Microbootje uit de 3D-printer
Van boeg tot achtersteven meet dit bootje 30 micrometer, ongeveer een derde van de dikte van een haar. Het is uitgeprint door Leidse natuurkundigen Rachel Doherty, Daniela Kraft en collega's.
De afbeelding, gemaakt met een elektronenmicroscoop, is te vinden in hun artikel over het 3D-printen van synthetische microzwemmers in het vakblad Soft Matter.
Microzwemmers
Krafts groep experimenteert met microzwemmers: kleine deeltjes, die in het water bewegen en die met een microscoop te volgen zijn. Een van de doelen is het gedrag van biologische microzwemmers, zoals bacteriën, beter te begrijpen.
Meestal wordt zulk onderzoek gedaan met bolvormige deeltjes, maar 3D-printen biedt nieuwe mogelijkheden, laten de onderzoekers in hun artikel zien. Zo printten ze ook microscopische spiraalvormige wokkels, die als een schroef meedraaien terwijl ze voortgestuwd worden.
3DBenchy
Het geprinte bootje heeft overigens zelf geen schroef. 3DBenchy is een standaard 3D-ontwerp, bedoeld voor het op de proef stellen van 3D-printers. Daarmee is de nieuwe Nanoscribe Photonic Professional printer van de groep glansrijk geslaagd. Tegelijkertijd vestigen de Leidenaren een wereldrecord met het allerkleinste 3d-geprinte schip, dat bovendien ook echt kan varen.