Bij het Personal Professional Skills Lab leer je je innerlijke criticus herkennen
Studentenwelzijn beeld: Anna Loh
Wat vind je echt belangrijk? En hoe zet je stappen richting je doelen, juist als het spannend is? Tijdens de startmodule van het Personal Professional Skills Lab ga je daar als eerstejaars student over in gesprek. ‘Uiteindelijk worstelt iedereen met dezelfde dingen.’
Voorzichtig druppelen eerstejaars Psychologiestudenten van de Engelstalige bachelor het lokaal binnen. Sommigen zijn bepakt met grote rolkoffers, die ze behendig door de kleine ruimte tussen de tafeltjes manouevreren. Het zijn de laatste dagen van de tentamenweek en voor de langverwachte kerstvakantie, waar velen op z’n zachtst gezegd naar snakken. Een paar studenten stapt vanavond op de trein of het vliegtuig om de feestdagen door te brengen met familie, op de valreep volgen ze nog deze training van het Personal Professional Skills Lab. Een module die je als student van de Faculteit Sociale Wetenschappen sinds dit jaar tijdens je bachelor kan volgen, waarin je leert over persoonlijke ontwikkeling, effectief studeren en carrièreperspectief.
Personal Professional Skills Lab in het kort
Het Personal Professional Skills Lab bundelt het aanbod van de student support afdelingen op FSW. Je kunt workshops, seminars en cursussen van de Career Service, POPCorner, het Honours College en het Personal Development Centre gratis volgen. Als je gedurende jouw bachelor een aantal van deze workshops volgt, en jouw leerproces registreert in het online systeem www.learningmyway.nl, dan ontvang je het Personal Professional Skills Certificate. Lees hier meer over het PPSL.
Het zijn thema’s die alle studenten uit deze groep ook belangrijk vinden, benadrukt Thalia Thomassen, sinds vier jaar trainer en coach bij het Personal Development Centre. Zij begeleidt ook de workshop vandaag. Van tevoren hebben de studenten ingevuld waar ze enthousiast van worden en waar ze zich zorgen over maken. De thema’s verschijnen op het bord. Studiesucces, sociale contacten en ontspanning vinden ze belangrijk. Maar over juist die studieresultaten en dat sociale leven maken ze zich ook zorgen: wat als ik het niet kan? En wat als ik buiten de groep val?
Samen met de studenten bespreekt Thalia hoe ons motivatiesysteem werkt, hoe het bijvoorbeeld kan dat je het ene moment staat te trappelen om een nieuw bijbaantje en op het laatst toch afziet van de vacature. En dat je comfortzone weliswaar fijn en comfortabel is, maar waarom het goed is er af en toe uit te stappen, en hoe je dat kan doen. Wat hebben studenten Ekaterina en Elitsa geleerd van deze workshop?
'Waar je ook mee zit, je bent niet de enige'
‘Ik kwam eerlijk gezegd met best lage verwachtingen. Soms zijn workshops voor persoonlijke ontwikkeling vooral bedoeld om je een bepaalde kant op te duwen, bijvoorbeeld als je bij een bedrijf werkt en de manager wil dat je effectiever werkt. Maar in deze workshop was veel meer focus op jou als persoon, als individu. Ik vond het ook fijn dat het zo interactief was, het was meer dan droge theorie.
Je leert je klasgenoten op een nieuwe manier kennen, buiten de academische omgeving. Wat ik daarvan leerde: het maakt niet uit hoe verschillend je bent, uiteindelijk worstelt iedereen grofweg met dezelfde dingen. Waar je ook mee zit, je bent niet de enige. Ik vond bijvoorbeeld het model leerzaam waarin we leerden over het zelfbeschermende en zelfoverstijgende model, en herkende de principes in situaties uit mijn eigen leven. Bij elk nieuw bijbaantje was ik bang voor het onbekende.
Ik ben ook geïnteresseerd geraakt in de andere modules, bijvoorbeeld over hoe effectief te studeren en timemanagement. Maar over een tijdje kies ik misschien voor een module over carrièreperspectief. Dat vind ik nu nog te snel.’
Ekaterina Dimitrova, eerstejaars student International Bachelor Psychology
'Het is niet per se altijd slecht om in je paniekzone terecht te komen'
‘Het is denk ik belangrijk om bij jezelf stil te staan en na te denken over hoe je specifieke aspecten in je leven aanpakt. Ik kwam al eerder modules tegen over persoonlijke ontwikkeling bij de POP Corner en op Instagram, dus ik had al een vaag idee van wat ik van deze middag kon verwachten, maar ik wist niet welke richting het precies op zou gaan.
Ik vond de interactieve elementen het leukste. Normaal praat je niet zo snel over hoe lastig het is om alles te overdenken, maar omdat iedereen zijn onzekerheden deelde, voelde het niet zo kwetsbaar om het daarover te hebben. Toch was ik het niet met alles eens. Bijvoorbeeld het CSP-model, een rondje waarin je comfortzone, stretchzone en paniekzone staat afgebeeld. Ik denk dat het niet per se altijd slecht is om in je paniekzone terecht te komen, en angstig of geïrriteerd te raken. Het is ook leerzaam, zo leer je je grenzen kennen.
Eén module uit het PPSL viel me op: hoe vind ik een baan die bij me past? Ik heb wel ideeën over mijn toekomst, maar sommige plannen lijken nog vaag of vergezocht. Ik wil graag leren over hoe ik die beter kan structureren.’
Elitsa Davidova, eerstejaars student International Bachelor Psychology