Universiteit Leiden

nl en

Video: zomerse bingo bepaalt winnaars Kiem-beurs 2024

Tijdens een feestelijk evenement ontvingen 25 projecten een Kiem-beurs van maximaal €10.000 voor een interdisciplinair onderzoeks- of onderwijsinitiatief. De beurs was gewild, want maar liefst 91 projecten dongen dit jaar mee.

Het komt niet zo heel vaak voor dat een bingoballetje van amper 1 centimeter doorsnede €10.000 waard is, maar in dit geval was het toch echt zo. De trekking van de Kiem-beurs 2024 op donderdag 27 juni vond plaats met behulp van een ouderwetse bingomolen. Maar liefst 91 interdisciplinaire projecten kregen een lotnummer toegewezen dat correspondeerde met een balletje in de molen; de eerst 25 getrokken balletjes ontvingen een beurs.

Joelen en sissen

Sicco de Knecht, hoofd onderzoeksbeleid, benadrukte voorafgaand aan de trekking nog maar eens dat het wel of niet krijgen van een Kiem niets zei over de kwaliteit van de aanvragen. ‘Het feit dat je meedoet aan de trekking, geeft aan dat je een interdisciplinair voorstel hebt gedaan dat waardering verdient. Of je een Kiem-beurs krijgt, is een speling van het lot.’ De spanning was vervolgens te snijden onder het publiek in The Field, terwijl de bingomolen werd bediend door het hoofd Juridische Zaken, Daniel Mandel. Dikwijls werd gejoeld of gesist als een getrokken balletje nét niet het getal was dat iemand uit het publiek had.

Maar of je nu won of verloor, het was sowieso de moeite waard om naar de trekking te komen. Hier kregen alle aanvragers als eerste het overzicht van alle projecten die meededen in de Kiem-ronde van dit jaar. Dat bood uitstekende gelegenheid om ideeën op te doen voor samenwerking en om collega’s te leren kennen.

Bekijk hier een impressie van de trekking en de reacties van deelnemers:

Benieuwd naar een overzicht van alle winnaars van een Kiem-beurs 2024 én naar een volledig overzicht van alle aanvragen? Kijk dan rechts van dit bericht.

Tekst: Jan Joost Aten
Beeld en video: Danique ter Horst

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.