Burgemeester Heijkoop voelt zich 'ambassadeur' van de universiteit
Eerste kennismaking beeld: Monique Shaw
De Leidse burgemeester Peter Heijkoop bezocht op 20 januari de faculteiten Sociale Wetenschappen (FSW) en Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN). Heijkoop maakte kennis met verschillende bestuurders en onderzoekers en kreeg uitleg over het belang van ons onderzoek en onderwijs.
De burgemeester werd welkom geheten door CvB-voorzitter Annetje Ottow die hem begeleidde tijdens het werkbezoek. ‘We zijn zeer vereerd met jouw bezoek’, aldus Ottow. ‘We willen je vandaag verschillende kanten van onze brede universiteit laten zien.’ Heijkoop zei zich een ‘ambassadeur van de universiteit’ te voelen. ‘De universiteit is de belangrijkste voorziening van de stad. De universiteit maakt de stad, geeft de stad kleur, en zorgt voor een goede leefomgeving en economische positie. Daarom wil ik nog beter begrijpen en doorgronden wat hier speelt.’
Lerarentekorten aanpakken
Als eerste maakte de burgemeester kennis met het ICLON, dat lerarenopleidingen verzorgt, onderwijsonderzoek uitvoert en nascholing aanbiedt. Heijkoop kreeg uitleg over samenwerkingen met scholen, initiatieven om de kloof tussen onderwijs en bedrijfsleven te dichten, en plannen voor een regionale kennisinfrastructuur. Ook werd er veel gesproken over het lerarentekort. ‘We moeten echt heel erg aan de bak om de lerarentekorten aan te pakken, met name bij eerstegraads docenten’, aldus wetenschappelijk directeur Fred Janssen.
Samenwerken met partners in Leiden en daarbuiten
FSW-decaan Sarah de Rijcke gaf daarna een korte introductie en beschreef waar een aantal belangrijke onderzoekers zich mee bezig houden. Ze benadrukte richting de burgemeester de focus op maatschappelijke relevantie en open science, waarbij de faculteit actief samenwerkt met partners in Leiden en daarbuiten. Een voorbeeld daarvan is het Leiden Healthy Society Center, waarin gemeente en universiteit samenwerken om te zorgen dat kennis over gezond gedrag bij de burger terecht komt. En een ander voorbeeld is het Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag, dat als missie heeft om een brug te slaan tussen wetenschappelijk onderzoek en de praktijk, met name op het gebied van beleid.
De burgemeester toonde zich enthousiast over de expertise en initiatieven van de faculteit en zag mogelijkheden voor verdere samenwerking op thema's als de mentale gezondheid van studenten, eenzaamheid, en financieel welzijn.
Samenwerkingen met de Leidse instrumentmakers School
Na een korte fietstocht door de kou bezocht de burgemeester de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen in het Gorlaeus Gebouw. Decaan Jasper Knoester vertelde over de sterke groei van de faculteit in de afgelopen tien jaar. Ook werd er gesproken over het hightech-onderzoek, samenwerkingen met het bedrijfsleven en de noodzaak van langetermijninvesteringen in onderwijs en onderzoek.
Tijdens een rondleiding liet onderzoeker Sebastiaan Haffert zien hoe hij nieuwe optica ontwikkelt voor telescopen. Daarmee gaan hij en zijn collega’s op zoek naar andere leefbare planeten. De burgemeester was ook duidelijk onder de indruk van de grote werkplaats van de Fijnmechanische Dienst. Hier kunnen de instituten terecht voor specialistische apparatuur die niet te koop is. Verschillende medewerkers demonstreerden de apparatuur en de burgemeester kreeg uitleg over de samenwerking met de Leidse instrumentmakers School.
De burgemeester ging met veel informatie over onderzoek en onderwijs op de universiteit huiswaarts. Ottow bedankte Peter Heijkoop voor zijn bezoek en benadrukte dat hij altijd welkom is.