Ineke van der Ham in Quest over mensen die constant verdwalen
Mensen met de aandoening developmental topographical disorientation (DTD) verdwalen heel de tijd: ze hebben geen enkel gevoel voor oriëntatie. Leidse wetenschappers doen in het lab onderzoek naar deze handicap. Zo ontdekken ze wat mensen nodig hebben om wél de weg te vinden. Ineke van der Ham legt in Quest uit hoe het zit.
Quest
Mensen die hersenschade oplopen en daardoor niet meer in staat zijn om zich te oriënteren, worden daar bang van. Dat ontdekte Ineke van der Ham in een eerder onderzoek. Mensen die altijd al verdwalen, zijn juist helemaal niet bang om de weg kwijt te raken, ziet ze in een nog lopend onderzoek. ‘Als je vanaf je geboorte de weg niet kunt vinden, weet je niet beter.’ Het zou goed kunnen dat mensen met DTD het sowieso minder erg vinden om te verdwalen dan de gemiddelde persoon. Maar of dat zo is, moet nog blijken.
Altijd de weg kwijt - Mensen die constant verdwalen, kunnen ons veel leren over navigeren
Navigeren kun je leren
Ruim vijftien procent van de mensen haalt links en rechts door elkaar. Hoe komt het toch dat we deze begrippen zo hardnekkig door elkaar halen? Het landelijk publieksonderzoek in het Weekend van de Wetenschap maakte van neurowetenschapper Ineke van der Ham in een klap de specialist navigatie. Daarover vertelt zij op evenementen, zoals breinfestivals en Science cafés en in diverse media.
NEMO Kennislink
Vrouwen hebben er meer last van dan mannen, maar vrijwel iedereen haalt links en rechts wel eens door elkaar. Ineke van der Ham vertelt bij NEMO Kennislink dat we hier moeite mee hebben door de symmetrie tussen links en rechts. 'Je lijf is aan beide kanten praktisch hetzelfde en alles wat je ziet kan zowel links als rechts van je zijn. Het hangt er maar vanaf hoe je staat en draait. Die symmetrie vinden je hersenen lastig.'
De eeuwige verwarring tussen links en rechts (13 juni 2023).
Universiteit van Nederland
Raak jij hopeloos verdwaald zonder GPS? Kun jij de weg nog vinden zonder Google Maps? Ineke van der Ham geeft in een video bij Universiteit van Nederland antwoord op de vraag:
Word je DomDom door je TomTom? (3 februari 2023).
Ruimtelijke dyslexie
Steevast verdwalen in de stad en na een toiletbezoek nooit je eigen restauranttafel kunnen terugvinden. Leven met Developmental Topographical Disorientation (DTD is geen makkie. Ineke van der Ham onderzoekt deze ‘ruimtelijke dyslexie’ en legt uit wat het inhoudt, in de Linda, de Volkskrant en op Radio 1 België.
Radio 1 BE
'Ruimtelijke dyslexie zorgt ervoor dat mensen zelfs in hun eigen straat kunnen verdwalen (29 oktober)
Linda.nl
Leven met ruimtelijke dyslexie is geen makkie: In overwachte situaties ben je compleet hulpeloos (27 oktober)
Volkskrant
Anna kan om de hoek van haar huis al verdwalen. Ze heeft, zoals ze zelf zegt, ‘ruimtelijke dyslexie’. In februari 2020 nam Anna contact op met Ineke van der Ham die 'Developmental Topographical Disorientation (DTD)' vaststelde. Dat is een aangeboren aandoening die haar ruimtelijke inzicht ernstig aantast.
Anna kan om de hoek van haar huis al verdwalen. Ze heeft, zoals ze zelf zegt, ‘ruimtelijke dyslexie' (22 oktober)
Hoe houd je links en rechts uit elkaar?
Ineke van der Ham is genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs met het onderzoek: 'Nee andere links!' Hoe houd je links en rechts uit elkaar? Kinderen stemmen op het onderzoek dat ze het leukst vinden.
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofQuest
Waarom vinden we het verschil tussen links en rechts zoveel moeilijker dan het verschil tussen boven en beneden? Lees over het onderzoek van Ineke van der Ham in Quest.
Waarom vinden we links en rechts zo moeilijk? (4 oktober)
New Scientist
Over de gigantische verzameling data van de game Sea Hero Quest zegt Van der Ham: 'Dat grote bereik maakt dit heel bijzonder en waardevol onderzoek.’
Stedelingen kunnen minder goed de weg vinden (13 februari)
Radio 1 - Humberto
Fragment 14 - 15 uur, vanaf 26:49 (7 februari)
Libelle
Dit is waarom je Google Maps niet te vaak zou moeten gebruiken (6 februari)
De Volkskrant
Maakt Google Maps ons brein lui? De wegwijs-wetenschap wint terrein (31 januari)
Het Nieuwsblad
Uit haar onderzoek 'Navigeren kun je leren' trekt Van der Ham de conclusie: 'mannen en vrouwen hebben eenzelfde oriëntatievermogen. Maar dat betekent daarom niet dat ze net zo goed kaart kunnen lezen.'
Een vodje nostalgie: waarom onze journalist nog steeds van zijn wegenkaart houdt
RTL Nieuws - EditieNL
'Gelukkig kun je navigeren leren', zegt Ineke van der Ham in gesprek met de reporter van EditieNL Lonneke Haveman. Die zoekt en vindt de Faculteit der Sociale Wetenschappen aan de Wassenaarseweg 52, Leiden, zonder navigatiesysteem.
Dom dom zonder TomTom