Tour of Asia succes ondanks regen
De Tour of Asia, een middag vol wetenschap en cultuur op het gebied van Azië, werd goed bezocht. Ondanks de aanhoudende regen wisten de bezoekers hun keuze te maken uit de tientallen lezingen en debatten. Aanleiding voor het kennisfestival was de opening van de Asian Library, eerder op de dag.
In de receptiezaal van het Academiegebouw kunnen bezoekers zich laten vereeuwigen in 'manga-stijl'. Manga's zijn Japanse strips.
Hoogleraar Kees Waaldijk (rechten) vertelt dat, anders dan in westerse landen, in Azië de sociale acceptatie van homoseksualiteit en de juridische bescherming van homoseksuelen vaak niet correleren. Zijn promovenda Jingshu Zhu, uit China, onderzoekt de situatie in China: homoseksualiteit mag, maar loop er niet mee te koop. Het is niet ongewoon dat een homoseksuele man en een lesbische vrouw met elkaar trouwen terwijl ze allebei een partner van het eigen geslacht houden. Hoogleraar Saskia Wieringa (UvA) licht de verslechterende situatie in Indonesië toe. Daar worden steeds vaker invallen gedaan en arrestaties verricht bij vermeende homo-feestjes. Een wet die alle seks tussen mensen van gelijk geslacht verbiedt, is in de maak.
Het gitaarensemble Hambre Y Sed ('Honger en dorst') speelt Japanse melodieën. Het reguliere repertoire is Spaans/Latijns-Amerikaans. Maar een van de muzikanten is Japans en zette begeleider Wilco van Wee op het Japanse spoor.
Speciaal voor de gelegenheid dragen de gitaristen een zogenoemde happy coat - een Japans feestjasje -en een opgerold sjaaltje om het hoofd: een ouderwetse vorm van het zweetbandje. Wie goed kijkt ziet 3 October op de jasjes staan: ze zijn geleend van de 3 Octobervereeniging.
Wie wil kan zich laten vervoeren door een fiets-riksja. De overkapping is meer bedoeld voor bescherming tegen zon dan tegen regen, dus nat word helaas je wel.
India today. Een panel bekijkt India's diverse gemeenschappen door de lens van de materiële cultuur. V.l.n.r. Erik de Maaker (culturele antropologie, Leiden), Radhika Gupta (LIAS, Leiden), Sarthak Bagchi (promovendus LIAS/KITLV, Leiden), prof. Pralay Kanungo (LIAS/IIAS, Leiden), Manuela Ciotti, (Aarhus University, Denemarken).
Prof. Nira Wickramasinghe (LIAS) leidt het panel.
In het Lipsiusgebouw zijn korte documentaires te zien. Op de foto kijkt het publiek naar een zwart-wit film over een Nederlandse man met Indonesische wortels die aan de hand van een foto op zoek is naar familie, of in elk geval probeert uit te vinden wie wie is.
Eigenlijk is Leidenaar Hans Stoop gitarist. Maar hij zag kans om liedjes op zijn laatste cd door een bewonderde Indonesische zangeres in te laten zingen. En bij Indonesië hoort de gamelan, vond hij. Dus leerde hij ook dat instrument - onlosmakelijk verbonden met het land - te bespelen. In het Academiegebouw laat Stoop zijn cd horen en speelt hij desgevraagd een deuntje op de gamelan.
Een van de grote zalen in het Lipsiusgebouw is vrijgemaakt voor het debat North Korea today. Met Chris Green (Koreastudies) als moderator en een divers gezelschap in het panel: hoogleraar Remco Breuker (Koreastudies), Casper van der Veen (NRC), Jang Jin-sung (Noord-Koreaans vluchteling) en Arjen van den Berg (Ministerie van Buitenlandse Zaken).
Een van de uitspraken is: we mogen dan wel tegen de Noord-Koreaanse staat zijn, maar dat wil niet zeggen dat we ook tegen het Noord-Koreaanse volk zijn.
Er werd zeker out of the box gedacht, getuige het idee om 'te zorgen dat er wifi komt in Noord-Korea' en er vervolgens iPhones te droppen.
Een aantal vragen is specifiek gericht aan vluchteling Jang Jin-sung (midden). Breuker vertaalde diens autobiografie in het Engels en het Nederlands.
Aziatische happen mogen niet ontbreken! Zowel bij de Universiteitsbibliotheek als in het Academiegebouw is er een proeverij. In het Academiegebouw wordt onder meer een minimaaltijd op een stokje aangeboden: blokje rijst, stukje kip met satésaus, stukje kroepoek en een cashewnoot...
Je laten vervoeren door een (gemotoriseerde) tuktuk kan ook. De chauffeurs vormen een in gemeen blauw gestoken brigade. In de tuktuk blijf je wel droog.
Het gelegenheidswerk Voyage of Discovery; Asian Library at Leiden University is een schitterend vormgegeven boek onder redactie van Alexander Reeuwijk. Koningin Maxíma krijgt eerder op de dag een exemplaar aangeboden. En nu ligt het in het Academiegebouw in de stand van Leiden University Press, en is het te koop.
Leiden University Press heeft meer boeken over Azië uitgegeven dit jaar. Zoals Health-related Votive Tablets from Japan, van Peter de Smet en Ian Reader, China and the Barbarians van Henk Schulte Nordholt en Masked Warriors (over de schildmaskers van de samurai) van Bas Verberk.
Het International Institute for Asian Studies op Rapenburg 59 biedt een doorlopende posterpresentatie waarop te zien is wat dit instituut doet en biedt. Fellow Eva Ambos (Universität Heidelberg) licht de poster over haar onderzoek toe: The Heritagization of the (Post)War in Sri Lanka
Het IIAS stimuleert en voert multidisciplinair onderzoek uit naar Azië. Het instituut treedt op als een mondiale bemiddelaar tussen wetenschappers en maatschappelijke partijen en bevordert het nationale en internationale samenwerking. Dit gebeurt door middel van internationale onderzoeksprogramma's, netwerken, conferenties, seminars en ronde tafels. Daarnaast ontvangt het IIAS gastonderzoekers uit de hele wereld en heeft het een prijs ingesteld voor de beste Azië-masterscriptie. De focus van het IIAS ligt op Aziatische steden, Azië wereldwijd en cultureel erfgoed.
Ook bij het IIAS: een proeverij van Batavia Dutch Coffee. Dit bedrijf van de Leidse psychologie-alumni Jits Krol en Robert Nijhof produceert, verkoopt en promoot ijskoffie. Nog niet zo ingeburgerd als ijsthee, maar dat kan zomaar veranderen.
Om half vijf is de Tour of Asia afgelopen en is het tijd voor een afsluitend drankje op de grote receptie in de Universiteitsbibliotheek waar het tjokvol is. En ondertussen regent het maar door.
Als het eindelijk wat droger is, dringt de vraag zich op of het evenement niet uit zijn voegen was gebarsten als het mooi weer was geweest. Want zo'n goede opkomst bij regen was al uitzonderlijk.
(CH, foto's Monique Shaw)