De dies natalis nadert en dat betekent dat ons jubileumjaar ter ere van het 444-jarige bestaan van de universiteit ten einde komt. We hebben talloze activiteiten georganiseerd, van een vossenjacht tot een tentoonstelling, en ook alle promoties kregen een 444-tintje. Een kijkje achter de schermen, bij de creatievelingen en bouwers die ons 444-jaar mede mogelijk maakten.
Kunstacademie-student Clara Lezla won de ontwerpwedstrijd voor het 444-logo.
Haar handgeschreven variaties van ‘444’, in steeds andere handschriften, symboliseren de vele mensen die met elkaar de geschiedenis van de universiteit hebben bepaald.
Ook de promoties in dit jubileumjaar kregen een 444-tintje.
De koker waarin de jonge doctor zijn of haar bul ontvangt, werd voorzien van het 444-logo.
De ‘sfeeringenieurs’ van Doorgedraaid, die bekend zijn van de vele festivalterreinen die zij bouwen en versieren, maakten een speciale 444-bakfiets.
Met daarop een electrospel over de universiteit en een heel groot vier-op-een-rij-bord.
Freek Vonk, Albert Einstein natuurlijk onze huidige koning: acteurs gingen prachtig verkleed de straat op voor onze vossenjacht.
Door het hele centrum van Leiden konden kinderen vossen vinden, die allemaal een link hadden met de Leidse universiteit.
Willem van Oranje, de stichter van onze universiteit, trapte de jacht af én beloonde alle jagende kinderen na afloop met een presentje.
De Universiteit Leiden deed dit jaar groots mee met de viering van Leidens Ontzet, met ruim 130 medewerkers, studenten, hoogleraren en kinderen die meeliepen in de Grote Optocht.
Een grote praalwagen, waarop de koepel van de Sterrewacht heen en weer draaide, was het stralende middelpunt van de universiteitsgroep.
De voorkant van de wagen verbeeldde wetenschap in vroegere tijden, terwijl men aan de achterkant een show zag met de nieuwste technologische snufjes.
Ook was er een expositie op een symbolische plek: in het Leidse stadhuis. De tentoonstelling bestond uit 24 grote posterpanelen en twee vitrines en was gratis te bezichtigen voor alle bezoekers van het Leidse stadhuis.
Onderwerpen die aan bod komen, waren onder andere Oranje in Leiden, het Leiden Bio Science Park, sport, Leidse musea, drie October, studentenhuizen en het Academiegebouw.
Tekst: Melissa Schriek
Foto's: Marc de Haan
Mail de redactie