JPAO lanceert online leergang Artificial Intelligence
Onder leiding van Artificial Intelligence-experts Marlies van Eck en Ronald van den Hoogen is het multidisciplinaire opleidingsprogramma samengesteld. Dit is de eerste editie van postacademische leergang van het Leidse PAO-bureau en extra bijzonder is dat de leergang volledig online plaatsvindt.
Artificial Intelligence (AI), ofwel kunstmatige intelligentie, is een concept waarbij computers taken uitvoeren waarvoor doorgaans menselijke intelligentie nodig is. Kunstmatige intelligentie zal ons privé- en werkende leven de komende jaren veranderen. Het zal ons leven een stuk gemakkelijker maken, maar tegelijkertijd roept het veel (juridische) vragen op: hoe voorkomen we ingebouwde vooroordelen, welke wetgeving geldt voor autonoom handelende robots en is onze privacy gewaarborgd? En niet te vergeten: gaat AI het werk van juristen overnemen?
Marlies van Eck, universitair docent eLaw Instituut voor recht en digitale technologie bij de Universiteit Leiden en adviseur bij Hooghiemstra & Partners nam het initiatief om de leergang bij PAO Leiden op te zetten. 'Ik zie enerzijds traditionele juridische opleidingen over nieuwe regelgeving en nieuwe jurisprudentie', vertelt ze. 'Anderzijds zie je opleidingen op het gebied van AI, gericht op het begrijpen en kunnen werken met AI. Daartussenin wordt momenteel niets aangeboden. Dit is jammer, want de technologie neemt een steeds dominantere plek in onze samenleving in. Het is van belang dat juristen betrokken zijn bij deze nieuwe ontwikkeling.'
Opbouw van de leergang: basis & specialisatie
De leergang Artificial Intelligence voor juristen bestaat uit een basiscursus van drie dagdelen van circa vier uur. Cursisten krijgen alle basiskennis tot zich. Zo wordt uitgelegd wat AI is, hoe AI in de praktijk wordt toegepast en hoe je daar als jurist naar kan kijken. Door de tussentijdse korte kennisquizzen test u direct uw opgedane kennis. Vervolgens kiest een cursist een of meerdere specialisatiemodules om zich te verdiepen in een vakgebied. Er worden specialisaties van één dagdeel aangeboden over Legal Tech (toepassingen in de rechtspraktijk); AI en Gezondheid; AI en Overheid; en AI, Strafrecht en Veiligheid.
Docenten die aan het woord komen, zijn zowel onderzoekers als mensen uit de praktijk.
Hoofddocenten Marlies van Eck en Ronald van den Hoogen hebben voor de leergang ervaren docenten geselecteerd die vanuit verschillende perspectieven naar kunstmatige intelligentie en recht kijken. 'Docenten die aan het woord komen, zijn zowel onderzoekers als mensen die in de praktijk met AI of met juridische vraagstukken over AI bezig zijn. We hebben ons best gedaan topsprekers te selecteren die de juridische doelgroep met hun presentatie kunnen inspireren', aldus Van den Hoogen.
Een must voor iedere jurist
De online leergang AI van JPAO Leiden is voor iedere jurist die zich op deze toekomst wil voorbereiden een must om aan deel te nemen. 'Onze toekomst wordt voor een belangrijk deel gevormd door toepassingen van kunstmatige intelligentie. We vinden dat je daar als jurist van op de hoogte moet zijn. Daarnaast is de leergang een must om aan deel te nemen voor iedereen die (dagelijks) met kunstmatige intelligentie bezig is en interesse heeft in de juridische en ethische vragen die het oproept.'
Marco van der Ree, directeur Juridisch PAO, vult aan: 'Goede juristen blijven te allen tijde belangrijk: juristen die meegaan met hun tijd en zich willen verdiepen in nieuwe technologie. Life long learning noemen we dat en onze nieuwe leergang draagt hieraan bij. Ik ben trots op de uitbreiding van ons (online) opleidingsprogramma en het is uniek dat deze leergang volledig online plaatsvindt. Hierdoor bereiken we een landelijk publiek. Alle cursusbijeenkomsten worden opgenomen en na iedere bijeenkomst beschikbaar gesteld. Zo kunnen deelnemers de bijeenkomst nogmaals rustig terugkijken.'
Meer informatie over de leergang
De leergang Artificial Intelligence voor juristen gaat 29 oktober 2020 via het webbased programma Kaltura Live Room van start. Het aantal opleidingsplaatsen is beperkt. Bekijk meer informatie over de leergang Artificial Intelligence.