'Europa verliest de slag op gebied van kunstmatige intelligentie'
Europa ligt op het gebied van kunstmatige intelligentie achter op China en de Verenigde Staten, wat zorgt voor een brain drain van talentvolle studenten en wetenschappers. Een hoogstaand onderzoeksinstituut voor kunstmatige intelligentie kan het tij keren, aldus initiatiefnemer Holger Hoos, hoogleraar Machine Learning.
China en de VS investeren miljarden en lokken wetenschappelijk talent weg met hoge salarissen en uitstekende onderzoeksfaciliteiten op het gebied van AI. Om aan te haken bij de concurrentie moet Europa CLAIRE in het leven roepen: de Confederation of Laboraties for Artificial Intelligence Research in Europe, een hoogstaand wetenschappelijk instituut op het gebied van AI. Dat betogen ruim 150 onderzoekers vandaag bij onder meer de NOS.
Negatieve spiraal
Op dit moment komt het onderzoek naar kunstmatige intelligentie in het gedrang door de stijgende populariteit van studies zoals informatica en toegepaste wiskunde. Al die nieuwe studenten moeten worden onderwezen. Maar een AI-expert die in een collegezaal lesgeeft, kan niet tegelijkertijd onderzoek doen. Daarom zetten sommige universiteiten een limiet op de instroom van nieuwe studenten. Zo ontstaat een negatieve spiraal: de limitering remt de aanwas van AI-specialisten, waardoor later minder onderwijs kan worden gegeven en onderzoek kan worden gedaan. De vraag naar AI-specialisten stijgt echter explosief; talent heeft de banen voor het uitzoeken. En de hogere salarissen en betere onderzoeksfaciliteiten in de VS en China lokken veel studenten en wetenschappers weg uit Europa.
Verantwoord gebruik
Volgens Holger Hoos zou het een slechte zaak zijn als de brain drain aanhoudt, zo zegt hij tegen de NOS. 'Wij zullen kunstmatige intelligentie op zeer grote schaal gaan gebruiken. Maar moet die technologie wel worden gebruikt als het alleen uit China of de VS komt? Ik ben er niet zeker van dat daar de focus ligt op het verantwoord gebruik dat wij in Europa nodig vinden.' Een Europees wetenschappelijk topinstituut zou tegenwicht kunnen bieden, naar het voorbeeld van het wereldwijd gerespecteerde CERN voor nucleair onderzoek. 'Dat waar de AI-gemeenschap slecht in blijkt te zijn, is de natuurkundigen wel gelukt: als één gemeenschap opereren en naar buiten treden,' zegt Hoos.
Lees het hele artikel bij de NOS, met ook de ervaringen van drie Leidse studenten Informatica.