Universiteit Leiden

nl en

COI publiceert themanummer over milieu- en klimaatconflicten

Na de conferentie van 2022 over de rechtbank als arena voor maatschappelijke verandering in Leiden, werkten COI-onderzoekers samen met congresgangers om een ​​speciale editie van het European Law Journal te publiceren waarin diverse aspecten van de veranderende rol van de rechtbank bij het aanpakken van milieu- en klimaatvraagstukken worden behandeld.

Ons themanummer in het European Law Journal 'Courts as an arena for societal change: An appraisal in the age of “environmental democracy' is nu online beschikbaar.

De gevolgen van milieuproblemen, waaronder klimaatverandering, worden steeds meer gevoeld door individuen over de hele wereld. Te midden van de kritische en, zo beweren sommigen, urgente aard van deze problemen, en de waargenomen traagheid van de uitvoerende en wetgevende machten van de overheid bij het aanpakken ervan, zoeken burgers en maatschappelijke bewegingen steeds vaker verhaal via gerechtelijke wegen. Deze trend werpt een nieuw licht op fundamentele vragen over de rol van het recht in de samenleving en de wisselwerking tussen het politieke en het juridische. Het daagt met name traditionele opvattingen over de rol van de rechterlijke macht uit en roept belangrijke vragen op: wat motiveert burgers om maatschappelijk beladen kwesties voor de rechter te brengen, en hoe beïnvloeden institutionele kaders de berechting van dergelijke kwesties? Welke rol spelen regeringen, parlementen, rechtbanken en het maatschappelijk middenveld in deze processen? Wat brengt rechtbanken ertoe om inhoudelijke beslissingen te nemen over deze kwesties, of waarom doen ze dat niet? Welke complexiteiten ontstaan ​​er wanneer rechters beslissingen nemen in zulke politiek beladen contexten? Hoe kunnen zorgen over de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechterlijke macht in evenwicht worden gebracht met de veranderende publieke verwachtingen rond de rol van de rechtbanken? En welke gevolgen heeft deze veranderende rol voor het zelfbeeld van de rechterlijke macht en haar waargenomen legitimiteit? Milieu- en klimaatveranderingsrecht biedt een bijzonder vruchtbaar terrein om deze vragen te onderzoeken, zoals blijkt uit dit themanummer.


Het nummer werd mede geredigeerd door Asmaa Khadim, Jannemieke Ouwerkerk, Miranda Boone en Margaretha Wewerinke-Singh. Het bevat papers van Angelika Krężel, Henri de Waele, Asmaa Khadim, Douwe de Lange, Giorgio Cataldo, Carlotta Garofalo, Armelle Gouritin, Juliana de Augustinis, Paolo Mazzotti, Josiah David F. Quising en Tolulope N. Ogboru, evenals een kort gedicht van kunstenaar Jenna Robertson.

Veel dank aan alle auteurs die hun ideeën hebben bijgedragen, samen met Karine Caunes en het redactieteam van het European Law Journal, voor hun harde werk om deze ideeën onder de aandacht te brengen van een breder publiek!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.