Marloes van Noorloos benoemd tot hoogleraar Straf- en Strafprocesrecht
Per 1 februari 2025 is Marloes van Noorloos benoemd tot hoogleraar Straf- en Strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden.
Strafrecht in context
In haar nieuwe rol als hoogleraar krijgt Van Noorloos een sleutelpositie binnen het Instituut voor Strafrecht & Criminologie. Zij zal de onderzoekslijnen op de gebieden ongelijkheid in de strafrechtspleging en strafrecht en maatschappelijk protest verder ontwikkelen en zal tevens een verbindende rol spelen in samenwerking binnen de faculteit. Zo is ze mede-coördinator van het onderzoeksprogramma Criminal Justice: Maatschappelijk Effectieve Strafrechtspleging, waarin de rol van het strafrecht in de maatschappij en de waarden en mensbeelden die daaraan ten grondslag liggen, centraal staan.
Ook speelt ze een belangrijke rol in het verzorgen en verder ontwikkelen van het strafrechtelijke bachelor- en masteronderwijs en het postacademisch onderwijs.
Een veelzijdige carrière op het snijvlak van strafrecht en mensenrechten
Van Noorloos studeerde Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Tilburg, met als specialisatie internationaal en Europees publiekrecht (cum laude). In 2011 promoveerde ze aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift Hate Speech Revisited, over haatzaaien en discriminatie binnen het strafrecht in Nederland en Engeland & Wales. Na haar promotie werkte zij bij de Universiteit van Tilburg, waar ze in 2016 werd bevorderd tot universitair hoofddocent. In 2023 maakte zij de overstap naar Leiden.
Het onderzoek van Van Noorloos vindt plaats op het snijvlak van straf(proces)recht en mensenrechten, zowel in nationaal, rechtsvergelijkend als Europees/internationaal verband. Ze publiceert over thema’s als discriminatie, uitingsdelicten, het demonstratierecht, terrorisme, migratie en strafrecht, waarheidsvinding (o.a. DNA-onderzoek) en transitional justice. Ze deed onderzoek aan de Universiteit van Oxford en aan Queen Mary, University of London en verrichtte diverse studies in opdracht van bijvoorbeeld het WODC en Parlement & Wetenschap. Tevens is ze redacteur van het tijdschrift Crimmigratie & Recht.
Een brug tussen wetenschap en maatschappij
Marloes van Noorloos is niet alleen een wetenschapper, maar ook een bruggenbouwer tussen universiteit en samenleving op het gebied van grond- en mensenrechten. Van 2013 tot 2017 was zij voorzitter van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) en in die hoedanigheid medeoprichter van het Public Interest Litigation Project (PILP). Daarnaast is zij onder meer lid van het Netwerk van Experts van Bureau Clara Wichmann, de Commissie Meijers (Permanente commissie van deskundigen in internationaal vreemdelingen-, vluchtelingen- en strafrecht) en de Adviescommissie grondrechten en functie-uitoefening ambtenaren. Op de faculteit is ze mede-organisator van de lezingenserie ‘Ruimte voor academisch debat’.
Bovendien draagt ze bij aan het publieke debat via optredens in media zoals Nieuwsuur en het NOS Journaal. Ook gaf zij presentaties in onder meer de Tweede Kamer, het Europees Parlement en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).
Visie
Van Noorloos ziet het als haar taak om het strafrecht te onderzoeken met oog voor de maatschappelijke context waarin het is ingebed en voor de achterliggende waardenafwegingen. Zij beoogt actuele thema’s zowel kritisch te onderzoeken als begrijpelijk te maken voor een breed publiek. Met haar aanstelling brengt Marloes van Noorloos niet alleen wetenschappelijke expertise, maar ook een sterke maatschappelijke visie naar Leiden.