‘Het maken van impact in de wijk is volledig afhankelijk van de studenten zelf’
Kick-off Meeting Scriptiewerkplaats fotografie: Nesie Wang
Tijdens de kick-off meeting op woensdag 29 maart presenteerden masterstudenten aangesloten bij de Scriptiewerkplaats Den Haag Zuidwest hun scriptie ideeën aan stakeholders uit de wijk.
De studenten werden uitgedaagd om hun onderzoek begrijpelijk te maken voor een breder publiek en aangespoord om kritisch na te denken over hun scriptieopzet vanuit een praktisch oogpunt. Tegelijkertijd werden de stakeholders op de hoogte gebracht van lopende onderzoeken en kregen ze de gelegenheid om feedback te geven. De meest uiteenlopende stakeholders waren aanwezig bij de presentaties: van buurtbewoners uit Den Haag Zuidwest tot opdrachtgevers van woningcorporaties. Nadat alle studenten hun scriptie ideeën hadden gepresenteerd was er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. Dit gebeurde in SAMS Xaraga, de locatie van lokaal ondernemer en oud-student LDE GMD, Ruşen Koç.
Op een innovatieve manier bijdragen aan de wijk
Bij de Scriptiewerkplaats sluiten diverse studenten aan van verschillende opleidingen. Dit zorgt ervoor dat allerlei vraagstukken uit de wijken Den Haag Zuidwest aan bod komen. Van 'verdichting en participatie' tot aan het 'gemeentelijke armoedebeleid'. Studenten van de TU Delft, de Erasmus Universiteit en de Universiteit Leiden behandelen allemaal hun eigen vraagstuk vanuit hun eigen discipline. De studenten maken in hun scriptieproces een vertaalslag naar de buurtbewoners en wijkprofessionals. Dit zorgt ervoor dat studenten gestimuleerd worden om in verbinding te blijven met de maatschappij: zowel voor, tijdens als na hun scriptieperiode. Tijdens de kick-off meeting werd weer duidelijk dat een uitwisseling van kennis en expertise tussen studenten, stakeholders en bewoners in Den Haag Zuidwest kansen biedt. Het geeft studenten de kans een innovatieve bijdrage te leveren aan de vraagstukken die spelen in de wijk. Ruşen Koç, host van de kick-off meeting, weet uit eigen ervaring als student dat ‘het maken van impact in de wijk volledig afhankelijk is van de studenten zelf’.
Studenten aan het woord
Joost van Driesum, TU Delft student Urbanisatie
Scriptieonderwerp: Verdichting en participatie
De kick-off meeting helpt hem om relevante contacten te leggen met mensen uit het werkveld. Daarnaast motiveert het hem om een mooi en goed onderzoek neer te zetten: ‘ik krijg het gevoel dat er ook daadwerkelijk wat mee wordt gedaan’.
David Tiemstra, TU Delft student Industrieel Ontwerp
Scriptieonderwerp: Digital Twins
Voor David is de kick-off meeting een nuttige kans om met beleidsmakers in gesprek te gaan en te horen wat hun intenties zijn met Den Haag Zuidwest. Daarnaast is de praktische feedback van toegevoegde waarde voor de omschrijving van zijn onderzoeksopzet.
Een leerzame ervaring
Voor de studenten is de kick-off meeting een leerzame ervaring om hen verder op weg te helpen met hun scripties. Door met buurtbewoners, beleidsmedewerkers of wijkprofessionals in gesprek te gaan, krijgen zij meer duidelijkheid over de context en het onderwerp waar zij zich in begeven. Zo waarborgt de Scriptiewerkplaats de relevante verbinding tussen de onderzoeken van studenten en de behoeftes in Den Haag Zuidwest. De komende tijd gaan de studenten alle informatie verzamelen om na de zomer, tijdens de slotbijeenkomst, de resultaten uit hun scriptie terug naar de stakeholders te communiceren.
Interesse in het bijwonen van de slotbijeenkomst na de zomer? Stuur een email naar m.schalk@fgga.leidenuniv.nl en wij zetten je op de uitnodigingenlijst.
Tekst: Marnix Schalk
Beeld: Nesie Wang