Frank Dikötter ontvangt eredoctoraat tijdens dies 2017
Historicus Frank Dikötter krijgt een eredoctoraat van de Universiteit Leiden voor zijn werk over de geschiedenis van de Chinese Republikeinse periode en de Volksrepubliek China onder Mao. Hij ontvangt het eredoctoraat tijdens de dies natalis van de universiteit, op 8 februari 2017.
Dikötter ontvangt het eredoctoraat vanwege het grote wetenschappelijke belang van zijn werk op het terrein van de geschiedenis van de Chinese Republikeinse periode en het grote wetenschappelijke én maatschappelijke belang van zijn werk over de geschiedenis van de Volksrepubliek China onder Mao.
Baanbrekend onderzoek
Dikötter specialiseerde zich in de Republikeinse periode in de Chinese geschiedenis (1912-1949) en verrichtte baanbrekend onderzoek naar de interactie tussen Westerse en Chinese ideeën, theorieën, vooroordelen en ideologie. Daarbij concentreerde hij zich op aspecten van verwestering en modernisering die haaks staan op traditionele Chinese moraliteit en ethiek, zoals ras, drugs, seks en seksualiteit, eugenetica en gevangenissen. Zijn
bekendste boek is The Discourse of Race in Modern Chína (1992), dat de ontwikkeling van
ideeën over ras in China fundamenteel herziet.
Onbekende details
In de afgelopen tien jaar van zijn carrière verplaatste Dikötter zijn aandacht naar het
China van na de Communistische overwinning in 1949. Hij schreef een drieluik over de Grote Sprong Voorwaarts (Mao's Great Famine, 2010), de eerste jaren van de Volksrepubliek (The Tragedy of Liberation, 2013) en zeer recent de Culturele Revolutie (The Cultural Revolution, 2016). Dikötters recente boeken bieden veel belangrijke inzichten en bevatten vele details díe hierdoor voor het eerst bekend zijn geworden. Daarbij veroordeelt hij het regime en de persoon van Mao Zedong en stelt de vele misstanden tijdens zijn bewind aan de kaak. Zoals de New York Times opmerkte: "Drawn from hundreds of English language and Chinese eyewitness accounts, newly available archíval records, online Cultural Revolution documentary projects and foreign and Chinese scholarship, the book paints such a damning portrait of Mao and Communist Party governance that if it were widely circulated in China, it could undermine the legitimacy of the current regime". Het eerste deel van de trilogie, Mao's Great Famine, kreeg in 2011 de Samuel Johnson Prize for Non-Fiction. Dit is de meest prestigieuze Britse prijs voor nonfictie.
Extra lezing
Op 7 februari - de dag voor de Dies natalis - geeft Frank Dikötter een extra lezing over de Culturele Revolutie in China (196-1976). U kunt hier (na aanmelding) gratis bij aanwezig zijn.
Levensloop: van Geleen naar Hong Kong
Frank Dikötter (1961) werd in het Nederlandse Geleen geboren en verhuisde op zijn twaalfde met zijn ouders naar Genève. Hij studeerde geschiedenis en Russisch aan de Université de Geneve. Na zijn afstuderen verbleef hij twee jaar in de Volksrepubliek China waarna hij naar Londen vertrok om de School of Oriental and African Studies te promoveren als historicus. Hij bleef verbonden aan SOAS als British Academy Postdoctoral Fellow en als Wellcome Research Fellow en werd in 2002 benoemd tot hoogleraar in de Moderne Geschiedenis van China. Zijn onderzoek werd gefinancierd door onder meer de Wellcome Trust, de Arts and Humanities Research Council, de Economic and Social Research Council en, in Hong Kong, de Research Grants Council en de Chiang Chíng-kuo Foundation. Sedert 2006 is Dikötter Professor of Humaníties aan de University of Hong Kong.