Universiteit Leiden

nl en

Serge Rombouts

Hoogleraar Methoden van Cognitieve Neuroimaging

Naam
Prof.dr. S.A.R.B. Rombouts
Telefoon
+31 71 526 9111
E-mail
romboutssarb@fsw.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0001-6351-4779

Serge A.R.B. Rombouts is hoogleraar methoden cognitieve neuroimaging bij de afdeling Radiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum en het het Instituut Psychologie van de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Hij ontving onder andere een NWO-ZonMW Veni, Vidi en Vici subsidie.

Meer informatie over Serge Rombouts

Serge A.R.B. Rombouts is hoogleraar methoden cognitieve neuroimaging bij de afdeling Radiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum en het het Instituut Psychologie van de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Hij ontving onder andere een NWO-ZonMW Veni, Vidi en Vici subsidie.

Methoden Cognitieve Neuroimaging

In de hersenwetenschap willen we beter begrijpen hoe onze hersenen werken en hoe hersenfuncties veranderen bij hersenaandoeningen.

Het vak van Rombouts gaat over cognitieve neuroimaging in de hersenwetenschap. Cognitieve neuroimaging is het vakgebied van het afbeelden van de hersenen met hersenscans, om vervolgens de structuur of dynamiek die zichtbaar is op de scan in relatie proberen te brengen met processen als denken en leren. Dit geldt zowel voor normaal functionerende hersenen als voor hersenaandoeningen.

Een belangrijk onderdeel van cognitieve neuroimaging is het afbeelden van hersenactiviteit met behulp van functionele MRI, afgekort tot FMRI.

Rombouts’ onderzoek richt zich op dergelijke vernieuwende hersenscan-technologie. Hij gebruikt deze onder andere in het onderzoek naar vroege diagnostiek van verschillende neurologische en psychiatrische aandoeningen, waaronder dementie, en het zichtbaar maken van medicatie-effecten op hersenactiviteit.

Momenteel is het vaak moeilijk om diagnoses te stellen, met name in de vroege fases van hersenaandoeningen zoals dementie. Ondertussen gaan de ontwikkelingen op het gebied van hersenscans door. Deze bieden nieuwe kansen om de diagnostiek te verbeteren. Scans worden nauwkeuriger, sneller, en zijn in staat om hersenactiviteit af te beelden. Nieuwe analyse technieken maken het mogelijk de informatie in een scan beter te benutten. Het doel van zijn onderzoek is nieuwe technieken van hersenscans inzetten zodat deze kunnen helpen bij betere (vroege) diagnoses, geneesmiddelenontwikkeling en het volgen van de effecten van een behandeling.

Wetenschappelijke carrière

Serge A.R.B. Rombouts heeft natuurkunde gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Hij is gepromoveerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op 10 februari 1999. De titel van zijn proefschrift is ‘Functional MRI. Studies of the primary visual cortex and the memory system with reference to Alzheimer’s disease and multiple sclerosis’. Na zijn promotie specialiseerde Rombouts zich verder in het vakgebied van de MRI hersenscans aan het VU Medisch Centrum. Hij werd in december 2009 benoemd tot hoogleraar methoden cognitieve neuroimaging aan de Universiteit Leiden. Op 1 april 2011 sprak hij zijn oratie uit, getiteld ‘Hersenactiviteit in beeld’.

Zie ook zijn publicaties.

Hoogleraar Methoden van Cognitieve Neuroimaging

  • Faculteit der Sociale Wetenschappen
  • Instituut Psychologie
  • Methodologie & Statistiek

Werkadres

Pieter de la Court
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden
Kamernummer 3B24

Contact

Hoogleraar Methoden van cognitieve neuroimaging

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 2
  • Radiologie

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Kamernummer C3-65

Contact

Publicaties

  • Rombouts S.A.R.B. (1 april 2011). Hersenactiviteit in beeld. Leiden. [oratie]. Inaugurele rede
  • Van Steenbergen H., Band G.P.H., Hommel B., Rombouts S.A.R.B. & Nieuwenhuis S. (1 oktober 2011), Humor regulates cognitive control. Presentation at ESCoP Conference. San Sebastian, Spain. [lezing]. Uitvoering / lezing
  • Van Steenbergen H., Nieuwenhuis S., Band G.P.H., Rombouts S.A.R.B. & Hommel B. (1 februari 2011), The affective regulation of cognitive control: behavioral and neural evidence. Presentation at Behavioral Science Institute at the Radboud University Nijmegen.. Nijmegen, Netherlands. [lezing]. Uitvoering / lezing
  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.