Nieuwbouw Wiskunde en Natuurwetenschappen
De bouw van de nieuwe unilocatie voor de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen kan volgend jaar van start gaan. Het College van Bestuur heeft het ontwerpplan voor de eerste fase goedgekeurd. Het gebouw wordt neergezet volgens scherpe normen voor duurzaamheid.
Drie fasen
De nieuwbouw wordt in drie fasen gerealiseerd. De eerste fase omvat de kantoren en onderwijsruimten van het LIC en het LACDR en daarnaast specialistische faciliteiten als het Cel Observatorium met NeCen, de meethal en de fijnmechanische dienst alsook het logistiek centrum van waaruit inkomende goederen worden gedistribueerd.
In april is in een paar dagen achter het schotelgebouw tijdelijke huisvesting voor het Cel Observatiorium en NeCen gerealiseerd in de vorm van een prefab units. Deze wordt eind mei opgeleverd, onder meer ten behoeve van de tijdelijke opstelling van NeCen. De eerste fase van de nieuwbouw moet in 2015 klaar zijn, de tweede in 2019 en de derde in 2022. Het is dus een project met een lange adem. De bestaande gebouwen verdwijnen, behalve de eigenzinnig vormgegeven schotel; deze wordt gerenoveerd.
Centrale as
Een belangrijk element in het vijf lagen hoge gebouw wordt de zogenoemde centrale as: een lange corridor die van voor naar achter door het gebouw loopt en wordt voorzien van loopbruggen, zowel in de lengte als in de breedte. Deze as moet gaan fungeren als ontmoetingsplaats voor staf en studenten. Om een verbinding tot stand te brengen tussen de as en de gebruiksruimten, krijgen deze aan de corridorkant een transparante wand. Onder het complex komt een parkeergelegenheid voor fietsen, motoren en brommers, en voor 500 auto's.
BREEAM
De nieuwbouw wordt neergezet volgens de Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM). BREEAM stelt een standaard voor duurzame gebouwen vast en geeft vervolgens aan welk duurzaamheidsniveau een onderzocht gebouw heeft. Het ontwerpteam van de nieuwbouw – bestaande uit de architecten (inbo | JHK), vertegenwoordigers van het expertisecentrum Vastgoed en van de faculteit – gaan voor niveau ‘very good’. Daarom wordt nu bijvoorbeeld onderzocht of het mogelijk is de gevelprofielen uit te voeren in composiet – glasvezelgebonden kunsthars – in plaats van in aluminium of staal. Deze metalen zijn veel minder milieuvriendelijk, vooral in de productiefase.
Tekeningen in 3D
Nog een bijzonderheid is dat alle tekeningen vanaf het begin in 3D zijn opgebouwd. ‘Dat scheelt veel zogenoemde faalkosten’, zegt Peter Hamel van Vastgoed, projectleider en voorzitter van het ontwerpteam. ‘Dit zijn kosten die worden gemaakt doordat het bouwproces inefficiënt verloopt of doordat in de voorbereiding fouten zijn gemaakt. Met 3D kun je voortdurend in het gebouw kijken en daardoor zie je fouten in een veel eerder stadium.’
Internationaal niveau
Op de nieuwbouwlocatie is al de nodige activiteit waar te nemen: de voorbereidende grondwerkzaamheden zijn al begonnen. Tom Westerhof, namens de faculteit vertegenwoordigd in het ontwerpteam: ‘De nieuwbouw zal een grote bijdrage leveren aan het realiseren van onderzoek en onderwijs op internationaal niveau en sluit aan bij het universitair strategieplan Inspiratie en Groei. Wij zijn er heel blij mee.’
Zie hieronder nog een tekening van het gebouw in 3D, met meer details.