheid van het onderzoek niet langer gegarandeerd. Dit plaatst een rem op wetenschappelijke efficiëntie en creativiteit.'

Goeman en De Heide ontwikkelen nieuwe statistische methoden die ervoor moeten zorgen dat onderzoekers vrijer met hun data kunnen omgaan zonder de noodzakelijke betrouwbaarheid te verliezen. Dit staat ze toe om halverwege hun onderzoek meer data en hypotheses toe te voegen, of zich juist te richten op alleen de meest veelbelovende hypotheses. Ze zitten niet langer vast aan één bepaald model.

Best-of-both-worlds theoretische aanpak van dissociatieve chemisorptie reacties op metalen katalysatoren

Aanvragers: Geert-Jan Kroes (Universiteit Leiden) en Jörg Meyer (Universiteit Leiden)
Dissociatieve chemisorptie is een reactie van een molecuul met een oppervlak van een vaste stof. Deze reactie is belangrijk voor de productie van chemicaliën door de chemische industrie. Het is daarom van belang om de snelheid van deze reacties goed te kunnen voorspellen. Dat kan nog niet goed als de reactie op een metaaloppervlak plaatsvindt dat gemakkelijk elektronen afstaat, en het molecuul gemakkelijk elektronen opneemt. In het voorgestelde onderzoek ontwikkelen en testen Geert-Jan Kroes en Jörg Meyer twee nieuwe methoden die het mogelijk moeten maken om wel nauwkeurige voorspellingen te doen voor deze reacties, die ook van belang kunnen zijn voor de energietransitie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.