Universiteit Leiden

nl en

Nascholing in sportgeneeskunde: een dag van kennis en praktijk

Sportblessures, variërend van verrekkingen tot breuken, zijn helaas een veelvoorkomend fenomeen bij atleten van alle niveaus. Hoewel er steeds meer ingezet wordt op preventie, blijft het van groot belang dat zorgprofessionals uit verschillende disciplines de juiste medische zorg bieden. Een relatief nieuw specialisme binnen de medische wereld dat zich richt op sport gerelateerde gezondheidsproblemen is sportgeneeskunde.

Uit gegevens van de Gezondheidsenquête van het CBS blijkt dat 56% van de Nederlanders (ouder dan 4 jaar) minimaal één keer per week aan sport deed in 2023. In datzelfde jaar rapporteerde 11% van deze wekelijkse sporters een sportblessure opgelopen te hebben in de afgelopen drie maanden. Sporters die hardlopen of voetballen blijken relatief gezien het hoogste risico op een sportblessure te hebben. Daar tegenover voldeed 45% van de Nederlanders aan de beweegrichtlijnen zoals vastgesteld door de Gezondheidsraad. Volgens deze beweegrichtlijn moet onder anderen veel stilzitten worden voorkomen en worden volwassenen geadviseerd om minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning te doen, zoals fietsen of wandelen. 

Sportgeneeskunde: meer dan blessures verhelpen

Sportgeneeskunde richt zich op het bevorderen, waarborgen en herstellen van de gezondheid van mensen die sporten en of bewegen, of die dit willen gaan doen. Hoewel het een belangrijk onderdeel is, gaat sportgeneeskunde dus verder dan het diagnosticeren, behandelen en evalueren van sportblessures en fysieke problematiek die door sport of bewegen is ontstaan. Ook het bevorderen en herstellen van de gezondheid van mensen met een chronische aandoening door middel van sport en beweging valt binnen het domein van sportgeneeskunde.

Een ééndaagse, interactieve nascholingscursus

Boerhaave Nascholing biedt een fysieke nascholingscursus aan over sportgeneeskunde. Dit is een ééndaagse cursus, samengesteld door gepassioneerde huisartsen en sportartsen. Naast het onderzoeken van de knie, schouder en rug, worden ook andere onderwerpen behandeld zoals de plotse hartdood bij sporters en het compartimentsyndroom. Naast theorie zullen de deelnemers ook aan de slag gaan onder begeleiding van een sportarts of orthopeed met het lichamelijk onderzoek en casuïstiek. Ook is er de mogelijkheid om een eigen casus in te brengen. De cursus is bedoeld voor huisartsen, sportartsen, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialisten en physician assistants en voor artsen in opleiding tot specialist.

Geïnteresseerd?

Meer informatie over deze cursus en het inschrijfformulier zijn te vinden op Boerhaave Nascholing. Vragen over deze opleiding of advies op maat? Neem dan contact met ons op! Boerhaave Nascholing is te bereiken per mail via Boerhaavenascholing@lumc.nl.

Boerhaave Nascholing

Boerhaave Nascholing, onderdeel van het LUMC, biedt geaccrediteerde bij- en nascholingen aan voor medisch professionals zoals onder andere huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, medisch specialisten, AIOS, PhD’ers, verpleegkundig specialisten en stralingsdeskundigen in opleiding. In de nascholingen vertalen onze docenten actuele wetenschappelijke inzichten naar de medische beroepspraktijk. Boerhaave Nascholing heeft een lange geschiedenis en organiseert al meer dan zeventig jaar medische nascholingen van A tot Z.

Klik hier voor meer informatie over Boerhaave Nascholing
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.