Universiteit Leiden

nl en

Schonere brandstof door gepolijste kristallen?

De Leidse chemicus dr. Ludo Juurlink gaat in samenwerking met het Surface Preparation Laboratory onderzoeken of gekromde oppervlakken van éénkristallijn kobalt en vergelijkbare metalen net zo goed gepolijst kunnen worden als vlakke oppervlakken. Als dit inderdaad het geval is, kan dat een kleine revolutie veroorzaken in het vakgebied en uiteindelijk leiden tot efficiëntere katalyse en de productie van schonere brandstof. Juurlink ontving hiervoor een KIEM-premie van NWO.

Chemische principes van heterogene katalyse

Eén van de onderzoeksonderwerpen in de oppervlaktechemie is het begrijpen van de chemische principes van heterogene katalyse. Als modelsystemen in deze fundamentele studies worden nu nog voornamelijk vlakke oppervlakken gebruikt, maar gekromde oppervlakken hebben een aantal voordelen ten opzichte van de vlakke oppervlakken.

Gekromde oppervlakken polijsten

Dit specifieke onderzoek is gericht op de vraag of gekromde oppervlakken van zuiver, éénkristallijn kobalt en vergelijkbare metalen met eenzelfde kwaliteit gepolijst kunnen worden als vlakke oppervlakken. Als dit inderdaad het geval is, kunnen de gekromde oppervlakken een kleine revolutie veroorzaken in het vakgebied aangezien gekromde oppervlakken meerdere typen ‘active sites’ bevatten in één sample.

Selectiviteit en activiteit van een katalysator

Fundamenteel begrip van de relaties tussen selectiviteit en activiteit van een katalysator en de grootte en vorm van katalysatordeeltjes zal hierdoor worden bespoedigd.

Samenwerking met specialistisch lab

Het bedrijf Surface Preparation Laboratory in Zaandam is één van maar twee commerciële bedrijven wereldwijd die gepolijste éénkristallijne metalen produceert voor onderzoek. De eigenaar, René Koper, staat al decennia bekend als de specialist op het vakgebied. De samenwerking met Juurlink op het gebied van gekromde oppervlakken startte enkele jaren geleden. Juurlink gebruikt gekromde oppervlakken van onder andere nikkel, zilver en platina om een beter begrip te krijgen van de ‘active sites’ op metaaldeeltjes die in de industrie belangrijke chemische processen versnellen.

Over KIEM

KIEM staat voor ‘Kennis – Innovatie Mapping’ en is één van de publiek-private samenwerkingsvormen van het Fonds Nieuwe Chemische Innovaties, het onderdeel van het Topconsortium voor Kennis & Innovatie (TKI) dat is ondergebracht bij De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). KIEM is voor samenwerkingsprojecten van een midden- of kleinbedrijf met één of meer kennisinstellingen, en voor initiatieven van chemische start-ups. Voor iedere euro inleg van het MKB, legt NWO er vier tegenaan.

Bron: NWO

Afbeelding: Kobalt glas, credits Cobalt 123

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.