Universiteit Leiden

nl en

Leids zilver bij wereldkampioenschap zeilen voor studenten

Psychologiestudent Rosalin Kuiper won met haar team zilver bij de studentkampioenschappen zeilen, begin september in Cherbourg, Frankrijk. Het team van Jelmer van Beek, rechten, werd vijfde. Beiden willen professioneel zeezeiler worden. Maar hun studie is ook belangrijk.

Hoewel ze elkaar nog maar een paar jaar kennen, zijn er veel parallellen te ontdekken tussen Jelmer van Beek uit Groningen en Rosalin Kuiper uit Zoetermeer. Ze zeilen al van kinds af aan en doorliepen de driejarige zeilopleiding Team Heiner: Jelmer begon een jaar eerder en heeft de opleiding net afgemaakt, Rosalin is bezig met de afronding. Ze kunnen nu in grote boten, tot acht man, zeilen. Jelmer en Rosalin zijn goed genoeg om aan allerlei zeilwedstrijden mee te kunnen doen maar de wereldtop in het reguliere wedstrijdzeilen is niet voor hen weggelegd. 

Rosalin Kuiper
Rosalin kuiper in actie

Twee kanten uit

Jelmer legt uit dat je in het zeilen twee kanten uit kunt. Ernaar streven tot de snelsten te gaan behoren op de Europese en Wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen, of de kant uit van het soms extreem avontuurlijke lange-afstandsracen, waarvan de negen maanden durende Volvo Ocean Race het vlaggenschip is. Dat is ook een wedstrijd maar een die heel andere vaardigheden vraagt dan het reguliere wedstrijdzeilen, zoals multi-tactisch inzicht, de ultieme teamspirit en heel veel doorzettingsvermogen. Daar ligt de ambitie van de beide jonge zeilers. Ze lazen allebei het interview met Leids alumnus Carolijn Brouwer die dit jaar op 24 juni als eerste vrouwelijke bemanningslid in een winnende boot in Den Haag arriveerde. Inspirerend!

Serieus studeren

Nog een overeenkomst is dat Jelmer en Rosalin allebei hun studie zeer serieus nemen. Jelmer: ‘Al wil ik zeiler worden, die studie is nooit weg. Ik denk dat ik er zeker nog plezier van ga hebben.’ Hij gaat in Rotterdam de master Maritime and Transport Law doen. Rosalin is klaar met haar bachelor Psychologie, specialisatie Management and Entrepreneurship, en gaat zich nu een jaar helemaal op het zeilen richten. Ook zij is blij met haar studie: ‘Door mijn sport ben ik een betere student geworden en door mijn studie een betere zeilster. Samenwerken en presteren leer je als vanzelfsprekend in een high performance zeilteam en theorieën uit mijn studie kon ik direct toepassen en ervaren in de praktijk.' Rosalin gaat na haar zeilsabbatical in Leiden de master Sociale en Organisatiepsychologie volgen of een andere master in Amsterdam. Ze weet het nog niet.

Team Dutch Wave, met Jelmer van Beek (l)
Team Dutch Wave, met Jelmer van Beek (l)

Geen ‘familieding’

Rosalin kreeg het zeilen niet met de paplepel ingegoten. ‘Het is geen familieding. Ik vond het gewoon leuk om in een klein bootje het water op te gaan.’ Ze werd pas echt gegrepen toen ze in een tussenjaar - na de hbo-studie Toegepaste psychologie - een half jaar in Australië woonde. Haar hobby werd een passie in het zeilland bij uitstek. In Leiden werd ze lid van de Blauwe Schuit. Rosalin heeft geen gebruik gemaakt van de topsportregeling van universiteit die de voorwaarden schept voor een aangepaste studieplanning. ‘Ik kon het altijd goed regelen met de opleiding.’

Rosalin Kuiper
Nog meer actie van Rosalin

Successen

Jelmer maakt wel gebruik van de topsportregeling. Hij raakte zeilverliefd via zijn ouders, dat zijn plezierzeilers. Op 14e lukte het jelmer net niet zich te plaatsen voor de Jeugdolympische Spelen van 2010 in Singapore en toen hij 19 was besloot hij definitief voor het oceaanracen te gaan. ‘Door steeds maar te blijven zeilen kun je jezelf verbeteren tot je heel goed bent, maar dat wil niet zeggen: de beste.’ Dat inzicht doet niks af van zijn liefde voor het zeilen. Beide jonge zeilers hadden al een succes achter hun naam staan. Rosalin werd in mei van dit jaar Europees kampioen, Jelmer werd met zijn vaste mannenteam Nederlands studentenkampioen; dat staat nu 17e op de wereldranglijst.

Geen kwalificatie

Zich kwalificeren voor The World University Sailing Championship hoefden beiden niet. ‘Het was logisch dat wij naar het WK mochten toen we Nederlands kampioen waren geworden’, zegt Jelmer. Rosalin: ‘Wij hebben de beste studentzeilsters uit alle hoeken van Nederland samengebracht.’ Ze ging pas eind augustus voor het eerst met haar team het water op. ‘In korte tijd moesten we helemaal op elkaar ingespeeld raken. Wat dat betreft had Jelmer het in de voorbereiding makkelijker.’ Jelmer heeft met drie studenten uit Utrecht, Delft en Groningen al langer het vaste Team Dutch Wave.

Team Dutch Wave
Nogmaals mannenteam Team Dutch Wave

Balanceren

Financieel is het alle zeilen bijzetten voor Rosalin en Jelmer. Er zijn drie smaken: de lasten laag houden, werken en sponsoren werven. Dat laatste is lastig, zo niet ondoenlijk in deze fase. Rosalin heeft haar studentenkamer opgezegd en is weer bij haar ouders ingetrokken. Ze is van plan om komend jaar te gaan werken tot ze genoeg geld heeft om een paar maanden naar Australië te gaan. ‘Als het geld op is, kom ik weer terug.’ Niet ondenkbaar is dat ze Jelmer daar tegenkomt: ook hij wil naar Australië om er te gaan zeilen.

Ondanks hun lastige inkomenspositie zien beiden professioneel zeilen als een reëel toekomstperspectief. Niet als zeilinstructeur of eigenaar van een zeilschool maar door evenementen te zeilen en daar geld mee te verdienen. ‘Het kan, anders zouden we er niet op inzetten. En we willen het’, zeggen ze eensgezind.

Tekst: Corine Hendriks
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.