‘De neonatoloog is een koorddanser’
Hoogleraar Kindergeneeskunde en neonatoloog Arjan te Pas vergelijkt zijn vak graag met dat van een koorddanser. In zijn oratie op maandag 11 februari 2019 legde hij uit hoe hij en zijn vakgenoten de dunne lijn bewandelen met de kwetsbare allerkleinste patiënten.
Als neonatoloog moet je volgens Te Pas echt een pietje-precies zijn. 'We zijn we constant bezig om waardes zoals de zuurstof- en medicijnconcentraties in het bloed en mate van beademing tussen smalle grenzen te houden. Het wat dat betreft is het een heel specialistisch vak.' Juist omdat neonatologen in een kleine therapeutische range werken, kan automatisering volgens Te Pas een helpende hand bieden.
Het spreekwoordelijke koorddansen begint al tijdens de eerste minuten en uren na de geboorte, ook wel de transitie genoemd. In die periode verandert er fysiologisch heel veel bij de baby: hij moet ineens gaan ademhalen en de bloedsomloop verandert. Eigenlijk weten we volgens Te Pas nog te weinig over hoe om te gaan met die transitie. 'Dit is natuurlijk vooral belangrijk als het niet helemaal goed gaat. Ik wil graag weten hoe we de overgang van baarmoeder naar buitenwereld zo goed mogelijk kunnen ondersteunen met interventies.'
Stimuleren in plaats van overnemen
Zijn filosofie is: stimuleren van wat de baby wel kan, in plaats van overnemen. “Neem bijvoorbeeld beademing. De ademhaling van een baby is zo subtiel dat je met beademing al gauw schade doet. We zijn daarom bezig met andere manieren, zoals aanraking van de baby en toediening van cafeïne, om de ademhaling te stimuleren in plaats van over te nemen.” Tevens loopt nu een studie met de Concord, een opvangtafel waarmee de baby na de geboorte alle levensreddende zorg geleverd kan worden zonder de navelstreng door te knippen “We verwachten dat langer wachten met afnavelen voordelen heeft voor de baby – en de ouders”, aldus Te Pas.
Meer weten? Lees de oratietekst ‘De Equilibrist’ op de website van het LUMC