Archeologiealumnus Wytze Stellingwerf 2e plaats IISG Scriptieprijs 2017
Met zijn masterscriptie ‘The patriot behind the pot’ behaalde Wytze Stellingwerf, van 38 inzendingen, de 2e plaats in de uitreiking van de IISG Scriptieprijs 2017. "Wytze schreef een waarlijk interdisciplinair werk waarin archeologie, geschiedenis, erfgoedstudies en kunstgeschiedenis gelijkwaardige partners zijn."
Politieke identiteit in het revolutietijdperk
Wytze’s scriptie richtte zich op politieke identiteit in het revolutietijdperk, rond 1800. De inhoud en de titel ‘The patriot behind the pot’ toont dat de strijd tussen Patriotten en Orangisten zich ook bij de dagelijkse maaltijd manifesteerde. Wytze laat zien dat het postmiddeleeuwse aardewerk, onder archeologen altijd wat schamper bekeken, juist een fascinerende inkijkje biedt in politieke identiteit: een theekopje met het portret van stadhouder Willem V vormt de tegenhanger van keeshonden en stedenmaagden op borden en schotels.
De jury was lovend: "Het werk van Wytze ziet eruit als een boek en niet als een scriptie. En wat voor een boek. Met rijke illustraties weet Wytze de revolutionaire tijd van de Patriotten en Prinsgezinden tot leven te wekken." En: "De uitkomst is verbluffend omdat de strijdende partijen van de late achttiende eeuw letterlijk van elkaars bordje blijken te eten. De hoeveelheid verwerkt gedrukt, museaal en opgegraven materiaal is zeer indrukwekkend."
Al eerder werd Wytze Stellingwerf gelauwerd met de derde plaats voor de W.A. van Esprijs.
Over Wytze Stellingwerf
Momenteel is Wytze werkzaam als archeoloog en materiaalspecialist Middeleeuwen/Nieuwe Tijd bij Archeologie West-Friesland. Zijn focus ligt met name bij de materiële cultuur van de 18de en 19de eeuw, maar ook werkt hij met materiaal uit vroegere eeuwen. Vooral de materiële naslag van de Industriële Revolutie en de daarbij veranderende sociaalculturele en politeke aspecten in de Westerse samenleving spreken hem aan.
Wytze begon in 2009 als archeologiestudent aan de Saxion Hogeschool in Deventer, waar hij in 2013 afstudeerde. Vervolgens kwam hij via een Premaster terecht bij Universiteit Leiden waar hij tijdens de masterspecialisatie Roman Provinces, Middle Ages and Modern Period met een materiaalstage in Lelystad de vondsten van een laat 18de-eeuws scheepswrak uit de polder heeft bestudeerd. Het wrak bleek een serviesje versierd met Patriottistische symboliek te bevatten, dit was de aanleiding tot het schrijven van een masterscriptie over keramiek en glaswerk in de Patriottentijd.