Universiteit Leiden

nl en

Universiteit Leiden 67e in Times Higher Education Ranking

In de Times Higher Education Ranking gepubliceerd op 30 september, staat de Universiteit Leiden als vijfde Nederlandse Universiteit op plaats 67. Vorig jaar op 64, daarmee is de universiteit licht gedaald. Vanwege veranderingen in de systematiek zegt dat echter niet zoveel.

Ranking

Van de Nederlandse universiteiten staat de Universiteit Wageningen het hoogst genoteerd op plaats 47, gevolgd door de Universiteit van Amsterdam (58), de Universiteit Utrecht (62) en de TU Delft (65) en de Universiteit Leiden (67). Vorig jaar was de Universiteit Leiden op plaats 64 de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit.  Op plaats 1 t/m 3 staan dit jaar respectievelijk de California Institute of Technology (VS), Oxford University (GB) en Stanford University (VS).

Amerikaanse universiteiten zwaar dominant

De Amerikaanse universiteiten domineren de top 25 zwaar met 17 universiteiten waaronder de plaatsen 1 en 3, gevolgd door de Britten met 6 universiteiten, waaronder plaats 2. De ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology Zurich (Zw) op 9 en de University of Toronto (Can) op 19 lijken bijna vreemde eenden in de bijt. De eerste Aziatische universiteit staat op 26: de National University of Singapore. Andere Aziatische universiteiten staan op 42, 43, 44 en 47, de laatste ex aequo met die van Wageningen.

Vijf gebieden

De Times Higher Education Ranking wordt bepaald door de positie van universiteiten op vijf gebieden die in verschillende mate bijdragen aan het eindresultaat:

  • onderwijs (30%) 
  • onderzoek (30%) citaties (30%) 
  • internationale oriëntatie staf, studenten en onderzoek (7,5%)  
  • inkomsten uit het bedrijfsleven (2,5%)

Het aantal universiteiten dat in de ranking is betrokken, is dit jaar opgehoogd naar 800.

Prestatie-indicatoren

De scores op de gebieden komen tot stand op basis van dertien prestatie-indicatoren met elk hun eigen weging.  Leiden presteert het beste op het gebied van onderzoek (bij de eerste 10% op een schaal van 100%) en minst op het punt ‘Inkomsten uit het bedrijfsleven’ (in de groep 20 tot 30% op de 100%-schaal).

Andere bronnen

Bij de bepaling van de THE-ranking zijn dit jaar veranderingen doorgevoerd die de uitkomsten onvergelijkbaar maken met die van vorig jaar. Zo wordt bijvoorbeeld voor enkele onderdelen van andere bronnen gebruikgemaakt. De citatie-analyse gebaseerd op een andere, uitgebreidere database van wetenschappelijke publicaties. En voor de reputatie-ranking (een deel-ranking) is een nieuwe groep respondenten bevraagd; de wegen van THE en informatie-specialist Thomson Reuters, die voorheen de resultaten leverde, scheidden zich, ten gunste van Elsevier. ‘Deze veranderingen betekenen dat geen vergelijking met vorig jaar mogelijk is‘, stelt Martijn Visser, promovendus bij het Centre voor Wetenschap en Technologie Studies van de Universiteit Leiden. ‘Je kunt dit jaar beschouwen als een 0-meting. Pas over een jaar of vijf is weer iets concluderen over verschuivingen binnen de ranking in de tijd.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.