Universiteit Leiden

nl en

Job crafting: De manier om naar je juridische loopbaan te kijken?

Wat is Job crafting? Job crafting bestaat uit de acties die werknemers nemen om hun werkvorm te herdefiniëren; een specifieke manier van proactief gedrag waarin de werknemer zelf veranderingen initieert. Dit kan de oplossing zijn om je carrière op een hoger niveau te krijgen zonder dat je opzoek gaat naar een nieuwe baan.

Juristen blijven relatief langer op de zelfde functie dan andere specialisten. Dit komt omdat de juridische arbeidsmarkt zich kenmerkt door een relatief hoge vraag en kleiner aanbod naar banen. Al lijkt het arbeidsaanbod voor juristen steeds meer te groeien. Toch is er nog veel concurrentie en worden sollicitaties nog gekenmerkt door lange procedures en weinig transparantie. Hierdoor zijn veel juristen genoodzaakt te blijven bij hun huidige bedrijf. Ze moeten dus pas op de plaats maken. Daarbij wil men een vast contract niet vaak inruilen voor een nieuwe job met een contract voor bepaalde tijd. Kortom men heeft liever een zekere baan, dan een plezierige baan waar je in kan doorgroeien.

Maar hoe houd je het dan als jurist vol in zo'n baan? En hoe zorg je ervoor dat je energie blijft opdoen en jezelf blijft ontwikkelen? Dit kan door middel van job crafting; of terwijl het knutselen aan je eigen baan, om er zo meer voor je zelf uit te halen. Door een nieuwe invulling aan je baan of functie te geven, kan je je zelf blijven door ontwikkelen. Het doel hiervan is om je werk als betekenisvoller te gaan ervaren, waardoor je je er meer mee kunt identificeren. Vanuit stilstand kom je weer in beweging. Dit klinkt leuk, maar hoe werkt dit in de praktijk? Er zijn twee invalshoeken voor job crafting.

Het aanpassen van de manier van werken

Je blijft hetzelfde doen, maar anders en met extra nadruk op jouw manier van werken. Kijk vanuit wat je zelf belangrijk vindt. Wat kan je aan je werk toevoegen? Bijvoorbeeld door collega’s of klanten iets extra’s te geven. Dit kan advies zijn of simpel medeleven tonen in hun werk of privé leven. Zo lever je net dat beetje extra voor je interne klant: een contract eerder aanleveren dan afgesproken of een mailtje na afloop van de onderhandelingen met daarin hoe het proces is verlopen. Zo zijn er tal van dingen die je kunt doen om meer uit je huidige functie te halen, waardoor het uitdagender voor je zelf wordt en je betere kwaliteit levert aan je collegae en baas.  

Het ondernemen van extra activiteiten

Kijk welke waardevolle activiteit je kunt ondernemen om je werk leuker te maken en waardevoller te maken, voor jezelf en voor anderen. Schrijf bijvoorbeeld een column of blog over je werk. Of geef workshops en trainingen aan collega’s of klanten. Misschien kun je nieuwe producten of diensten bedenken die je werk leuker maken dan het is. Verdiep je bijvoorbeeld in een actueel thema of juridisch onderwerp dat van belang is voor je bedrijf en geef er een korte presentatie over (duurzaamheid, privacy, compliance, etc).

Je verrijkt je werk met nieuwe activiteiten die dicht bij je eigen kwaliteiten en interesses liggen. Je zal merken dat zodra je je werk op een nieuwe manier gaat invullen, je meer kans hebt om te worden gevraagd voor nieuwe dingen.

Conclusie

En voor beide manieren geldt: nieuwe impulsen leveren nieuwe energie op, voorkomen gevoelens van “geen invloed kunnen uitoefenen” op je werk en brengen jou maar ook je omgeving in beweging. En beweging is noodzakelijk voor veranderingen. Veel succes!

Loopbaanservices die de Universiteit haar Alumni biedt

Alumni kunnen op verschillende manieren deelnemen aan (vervolg)onderwijs en cursussen die de Universiteit Leiden aanbiedt. Ook organiseert de Alumni Officer Rechtsgeleerdheid en het Alumnibureau een aantal keer per jaar diverse masterclasses en lezingen rondom een actueel onderwerp, speciaal voor Leidse alumni.

Voor meer informatie ga naar de alumnipagina van de Universiteit

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.