Sri Margana bekleedt Van Leur-leerstoel voor vroegmoderne geschiedenis Indonesië
Dr. Sri Margana uit Yogyakarta volgde afgelopen september Bambang Purwanto op als University Professor bij de Faculteit der Geesteswetenschappen. Margana specialiseert zich in de vroegmoderne geschiedenis van Indonesië. De aanstelling loopt vijf jaar.
De nieuwe leerstoel zet de nauwe samenwerking tussen de geschiedenisinstituten van de Universiteit Leiden en Universitas Gadjah Mada (UGM) voort. De samenwerking bestaat al 18 jaar, waardoor de zeer succesvolle TANAP-, ENCOMPASS- en COSMOPOLIS-programma’s konden worden opgezet; programma’s die meer dan 150 Aziatische studenten opgeleid hebben in het onderzoek en gebruik van Nederlandse primaire bronnen. Onder leiding van emeritus professor Leonard Blussé van Oud Alblas en professor Jos Gommans.
De oprichting van een Leidse leerstoel voor de gezamenlijke geschiedenis van Nederland en Indonesië bij UGM in 2008 en het bijzonder de niet-aflatende inspanningen van voorgaande leerstoelhouder Bambang Purwanto, hebben in belangrijke mate bijgedragen aan het succes van de samenwerking.
Over Dr. Sri Margana
Dr. Sri Margana is een van de weinige gevestigde experts die zich specifiek toelegt op eerdere, meer unieke maar ook minder toegankelijke VOC-archieven. Zijn expertise sluit goed aan bij het nieuwe Cosmopolis Advanced-programma (2018-2023) dat specifiek ingaat op de studie van deze VOC-archieven. Archieven die door Indonesische wetenschappers nog niet eerder zo uitgebreid zijn geëxploiteerd. Margana’s taak is om als Indonesisch coördinator, samen met de Universiteit Leiden, het programma in Indonesië verder te bevorderen en nieuwe kandidaten voor het programma te selecteren. Daarnaast zal professor Sri Margana het Cosmopolis Advanced-programma in Indonesië faciliteren door op MA-niveau een relevant Engelstalig trainingsprogramma in Indonesië te organiseren.
Nadat Margana in 2007 promoveerde in de vroegmoderne geschiedenis van Indonesië aan onze universiteit, keerde hij in 2008 terug naar Indonesië als docent op de afdeling Geschiedenis, aan de Faculteit Cultuurwetenschap op de Gadjah Mada-universiteit. Sinds 2011 is hij daar hoofd van de afdeling Geschiedenis. Verder is Margana betrokken bij veel onderzoek en academische samenwerkingen met de Universiteit Leiden en was hij researcher bij het NIOD in Amsterdam, werkzaam op de afdeling Geschiedenis op de Universiteit van Hamburg en was hij academic fellow op de Universiteit van Humboldt in Berlijn.
De Van Leur-leerstoel voor de vroegmoderne geschiedenis van Indonesië
De nieuwe titel van de leerstoel - de Van Leur-leerstoel voor de vroegmoderne geschiedenis van Indonesië - verwijst naar de Leidse historicus Jacob Cornelis van Leur (1908-1942) die de eerste Nederlandse geleerde was die pleitte voor een meer indocentrisch perspectief op koloniale geschiedenis. Zijn revisionistische werk werd een bron van inspiratie voor een nieuwe generatie Nederlandse en Aziatische historici.