Winnaars Bachelor en Master Speckmann-prijzen 2019
Bachelorstudenten Larissa van Beckhoven, Eeke Brussee en Mirjam de Haan hebben de Speckmann-prijs voor hun Veldwerk NL verslag ‘Een Tastbaar Mysterie’ ontvangen (begeleider: Bregje ter Meer). Alumnus Markus Enk kreeg de Master Speckmann-prijs voor zijn innovatieve visuele scriptie getiteld 'Do spirits resist to exist or exist to resist?' (begeleider: Mark Westmoreland). Van harte gefeliciteerd!
Veldwerk NL verslag: ‘Een Tastbaar Mysterie’
Wat zijn de rollen van een hostie bij communiegangers in het Sint Josephsberg klooster in Megen? Larissa van Beckhoven, Eeke Brussee en Mirjam de Haan hebben gedurende drie weken deelgenomen aan het dagelijkse ritme van de zusters om dit uit te zoeken. Ze hielpen actief in de hostiebakkerij en onderzochten het materieel- en heilig maakproces van hosties. De transformatie van een koek tot het lichaam van Christus stond hierbij centraal.
Jurylid Bart Barendregt was lovend over de theoretische inbedding, die focust op ritueel, religieus voedsel, intrinsieke en inzichtelijke symbolen, en theologie versus geleefde religie. Barendregt voegde daar in zijn speech nog aan toe: "Inleven in de religieuze ander is niet altijd makkelijk. Maar de focus op materiele cultuur geeft goede handvatten om op constructieve en onbevooroordeelde manier om te gaan met religie en zo stereotype beelden te nuanceren."
Larissa, Eeke en Mirjam zijn tijdens hun veldwerk verblijf in het klooster gefilmd. Kijk voor een korte sfeerimpressie van hun onderzoek hier.
Master scriptie: ‘Do spirits resist to exist or exist to resist?’
Markus Enk was onderdeel van de masterspecialisatie Visuele Etnografie, en deed onderzoek bij de inheemse Kanamari en Matis groeperingen van de Javarivallei in het amazoneregenwoud. In zijn scriptie, die bestaat uit een combinatie van drie korte films en tekst, verkent hij samen met zijn respondenten de mogelijkheden van collaborative visual anthropology.
"Het komt niet vaak voor dat een proefschrift op zo'n diepgaande manier schokt en verbaast zoals die van Markus deed! De visuele scriptie van Markus viel op door zijn gepassioneerde onderzoek, creatieve benadering en origineel perspectief", vertelde jurylid Metje Postma in haar toespraak. Markus was helaas niet in staat om de prijsuitreiking bij te wonen, gezien hij op dit moment weer in het Braziliaanse amazonegebied woont en werkt. Hij is betrokken bij een project over land- en bosbouw, inheems koken en voedselsoevereiniteit waarvoor hij een online dagboek bijhoudt.
Er worden jaarlijks twee Speckmann prijzen toegekend. Eén van de prijzen gaat naar de groep studenten met het beste Veldwerk NL verslag gebaseerd op drie weken onderzoek. De andere prijs gaat naar de Masterstudent met de beste masterscriptie. Masterstudenten Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie doen binnen de eenjarige Master drie maanden veldwerk in Nederland of in het buitenland.