Van Boom over ‘Hoofdelijke verbintenissen’
Op 28 december 2016 zal het boek 'Hoofdelijke verbintenissen' van Willem van Boom verschijnen.
Het boek is een traditioneel juridisch boek over de algemene aspecten van hoofdelijke verbintenissen in het BW. Traditioneel wil zeggen, aldus Van Boom, dat het boek een bijdrage wil leveren aan een coherent en maatschappelijk aanvaardbaar systeem van wet en rechtspraak.
Het boek 'Hoofdelijke verbintenissen' is algemeen van opzet, en dat is met opzet, vertelt Van Boom. “Juist die algemene blik geeft meerwaarde. Wat me bij bewerking opviel, is dat de kennis van het algemene vermogensrecht onder sommige vakspecialisten in bijvoorbeeld het vervoerrecht en ondernemingsrecht, te wensen overlaat. Ik ben geregeld publicaties tegengekomen van specialisten die ófwel tot oplossingen komen die reeds uit het algemene vermogensrecht volgden ófwel tot oplossingen die haaks staan op dat algemeen deel.” Van Boom hoopt dus dat het boek bijdraagt aan betere kennis van de fundamenten van het vermogensrecht.
Waarom dit onderwerp? “Heel simpel: het is een herbewerking van mijn dissertatie uit 1999. Als hoogleraar heb je zo weinig tijd om gedurende aaneengesloten periode onderzoek te doen, dus het schrijven van een heel nieuw boek is gewoon slopend. Maar ik wou wel weer eens een mooi boek neerzetten. Dus dit leek de makkelijkste weg om tóch een boek te schrijven.”
Wat het makkelijk? Van Boom somber: “Het viel tegen. Er ging veel tijd zitten, natuurlijk in de herbewerking, want er is best wel wat gebeurd in dit deel van het recht in die 17 jaar. Maar je vergist je in hoeveel tijd het kost om teksten fatsoenlijk om te zetten van WordPerfect 7 en de 3,5 inch diskette naar MS Word 2010 en de USB-stick. Om nog maar te zwijgen van de talloze onnuttige wijzigingen in hoe wij tegenwoordig literatuur moeten aanhalen. Een tijdje terug werden komma’s in NJ- en Asserverwijzingen worden opeens schuine strepen. Wat is daar nou het nut van?”
Gaat er aan het boek geld worden verdiend? Van Boom hoopt van wel: “Alle verkoop is welkom, want dit is ook een kwestie van academische crowdfunding aangezien ik de opbrengsten ga gebruiken om een student-assistent te bekostigen. Die kan weer helpen bij nieuwe projecten. Dus als je nog een gezellig kerstcadeau zoekt, koop dit boek….”