Universiteit Leiden

nl en

Onderzoek naar femicide valt in de prijzen bij Meijerslezing

Universitair docent Mojan Samadi heeft de Meijersprijs en de Van Wersch Springplankprijs gewonnen voor haar bijzondere bijdrage aan de wetenschap. Samadi onderzocht het begrip femicide in een strafrechtelijke context en benadrukte het belang van een feministisch perspectief bij gendergerelateerde moorden.

Deze prijzen werden uitgereikt tijdens de Meijerslezing op 16 januari. De Meijersprijs wordt uitgereikt aan het beste wetenschappelijke artikel per facultair onderzoeksprogramma. De Van Wersch Springplankprijs bestaat uit € 10.000 en wordt aan een van de winnaars van de Meijersprijs gegeven voor een bijzondere bijdrage aan hun onderzoeksgebied. 

 

Universitair docent straf(proces)recht Mojan Samadi
Universitair docent straf(proces)recht Mojan Samadi

Onderzoek naar femicide

In haar artikel Femicide of moord? Over het belang van een feministisch perspectief bij gendergerelateerde moorden onderzoekt Mojan Samadi hoe de term femicide kan bijdragen aan het strafrechtelijk discours en beleidsvorming. Het artikel, gepubliceerd in Rechtsgeleerd Magazijn Themis, benadrukt het belang van het begrijpen en benoemen van gendergerelateerde moorden als een specifieke vorm van geweld. 

Wat is femicide? 

Femicide wordt internationaal erkend als de moord op vrouwen vanwege hun gender. Dit concept gaat verder dan traditionele juridische benaderingen van moord, door niet alleen de daad zelf te analyseren, maar ook de sociale en structurele context waarin deze plaatsvindt. Samadi benadrukt dat het erkennen van vrouwenmoord als femicide, en daarmee als een vorm van gendergerelateerd geweld, van cruciaal belang is om de bredere patronen van ongelijkheid en systemisch geweld tegen vrouwen te begrijpen en aan te pakken. 

Bijzondere bijdrage aan wetenschap en beleid 

In haar artikel combineert Samadi een strafrechtelijke analyse met inzichten uit de sociologie en feministische theorie. Dit interdisciplinaire perspectief maakt haar werk niet alleen uniek, maar ook relevant voor zowel de academische wereld als beleidsmakers. Volgens de jury biedt het artikel een waardevolle bijdrage aan de wetenschap door een nieuw analytisch kader te introduceren dat zowel theoretisch scherp als praktisch toepasbaar is. 

Erkenning en impact 

Het werk van Samadi is bekroond met de Meijersprijs voor het beste wetenschappelijke artikel per facultair onderzoeksprogramma, die dit jaar aan universitair docenten werd uitgereikt. Binnen de winnaars van alle Meijersprijzen wees de jury Mojan daarnaast ook aan als de winnares van de Van Wersch Springplankprijs voor wetenschappelijke publicaties van actieve en getalenteerde onderzoekers op het gebied van juridisch onderzoek, bestaande uit € 10.000,-. Zowel de Meijersprijs als de Van Werschprijs zijn prestigieuze onderscheidingen binnen de Universiteit Leiden die de maatschappelijke en wetenschappelijke waarde van haar onderzoek erkennen. Haar artikel valt onder het thema Kwetsbare groepen en ongelijkheid van het Criminal Justice: Maatschappelijk Effectieve Strafrechtspleging-programma, waarin ongelijkheid centraal staat.  

Samadi's onderzoek laat zien hoe het strafrecht een rol kan spelen in het creëren van een gelijker en rechtvaardiger samenleving. Haar werk biedt niet alleen nieuwe inzichten, maar vormt ook een oproep tot actie voor beleidsmakers, onderzoekers en de samenleving als geheel. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.