De rol van de huisartsenpraktijk in een integrale wijkaanpak: interview met Marike Klugkist
Addi van Bergen, begeleider van Marike en coördinator van de AWPG NZH, interviewde Marike Klugkist; laatstejaars geneeskunde student en Master Vitality & Ageing aan het LUMC. Een half jaar lang heeft Marike onderzoek gedaan in Alphen aan den Rijn. Ze onderzocht voor het project Wijzer in de Wijk de rol van de huisarts en praktijkondersteuner in een integrale wijkaanpak in Alphen Noord.
Dit interview is afkomstig uit: Webredactie 2020, Nieuws van de AWPG NZH, Wijzer in de wijk (10 juni 2020)
Altijd al huisarts willen worden
“Ik wil zelf al vanaf mijn 10e huisarts worden en ben daarbij heel erg geïnteresseerd in huisartsenzorg die veel samenwerkt met andere domeinen en waarbij niet alleen wordt gekeken naar het medische, maar naar de patiënt in zijn geheel. Om zo te zorgen dat je gezamenlijk met alle instanties die iéts met welzijn of zorg te maken hebben, de best mogelijke zorg levert aan de patiënt. Ik ben daarom ook veel bezig bijvoorbeeld leefstijlgeneeskunde en hoe je dat nou als arts goed kan incorporeren in je spreekkamer en zit daarom ook in het bestuur van Stichting Student & Leefstijl.”
Uit je medische bubbel stappen
“Verder vind ik Positieve Gezondheid en het hiermee holistisch kijken naar alles wat met zorg te maken heeft razend interessant. Hierbij komt juist ook het ‘stappen uit je medische bubbel’ om de hoek kijken, en de juiste samenwerking aangaan met alle instanties die in de verste verte met zorg te maken hebben. Daarom was ik erg enthousiast toen ik bij de GGD Hollands Midden mocht gaan onderzoeken hoe de huisarts en de praktijkondersteuner betrokken willen worden bij een integrale wijkaanpak en hoe zij hun eigen rol hierin zijn. Ik heb hierbij expliciet gekeken naar wat de huisartsenpraktijk nodig heeft, en niet zo zeer of de andere partijen aan die verwachting kunnen voldoen.”
Huisartsen vinden dat ze vooral bij het medische domein moeten blijven
“De huisartsen en praktijkondersteuners die ik geïnterviewd heb, gaven aan dat ze voor zichzelf met name een signalerende & verwijzende rol zien, waarbij ze voornamelijk in het medische circuit willen blijven. Tegelijkertijd erkennen ze hun meerwaarde vanwege hun kennis van de context van een patiënt, en het feit dat patiënten met multi-domein problematiek vaak als eerste bij de huisarts aankloppen, voor medische en niet-medische problemen. Daarom willen ze hier zeker een bijdrage aan leveren, maar vanwege tijdgebrek is dat vaak lastig.”
Huisartsen missen de terugkoppeling vanuit welzijn
“Ik heb ook gekeken naar hoe de communicatie tussen huisartsenpraktijken en welzijnsorganisaties kan worden verbeterd. Idealiter zouden de huisartsen naar alle welzijnsorganisaties willen verwijzen via Zorgdomein en dan graag een achtergrond over de patiënt willen meegeven. Qua samenwerking willen zij weten wie de behandelaar van de patiënt wordt, om zo eventueel nog wat te kunnen toevoegen. Zij krijgen nu vrijwel nooit terugkoppeling vanuit de welzijnsorganisaties en dit frustreert hen erg. Omdat de patiënt uiteindelijk weer bij hen terugkomt en ze dan graag willen weten of de patiënt met succes behandeld is. Daarom willen zij qua terugkoppeling horen of een patiënt is aangekomen, wat de behandeling gaat zijn en wat het resultaat van deze behandeling was.”
Dromen van een kleine duurzame huisartsenpraktijk
“Deze stage heeft mij nog bewuster gemaakt van het belang van samenwerken met andere partijen buiten het medische domein. Ik zie wel dat het niet altijd makkelijk is, maar het is ook een kwestie van gewoon doen denk ik, en niet alleen kijken naar wat er niet kan. Mijn ambitie is om later een kleine huisartsenpratkijk op te zetten, helemaal duurzaam, met warmtepomp, groen dak etc. Dat is mijn andere passie.”
Wil je ook Vitality & Ageing studeren in Leiden? Inschrijven is mogelijk tot 1 augustus. Start het aanmeldingsproces op de website van Vitality & Ageing.