Eerste diploma’s ‘Industrial Ecology’ uitgereikt
In de faculteitskamer van Wiskunde en Natuurwetenschappen in het Academiegebouw werden op 31 maart de eerste twee masterdiploma's Industrial Ecology uitgereikt aan Elias de Valk en Gerald Wegh. 'Ik kan nu alle kanten uit in de duurzaamheidssector', zegt De Valk, die de allereerste was die de interdisciplinaire Leids-Delftse opleiding afrondde.
Brede opleiding
De afstudeeronderzoeken van de studenten laten zien hoe breed de opleiding is. De Valk studeerde af op het proces dat van een groep min of meer toevallig samengeklonterde bedrijven een ecologisch industrieel park maakt, ook in de tijd gemeten; Wegh werkte aan de optimalisatie van zonnecellen. Een deel van zijn onderzoek deed hij bij het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden (CML) van de Universiteit Leiden, een van de initiatiefnemers van de opleiding. Wegh vindt de breedte van de opleiding leuk, ‘maar je moet er wel je weg in zien te vinden’.
Systematische aanpak
Industrial Ecology is een opkomende wetenschap, gericht op de systematische aanpak van menselijke problemen, waarbij technische, milieu- en sociale aspecten worden geïntegreerd. In principe staat de masteropleiding Industrial Ecology open voor studenten uit alle richtingen, hoewel de gamma’s die er rondlopen een flinke kluif hebben aan de technische vakken. ‘Maar’, zegt Wegh, die op de Haagse Hogeschool Chemical Process Engineering studeerde, ‘ik had weer erg veel moeite met Sociologie.’
Afstuderen aan twee faculteiten
De bedoeling is dat een student afstudeert aan twee faculteiten, liefst een Leids-Delftse combinatie; de colleges vinden ook zowel in Delft als in Leiden plaats. Bij ongeveer 80% van de studenten gebeurt dat ook, de overige 20% koerst aan op afstuderen bij twee faculteiten van de Leidse of Delftse universiteit.
Te snel
De Valk studeerde Molecular Science and Technology, de Leids-Delftse bacheloropleiding. Zijn begeleider vertelde in zijn toespraakje dat er nog enige competitie had plaatsgevonden om de eer de eerste gediplomeerde industrieel ecoloog te zijn in Nederland (de opleiding bestond eerst enkele jaren als specialisatie) maar dat De Valk iedereen te snel af was. Hij haalde ook nog binnen één kalenderjaar zijn bachelor- en zijn masterdiploma.
Een baan
Zowel De Valk als Wegh zijn nu op zoek naar een baan. ‘In de duurzaamheidssector kan ik met deze opleiding alle kanten uit’, zegt De Valk. Wegh is zijn pijlen aan het richten op een baan bij een ingenieursbureau. ‘Daar is breedte een pre’, zegt hij. ‘maar ik heb ook belangstelling voor een onderzoeksbaan die nu bij het CML vacant is.’
Industrial Ecology
Bekijk de video waarin studenten en docenten vertellen over de unieke internationale en multidisciplinaire aspecten van de Leiden-Delft masteropleiding Industrial Ecology.