Kijken in het ei beste alternatief voor doden eendagshaantjes
Bioloog Wouter Bruins en biomedicus Wil Stutterheim, eigenaren van biotechbedrijf In Ovo, ontvangen 550.000 euro voor de verdere ontwikkeling van hun methode om het geslacht van een kuiken al in het ei te kunnen bepalen.
Verklaring
In een intentieverklaring, die eind mei werd ondertekend met het Ministerie van Economische Zaken, de Universiteit Leiden, de Dierenbescherming en vertegenwoordigers uit de pluimvee industrie, is opgenomen dat het doden van eendagshaantjes in de legkippensector een maatschappelijk vraagstuk is. De verklaring is het antwoord van staatssecretaris Sharon Dijksma op het rapport ‘Op eieren lopen’ van het Rathenau Instituut, waarin de geslachtsbepaling van kuikens in het ei als het meest veelbelovende alternatief voor de huidige situatie wordt bestempeld. Het ondertekenen van de verklaring was tevens het startsein voor de subsidie van het Ministerie van Economische Zaken en een investering van Universiteit Leiden, waarmee de volgende fase van de ontwikkeling uitgevoerd kan worden. In Ovo ontvangt 350.000 euro van het ministerie van Economische Zaken en 200.000 euro van de Universiteit Leiden.
Maatschappelijk vraagstuk
Het doden van eendagshaantjes bij de productie van legkippen is al jaren een maatschappelijk vraagstuk. Op dag van uitkomst worden alle kuikens (zowel de haantjes als hennetjes) handmatig gesorteerd. Haantjes worden in Nederland bedwelmd en afgevoerd als diervoeder, de hennetjes worden opgefokt als legkip. Economisch en milieutechnisch is het niet interessant om op grote schaal de haantjes te gebruiken als vleeskip. Deze methode stuit op ethische bezwaren en de roep om een alternatief neemt toe. Volgens Bruins gaat het in Nederland om 45 miljoen haantjes en wereldwijd om 3,2 miljard haantjes.
Vooruitzichten
In Ovo werkt sinds 2011 aan een oplossing voor het vraagstuk. Oprichters Wouter Bruins en Wil Stutterheim starten met de ontwikkeling van de methode toen zij student waren aan de Universiteit Leiden. Beiden volgden de masterspecialisatie Science Based Business. Met de methode kan al in het ei, halverwege het broedproces, het geslacht van kuikens bepaald worden. Sinds hun afstuderen werken Bruins en Stutterheim fulltime aan het project en de eerste experimenten laten positieve resultaten zien. Dankzij de subsidie is het nu mogelijk om verder onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van de methode en In Ovo verder te professionaliseren. De stip aan de horizon is al dichtbij: als alles volgens planning verloopt kan binnen enkele jaren de eerste machine op een boerderij in gebruik worden genomen.