Vivian Ng: ‘Dankzij mijn baan ontmoet ik nieuwe mensen, dus het voelt niet als werken’
Vivian Ng studeert Global Political Economy, een masterspecialisatie van International Relations, en is de coördinator van het Humanities Buddy Programme. Ze komt uit Maleisië en heeft overal ter wereld gestudeerd. Tijdens haar studie onderzoekt ze illegale politieke economie, en als coördinator zorgt ze ervoor dat internationale studenten zich thuisvoelen.
Het koppelen van internationale en Nederlandse studenten
‘Als de coordinator van het Buddy Programme, organiseer ik evenementen zoals boottochten, samen eten en het bezoeken van interessante plekken. Naast het organiseren van evenementen, schrijf ik rapporten en beheer ik de communicatie van het Buddy Programme. In het begin was het lastig om Nederlands te spreken tijdens mijn werk, maar ik werd er steeds beter in.
Het meeste werk is vlak voor het begin van het semester, wanneer ik nieuwe internationale studenten koppel aan hun buddies. Als coördinator geef ik ook presentaties over het Humanities Buddy Programme tijdens evenementen waar internationale studenten aanwezig zijn, zoals OWL-week en de Masterdag.’
Focus op misdaad en time management
‘In mijn studie, Global Political Economy, focus ik mijn onderzoek op illegale handel en georganiseerde misdaad dat gerelateerd is aan drugs en financiële criminaliteit. Samengevat, richt ik mij dus op illegale politieke economie. Ik raakte in dit onderwerp geïnteresseerd, omdat het ook de specialisatie was van mijn Bachelor. Als een onderzoeksanalyst voor mijn docent, studeerde ik de relatie tussen een Chinese georganiseerde misdaadgroep en de handel in wilde dieren. Ik kreeg de kans om een half jaar lang met de Transport Taskforce van United for Wildlife te werken, wat een Britse non-profit organisatie is dat als doel heeft om de illegale handel in wilde dieren te stoppen. Ik volgde ook extra vakken over het onderwerp van illegale handel en via mijn docent kon ik een organisatie in Uganda bezoeken, die onderzoek doet naar criminele wilde dieren handelaars. Al deze dingen zorgden ervoor dat ik nog meer geïnteresseerd raakt in het veld van illegale politieke economie.
Werk naast mijn studie is minder lastig dan het lijkt, omdat het me productiever maakt. Het is ook geen full-time baan. In het begin van het semester was ik erg druk met mijn werk, maar minder met mijn studie. Toen mijn studie juist weer hectischer werd door examens, werd mijn baan weer makkelijker, omdat ik al het werven en koppelen al had gedaan. Mijn baan dwingt mij om realistisch te plannen, want als ik dat niet doe, raak ik gefrustreerd als ik uiteindelijk niet alles gedaan heb wat ik bedacht had.’
Grenzen in de stad
‘Ik hou van Leiden, omdat het vredig kan zijn. In tegenstelling tot grotere steden zoals Den Haag, die altijd druk zijn. Ik hou van de kanalen, de mooie omgeving en de strategische locatie. Vanuit Leiden kan je de trein nemen naar welke plek dan ook in Nederland. Hier studeren vind ik leuk, maar wat ik niet zo leuk vind is dat masterstudenten die hier studeren hier meestal niet wonen. Veel wonen in steden zoals Den Haag. Dat maakt het moeilijker om vrienden te maken. Weinig blijven na de les om bijvoorbeeld koffie te halen.
Er is een duidelijke scheidingslijn tussen Nederlandse en internationale studenten. Het is een deel van de Leidse studentencultuur om bij een studentenvereniging te gaan, maar maar weinig staan open voor internationale studenten. Iets wat ik van veel internationale studenten hoor is: “Ik heb een heel jaar in Leiden gewoond en heb niet eens één Nederlandse vriend”. Dat is waarom ik internationale studenten aanspoor om bij het Buddy Programme te gaan.
Vorig jaar, toen ik voor het eerst in Leiden woonde, was het enige wat ik deed studeren. Ik miste het sociale element in mijn leven en voelde me erg eenzaam hier. Nu, dankzij mijn baan, ontmoet ik nieuwe mensen en ik vind het erg leuk om naar de evenementen te gaan. Tijdens het evenement van vorige week bijvoorbeeld, gingen wij naar de Sterrenwacht en het was erg leuk om samen door de telescoop te kijken. Het voelt niet als werken voor mij.’
Geen reislust meer
‘Dingen die ik graag doe als ik niet studeer of werk is wandelen in een park, zelfs al denk ik dat anderen het zien als een oude mensen ding. Ik vind het ook leuk om nieuwe talen te leren, omdat het praktisch is. Ik ken al vijf talen en ik probeer nu Frans te leren.
Na mijn studie zou ik graag wonen en werken rond de Randstad, maar het allerliefste nog wel in Den Haag, zodat ik in Leiden kan blijven wonen. De Randstad heeft ook meer werkgelegenheid voor niet-EU-burgers. Het is al lang geleden dat ik in Maleisië ben geweest en ik heb gestudeerd in Turkije, Zwitserland, Groningen en Leiden. Na al het reizen wil ik eindelijk eens settelen, hoewel zoiets willen niet vaak voorkomt onder mensen van mijn leeftijd denk ik. En ik zou graag hier willen settelen, waar ik me goed voel.’
Lieke Bakker
Mail de redactie
Het Humanities Buddy Programme koppelt internationale studenten aan een lokale student en organiseert evenementen om internationale studenten met Nederlandse studenten in contact te brengen. De buddy helpt de internationale student met van alles wat er tijdens hun studie in Leiden opkomt.