Universiteit Leiden

nl en

‘Een masteropleiding die gericht is op de maatschappelijke en beleidsmatige aspecten van gezondheid’

Na een aantal jaren in de gezondheidssector te hebben gewerkt, besloot Kirsten Klijnsma de master Health, Ageing and Society te volgen om zich meer te richten op beleid en organisatie in de gezondheidszorg. In dit artikel deelt zij haar ervaringen met de masteropleiding en hoe deze haar carrière heeft verrijkt.

Kirsten Klijnsma, alumnus master Health, Ageing & Society

Van klinisch werk naar beleidsimpact

‘Na een aantal jaren klinisch werk te hebben gedaan, wilde ik meer betrokken raken bij beleid en organisatie. Om hier een goede basis voor te leggen, wilde ik een masteropleiding volgen die gericht is op de maatschappelijke, beleidsmatige en organisatorische aspecten van gezondheid. Om deze reden besloot ik in september 2022 met de master Health, Ageing and Society te beginnen.’

"Deze master bood me de mogelijkheid om mijn klinische ervaring te combineren met beleidskennis, wat voor mij een logische stap was om mijn carrière te verbreden"

‘Dementie is altijd een van mijn aandachtsgebieden geweest, en aangezien deze aandoening vaak voorkomt bij oudere mensen, vond ik dat de master Health, Ageing and Society hier perfect bij aansloot. Deze master bood me de mogelijkheid om mijn klinische ervaring te combineren met beleidskennis, wat voor mij een logische stap was om mijn carrière te verbreden.’

Een waardevolle, inspirerende leeromgeving

‘Ik vond de master zeer leerzaam. De kleine groepsgrootte, vooral in de parttime groep, zorgde voor een prettige leeromgeving. Daarnaast was het inspirerend om af en toe samen te werken met de fulltime studenten, omdat dat weer andere inzichten bood. De diversiteit van achtergronden binnen de groep was ook een grote meerwaarde, omdat iedereen unieke perspectieven inbracht.

‘De parttime opzet van de master paste goed bij mijn werk- en gezinsleven, net zoals bij veel van mijn medestudenten. De kleine groepsgrootte en de afwisseling tussen de parttime en fulltime groepen zorgden voor een waardevolle leeromgeving. Het werken in teams was in het begin even wennen, maar uiteindelijk vond iedereen zijn draai en droeg het bij aan de groepsdynamiek.’

"De diversiteit van achtergronden binnen de groep was ook een grote meerwaarde, omdat iedereen unieke perspectieven inbracht"

‘Wat me het meest is bijgebleven is de studietrip naar Brussel. Het was bijzonder interessant om te zien hoe het Europese beleid rondom gezondheidszorg wordt gevormd. Het inzicht in de verschillen tussen de gezondheidszorgsystemen van de EU-landen en hoe beleid op Europees niveau tot stand komt, heeft me veel geleerd over de bredere context van zorgbeleid.

Een opleiding die nieuwe deuren opent

‘Wat deze master mijn carrière heeft gebracht? Het schrijven van mijn scriptie bij het Alzheimercentrum heeft direct geleid tot een baan als coördinator van deze organisatie. In mijn huidige rol kan ik de opgedane kennis en vaardigheden op het gebied van gezondheid en ouderenzorg direct toepassen in de praktijk. Bovendien heeft het me de nodige beleidskennis en organisatorische inzichten gegeven om effectief te zijn in mijn functie bij het Alzheimercentrum.

‘Mijn huidige functie sluit goed aan bij mijn ambitie om meer betrokken te zijn bij beleid en organisatie in de gezondheidszorg. In de toekomst wil ik mijn rol verder uitbreiden door me nog meer te richten op strategisch beleid binnen de ouderenzorg en dementiezorg. De master heeft een sterke basis gelegd om deze stap te maken.’

Meer weten over deze masteropleiding?

Het masterprogramma Health, Ageing & Society is voor studenten en professionals. Het is een internationaal, interdisciplinair masterprogramma van één jaar voltijd of twee jaar deeltijd die leidt tot een master of science diploma van de Universiteit van Leiden. Op maandag 17 maart wordt er tijdens de Leiden Academy Week een webinar gegeven met meer informatie over deze opleiding.

Meld u aan!
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.