Universiteit Leiden

nl en

Biologiestudent Jannica Swieringa wint Unilever Researchprijs

Biologiestudent Jannica Swieringa (masterspecialisatie Animal Sciences and Health) heeft de Unilever Research Prijs 2016 gewonnen voor haar onderzoek om de effectiviteit van kankergeneesmiddelen te verbeteren. Op 1 december ontving ze de prijs ter waarde van 2500 euro.

Kanker

Kanker is wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken; chemotherapie is de meest gebruikte behandeling. Een groot nadeel daarvan zijn echter de ingrijpende bijwerkingen. Door de medicijnen alleen op die plekken in het lichaam te brengen waar tumoren aanwezig zijn, ervaren patiënten minder bijwerkingen.

Lekke bloedvaten

Swieringa werkte aan een van de strategieën om die gerichte medicijnafgifte te bewerkstelligen. Die benut een specifieke eigenschap van tumoren: hun bloedvaten zijn ‘lek’. Ze laten dus gemakkelijker stoffen door dan normale vaten. Dit maakt het mogelijk medicijnen te ontwerpen die de bloedbaan verlaten via de lekke aders in tumoren, maar niet op andere plekken in het lichaam.

Masteronderzoek

Om de ontwikkeling en tests van dit soort medicijnen mogelijk te maken, ontwikkelde Swieringa  onder begeleiding van Arwin Groenewoud en Ewa Snaar-Jagalska een model gebaseerd op de embryo’s van zebravissen om medicijnafgifte bij borstkanker te bestuderen. De resultaten van haar masterscriptie zijn de basis voor een artikel dat zij en haar begeleiders indienen bij Nature Chemical Biology.

Voordracht

Haar begeleiders beschrijven Swieringa in hun voordracht voor de prijs als een vrouw met een sterke motivatie om kankerbehandeling te verbeteren. ‘Je toewijding aan de wetenschap groeide alleen maar tijdens je stage bij het Instituut Biologie Leiden. De inzet die je toonde en je plezier in het experimenteren inspireerde andere studenten in het lab’, schrijven ze.

Swieringa is daarnaast zeer toegewijd om het bewustzijn rondom gezondheid te verbeteren, aldus de voordracht. Momenteel volgt ze de masterspecialisatie Science Communication & Society. Voor deze specialisatie gaat ze stage lopen bij KWF kankerbestrijding; momenteel doet ze bij het LUMC onderzoek naar empowerment van laaggeletterde diabetespatiënten, onder begeleiding van Jos van den Broek.

Unilever reikt reeds sinds 1956 prijzen uit aan de meest getalenteerde studenten in de chemie, biologie, werktuigbouwkunde en sociale wetenschappen. Het bedrijf spreekt hiermee zijn waardering uit voor hoogstaand wetenschappelijk onderzoek zoals dat aan de Nederlandse universiteiten wordt onderricht. Alle 13 Nederlandse universiteiten nomineren hiertoe hun meest talentvolle masterstudenten. Per universiteit ontvangt een student de prijs.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.