Universiteit Leiden

nl en
Erfgoed Leiden en Omstreken/Jan Holvast

De magie van de EL CID

Al bijna 50 jaar is de EL CID-week voor duizenden eerstejaars het wervelende begin van de studie en het studentenleven. Veelbelovende dj’s, foodtrucks én leerzame workshops: de introductieweek is dankzij de ambitieuze EL CID-commissies uitgegroeid tot een megafestival.

Rechtenalumnus Armin van Buuren laten draaien op het eerstejaarsfestival. Ieder jaar treedt er een nieuwe EL CID-commissie aan, maar sommige wilde plannen blijven terugkeren, vertelt Frank Parlevliet. Tegenwoordig is hij adviseur bachelorwerving bij de Universiteit Leiden. In 2002 was hij politicologiestudent en voorzitter van de commissie die de week organiseert. ‘Een enorm spannend en leerzaam jaar.’

EL CID-voorzitter Frank Parlevliet spreekt in 2002 de eerstejaars toe in de Hooglandse Kerk.

Eerdere edities overtroeven

Daarna begeleidde hij als ervaringsdeskundige vijf jaar lang de opeenvolgende commissies. ‘Iedere commissie wil de eerdere edities overtroeven, maar de studenten moeten ook leren dealen met beperkingen als het budget en regels van de gemeente. Juist daardoor is zo’n week organiseren ontzettend leerzaam: je leert samenwerken, plannen maken met een keiharde deadline en krijgt veel verantwoordelijkheid.’

De EL CID-poster uit 1973.

Eerste EL CID in 1970

Tot 1970 was er geen centrale introductieweek. De studentenverenigingen organiseerden ieder hun eigen kennismaking voor de eerstejaars, die dus telkens alles zelf moesten uitzoeken. De verenigingen klopten bij het college van bestuur aan met de vraag of er geen overkoepelende week kon komen. Die kwam er in 1970. In het begin werd de EL CID nog door medewerkers van de universiteit georganiseerd maar al snel namen studenten, ondersteund door de universiteit, het roer over.

Meer dan de grote vijf

In 1987 volgde ook prins Willem-Alexander, toen eerstejaars geschiedenisstudent, een aantal onderdelen van de EL CID.

Er is veel veranderd sinds die eerste editie van 1970, maar de rode draad - kennismaken met de studie, stad en verenigingen - blijft leidend. Ernestine de Groot, in 2005 EL CID-commissielid mentoren, benadrukt het belang van deelname. ‘Dit is het enige moment van het jaar dat je overal goed kunt rondkijken. Leiden biedt meer dan alleen de vijf grote verenigingen. Tijdens de EL CID leer je ook kleine clubs als een surf-of spelvereniging kennen. Zo kan iedereen een eigen plekje vinden dat bij hem of haar past.’ Veel studenten maken in deze week vrienden voor het leven en ieder jaar denken alumni nostalgisch aan hun EL CID als ze weer de duizenden eerstejaars voorbij zien stromen. 

Studenten hogeschool doen ook mee

In de loop der jaren is het aantal deelnemers explosief gestegen. Sinds 2014 doen ook de studenten van de Hogeschool Leiden mee en dit jaar worden zo’n 3600 deelnemers verwacht. Het budget (dat geheel bestaat uit sponsorgeld en deelnemersgeld) is inmiddels een professioneel festival waardig en bedraagt nu bijna vijf ton Ook het programma is steeds verder geprofessionaliseerd. De EL CID bestaat in feite uit minstens vijftien afzonderlijke festivals, merkt Parlevliet op. ‘Alsof het de hele week 3 oktober is.’

Het aantal deelnemers is explosief gegroeid. Dit jaar doen rond de 3600 eerstejaars mee.

Racoon

Elke commissie geeft haar eigen invulling maar populaire onderdelen keren vele jaren terug. Zo is er ook dit jaar weer een reusachtige barbecue, een informatiemarkt in het hart van de stad en een eerstejaarsfestival, compleet met veelbelovende dj’s en foodtrucks. In deze week worden bands geboekt die later doorbreken. Zo was Racoon jarenlang de huisband van de EL CID. 

Dansje

Ook het zogenaamde EL CID-dansje is al jaren een hit. Het ontstond tijdens het jaar van De Groot. ‘We wilden iets universeels introduceren dat een groot saamhorigheidsgevoel kon creëren. Iets dat op alle locaties gedaan kon worden, of het nu Minerva, Catena of ergens anders was. Mijn huisgenoot, die op een hoog niveau aan balletdansen deed, bedacht toen de choreografie. Het werd nog best een ingewikkeld dansje op het nummer Kylie van Akcent, toen een grote zomerhit. Vooraf vroegen we ons af of de deelnemers het niet suf vonden, maar het liep direct als een trein. Overal waar we kwamen werd Kylie gedraaid en danste iedereen mee. Het gaf een heel warm gevoel. Dat EL CID-jaar was mijn beste jaar ooit.’ Ook De Groot is net als vele andere oud-commissieleden nog jarenlang actief geweest voor de EL CID. ‘Het is een soort community.’

Ernestine de Groot (in het midden met geel T-shirt) oefent met mentortrainers het dansje.

Improviseren bij regen

Ondanks de vele strakke draaiboeken is er één ding dat zich niet helemaal laat organiseren: het weer. Parlevliet herinnert zich de volkomen verregende EL CID-week van 1999. Het eerstejaarsfestival op donderdag dreigde letterlijk in het water te vallen. Totdat de commissie snel improviserend besloot het festival te verhuizen naar het toen lege Kamerlingh Onnes Laboratorium. De hele nacht werkte de crew door om het pand om te bouwen tot festivalterrein en dat lukte, net op tijd voordat de eerste bezoekers kwamen. Het was een van die magische EL CID-momenten, herinnert Parlevliet zich, maar hij hoopt toch dat het dit jaar droog blijft. 

Bannerfoto van Erfgoed Leiden en Omstreken/Jan Holvast: De EL CID-commissie van 1989

De studenten van de EL CID-commissie staken voor een jaar hun studie om zich geheel te wijden aan de organisatie van die ene week. Ze worden bijgestaan door medewerkers van de universiteit en voormalige commissieleden. Naast de EL CID-week zijn er twee andere introductieweken bijgekomen. De Orientation Week Leiden (OWL) voor internationale studenten en de Hague Orientation Programme voor de studenten die in Den Haag studeren.

(LvP)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.