Joris Larik bij Focus over 75 jaar VN en de noodzaak van hervormingen
Joris Larik, universitair docent vergelijkend, EU- en internationaal recht bij het Leiden University College (LUC), was te gast in het NPO Radio 1 nachtprogramma Focus Wetenschap om te praten over 75 jaar Verenigde Naties. Larik is gespecialiseerd in global governance en de externe betrekkingen van de EU.
Volgens Larik is de positie van de VN belangrijker dan ooit. “Je kunt het zien als een infrastructuur voor problemen die niet op lokaal of nationaal niveau kunnen worden opgelost”, legt Larik de rol van de VN uit in het radioprogramma. “Een infrastructuur voor hoe de wereld functioneert. Boven de VN komt niks meer.”
Lessen trekken uit de geschiedenis
Over de toekomst van de VN heeft Larik een onderzoek afgerond: United Nations 2.0. Hij schreef dit samen met experts van het Stimson Center om de VN beter, inclusiever en toekomstbestendig te maken. “We kunnen belangrijke lessen trekken uit gebeurtenissen uit de geschiedenis en de oorsprong van de VN. In het rapport trekken we een parallel tussen de pandemie en de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder is dat er al tijdens de oorlog werd nagedacht over de vormgeving en onderhandelt over hoe het samenwerkingsverband eruit moest komen te zien. Zij waren zich er toen al van bewust dat er een nieuw stelsel moest komen voor als de oorlog voorbij zou zijn."
Hervormingen overwegen
Larik ziet een parallel met de corona crisis. “Nu is het moment om na te denken en hervormingen te overwegen. We moeten niet wachten tot het einde van de pandemie. Je zult na de crisis bij veel landen en politici de reflex zien om zo snel mogelijk naar het oude normaal terug te gaan. Nu is het moment, net als toen, om onze gedachten te vormen over wat beter en anders moet. Hoe kunnen we het internationale stelsel aanpassen en veerkrachtiger maken om in de toekomst beter te kunnen reageren op crises.”
Het hele interview is hier terug te luisteren via de website van NPO Radio 1.
Joris Larik is universitair docent vergelijkend, EU- en internationaal recht. Hij is gespecialiseerd op de externe betrekkingen van de EU, rechtsvergelijking, mondiaal bestuur en de externe gevolgen van de Brexit. Zijn onderzoek werd bekroond met verschillende onderscheidingen, waaronder de Manfred Wörner Essay Award van de NAVO en de Mauro Cappelletti-prijs van het Europees Universitair Instituut voor het beste proefschrift in vergelijkend recht.