Beaudine Slijper op uitwisseling in Canada: ‘Na de colleges gingen we regelmatig in de avond skiën’
Bachelor student Rechtsgeleerdheid Beaudine Slijper vertrok in januari 2024 naar Vancouver voor een semester aan een Canadese universiteit. Wij vroegen haar hoe het eraan toe gaat op zo’n universiteit en hoe je een uitwisseling regelt.
Waarom heb je ervoor gekozen om op uitwisseling te gaan?
Eigenlijk had ik altijd al het idee om op uitwisseling te gaan en niet mijn hele studententijd in Leiden te blijven. Ik wilde sowieso graag reizen en zien hoe het was op andere universiteiten. Daarnaast leek het mij ook gewoon een hele leuke ervaring en is het mooi meegenomen dat een uitwisseling goed op je CV staat.
Waar kwam de keus voor Canada vandaan?
Een grote overweging qua bestemming voor mij was dat er Engels gesproken moest worden. Ik wilde graag contact leggen met lokale mensen en met een taalbarrière is dat een stuk lastiger. Ik kwam toen uit op de volgende opties: Australië, Verenigde Staten en Canada. Ik had altijd al wel een bepaald beeld bij universiteiten in Noord-Amerika, met name dat alles om sportieve prestaties draait. Iets dat we in Nederland totaal niet kennen op de universiteit. Het leek me erg interessant om te ontdekken of dat ook echt zo was.
Hoe heb je de voorbereiding aangepakt?
Ik ben samen met een vriendin naar een voorlichtingsavond voor de uitwisseling in de Sterrenwacht geweest. Daar kregen we veel informatie over wat alle mogelijkheden waren en hoe je inschrijving tot stand komt. Dat bleek gewoon via Usis te kunnen. Je moet dan een top vijf met favoriete bestemmingen aangeven en dan word je ingedeeld.
Ik kreeg al vrij snel na mijn inschrijving te horen dat ik bij de University of British Columbia (UBC) in Vancouver was geplaatst. Ook kreeg ik toen een lijst van de universiteit met dingen die ik nog zelf moest regelen, zoals huisvesting, een visum en vakinschrijvingen. De meeste dingen waren heel overzichtelijk en als ik een vraag had kon ik die stellen aan de coördinatoren. Dan kreeg je al vrij snel een geruststellend antwoord. Het contact met mijn universiteit in Vancouver en hier in Leiden verliep erg soepel.
Liep je hierbij tegen problemen aan?
Niet per se. Het meest stressvolle om te regelen is huisvesting. Bij UBC heb je een campus en daar wil iedereen natuurlijk wonen, omdat het goedkoper en leuker is. Als je geen plek op de campus krijgt, en dat gebeurt regelmatig, heb je maar een paar maanden om een andere woning te vinden. Zeker in de stad is het een stuk duurder en moeilijker te regelen. Voor mij was het even stressen voordat ik hoorde of ik een plek op de campus had. Gelukkig is dat wel gelukt.
Was het onderwijs heel anders dan in Nederland?
In Nederland heb je colleges en werkgroepen met veel andere studenten. Ik volg nu nog een paar hoorcolleges waarbij je met zes- tot achthonderd mensen in de zaal zit. In Vancouver had ik alleen maar seminars en dat was met maximaal vijfentwintig studenten. Dit waren seminars van drie uur waarin je anderhalf uur een soort hoorcollege kreeg en de rest van de tijd klassikaal in discussie ging over de stof. Het onderwijs was in die zin echt een stuk informeler en persoonlijker dan in Leiden. Je had veel meer contact met de professor en iedereen mengde zich veel actiever in de discussies. Een ander groot verschil is dat de universiteit veel sociale dingen organiseert, zoals skiwedstrijden, hardloopwedstrijden en Storm the Wall, waarbij je een muur moest beklimmen die op de campus werd geplaatst.
Wat is je mooiste herinnering?
Tijdens mijn uitwisseling ben ik met vrienden van UBC naar Cancun in Mexico geweest om Spring Break te vieren. Dat was echt heel gaaf. In Vancouver zelf kan je ook echt prachtig skiën. Als student krijg je korting in de avonduren. Hierdoor ging ik vaak met een groepje vrienden in de avond na de colleges skiën. Dat was echt fantastisch.
Is het beeld dat je had bij Noord-Amerikaanse universiteiten veranderd?
Ja en nee, het beeld dat ik had uit films en series dat alles alleen maar om sportprestaties draaide, viel uiteindelijk best mee. Aan de andere kant was er wel een enorme schaatsbaan, veel grote sportvelden en echt ‘klassieke’ cheerleaders die in hun outfit naar college kwamen. Hoewel niet alles om sport draaide, was er wel een grote focus op.
Wat voor tips zou je meegeven aan andere studenten die overwegen op uitwisseling te gaan?
Voor de mensen die nog twijfelen is het denk ik belangrijk dat je jezelf goed informeert en praat met mensen die al eens op uitwisseling zijn geweest. Ik heb zelf veel gehad aan verslagen van mensen die al op uitwisseling waren geweest.
Voor de mensen die al zeker zijn: het komt wel goed, regel de dingen die je kunt regelen, maar wees ook niet bang voor de dingen die je niet kunt regelen. Het komt echt goed.
Tekst: Wouter Geerts
Beeld: Beaudine Slijper
Interesse in een uitwisseling?
Wil je in het najaar van 2025 of het voorjaar van 2026 op uitwisseling gaan? Meld je dan vóór middernacht op 15 januari 2025 aan.
Meer informatie vind je hier!